Evaluation of the genomic scores of Limousin candidate bulls by cluster analysis
DOI:
https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2021.2.090Kulcsszavak:
limousin tenyészbika-jelöltek, központi sajátteljesítmény-vizsgáló állomás, genomikai pontszámértékek, klaszter elemzésAbsztrakt
A szerzők elemezték a limousin (n = 40) fajtatiszta tenyészbika-jelöltek teljesítményeit (2018- 2020). A tenyészbika-jelölteket kis csoportban (2-9) tartották a teszt állomáson, a takarmányozásuk ad libitum gyep szénára vagy lucerna szénára és adagolt abraktakarmányra alapozódott. Az elemzett jellemzők a következők voltak: elősúly a vizsgálat kezdetén és a végén, a napi súlygyarapodás a sajátteljesítmény-vizsgálat során (g/nap), és genomikai pontszámok (GP) 8 tulajdonságra (pl. könnyű ellés, növekedési erély, izomoltság, pontszám). Az adatokat az SPSS 24. programcsomaggal dolgozták fel (klaszter-analízis: K-közép módszer). Az első klaszterbe csoportosított állatok (n=5) nagy növekedési kapacitást és kiváló növekedési intenzitást mutattak jó rámával, ugyanakkor kissé kevésbé kedvező csontfinomsággal. A második és harmadik csoportba tartozó egyedek (n=19, n=16) rámája nem kiemelkedő, csontfinomságuk azonban figyelemre méltó. Klaszter-analízis alkalmazása gyors és hasznos információkkal szolgálhat a tenyésztők számára.
Hivatkozások
Gáspárdy, A., Szabára, L., Sváb, L., Bodó, I. (1998): Modern evaluation of the weaning weight in a Charolais herd by using individual animal model (in Hungarian). Hungarian Journal of Animal Production, 47: 6. 503–513.
Griffin, P. G., Ginher, O. J. (1992): Research application of ultrasonic imaging in reproductive biology, J. Anim. Sci. 70: 953–972. https://doi.org/10.2527/1992.703953x
INRA (1995): Répertoire francais des méthodes et des procédures de controle d' évaluation génétique des reproducteurs ovins et bovins de races allaitantes, 1–40.
Limousin and Blonde d ’aquitaine Breeders Association (2018): Breeding program (in Hungarian). Budapest, 1–30.
Nagy, N. (1974): Breeding value estimation and development of charachteristics for beef cattle (in Hungarian). Hungarian Journal of Animal Production, 23.3. 37–46.
Nagy, N., Hajas, P., Lipcseiné, Z. (1985): Real value of the domestic Charolais, Limousin and Hereford herds compering to the English breeds averages (in Hungarian). Vágóállat és Hústermelés, 8. 1–7.
Nagy, N., Tőzsér, J., Kisgergelyné, K. A. (1989): Data on the performance and significance of beef cattle breeding lines (in Hungarian). Hungarian Journal of Animal Production, 37: 4. 306–313.
Sváb, J. (1979): Multivariate methods in biometry (in Hungarian). Mezőgazda Kiadó, Budapest, 45–78.
Szabó, F., Sebestyén, S., Kovács, J., Kukovics, S., Jávor, A. (2002): The role of world varieties in mass quality goods production (in Hungarian). Hungarian Journal of Animal Production, 51. (5.), 472–498.
Szűcs, M. (2020): Importance of breeding value estimation (in Hungarian). https://www.nak.hu/tajekoztatasi-szolgaltatas/mezogazdasagi-termeles/101266-a-tenyeszertekbecsles-jelentosege (megjelent: 2020.02.17. 10.17) (letöltve: 2020.09.030.)
Török, M. (2020): The selection indices of our association have been published (in Hungarian). Hungarian Charolais Breeders Association. Miskolc, http://www.charolais.hu/ujweb/index.php/hu/1152-megjelentek-egyesuletunk-szelekcios-indexei (letöltés: 2021.02.02.)
Tőzsér, J. (2006): Research for type differentiation in cattle breeding (in Hungarian). Doctoral Dissertation of the Hungarian Academy of Sciences, Gödöllő, 173.
Tőzsér, J., Domokos, Z., Alföldi, L., Rusznák, J. (2000): Clustering of different type in a charolais herd (in Hungarian). Acta Agronomica Hungarica, 48. (3), pp. 279–287. https://doi.org/10.1556/AAgr.48.2000.3.8
Tőzsér, J., Ravasz, T.-né, Nagy, N. (1987): Feeding efficiency of beef breeding bulls (in Hungarian). Hungarian Agriculture, 41. 46. 14–15.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2021 Tőzsér János, Fazekas Natasa, Szűcs Márton
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.