The milking ability of Angus cows in comparison with their calves’ growth
DOI:
https://doi.org/10.31914/aak.1095Keywords:
beef cattle, suckler, colostrum, milk, weight gain of calvesAbstract
Protein content, fat content and sugar content of colostrum and milk were examined in an average of 30 Angus cows. The values obtained were 20.19%, 8.22%, 1.53% and 3.23%, 3.77%, 4.88% respectively. The colostrum samples were taken less than three hours after calving. Compared to data in the literature related to other beef cattle breeds – Limousin, Hungarian Simmental and Blonde d’ Aquitaine – dry matter and fat content of the Angus' colostrum were among the highest, but in the case of protein content only the Hungarian Simmental was superior. The ratio of the whey protein and casein of colostrum was 74.16%:25.84%. On examination of the protein fractions of colostrum the following values were obtained as correlations with total protein content: whey protein r = +0.89, casein r = -0.16, NPN fraction r = +0.06. In comparison with data in the literature relating to the fat content of milk the Angus was the superior among the other kind of beef cattle breeds previously mentioned. The ratio of the whey protein and casein of milk was 21.39%:78.61%. On examination of the protein fractions of colostrum the folowing values were obtained as correlations with toted protein content: whey protein r = +0.68, casein r = -0.46, NPN fraction r = +0.36. In the average of the first 70 days the weight gain of Angus calves was 887 grammes. The value of correlation between the quantity of milk and daily weight gain of calves was r = +0.32.
References
Bodó, I., Dohy, J., Hajas, P., Keleméri, G. (1985). Húsmarhatenyésztés. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest 82–83.
Bozó, S., Dunay A., Rada, K., Kovács, J. (1976). Néhány tenyésztési módszer, illetve paraméter megváltoztatásának hatása a szarvasmarha tej- és hústermelésére, továbbá a létszám-alakulására. Állattenyésztés. 25. Budapest.
Csapó, J. (1984). Kolosztrum és tej összetétele eltérő genotípusú szarvasmarháknál. Kandidátusi értekezés. Kaposvár, 1983. 119.
Csapó, J., Csapó-Kiss, Zs. (1988). Biological value and change of milk protein in cattle, goats and sheep during lactation. Acta Alimentaria. 4. 372.
Csapó, J. (1992). Kérődző háziállataink kolosztrum- és tejösszetétele, és néhány összetevő analitikája. Akadémiai doktori értekezés. MTA, Budapest.
Horn, A., Szmodits, T., Bodó, I. (1959). Kísérletek az angus és magyartarka szarvasmarha haszonállat-előállító keresztezésére. Állattenyésztés. Budapest. 1. 43–53.
Kovács, A. Z. (1997a). Magyarországon tartott néhány húshasznosítású fajta tejének összetétele. Állattenyésztés és Takarmányozás, 46(2), 175–187.
Kovács, A. Z. (1997b). A gyúrói magyartarka és limousin húshasznosítású szarvasmarha fajták tejének összehasonlító vizsgálata (Georgikon Bicentenárium Keszthely 1996–1997: II. Ifjúsági Tudományos Fóruma, Keszthely. 78–82.)
Kovács, A. Z. (1997c). The milking yields of beef cattle breeds in Hungary. I.C.A. Summer School on " Agricultural Challenges and EU Enlargement"
Kovács, A. Z. (1997d). A martonvásári blonde d' Aquitaine fajta tejtermelése és a borjak növekedésének összefüggése. Acta Ovariensis. /megjelenés alatt/
Stefler, J. (1974). Szoptatva nevelt, majd intenzíven hizlalt magyartarka és keresztezett szarvasmarha csoportok összehasonlító vizsgálata. Kaposvári Mezőgazdasági Főiskola. Tudományos Közlemények.
Szigethy, Á. (1974). Beszámoló az Észak-amerikai Egyesült Államokban 1972 szeptember 20-tól, 1973. szeptember 21-ig tett ösztöndíjas tanulmányútról. Beszámoló. Budapest. 16.
Szuromi, A. (1964). Magyartarka x aberdeen angus F, magyartarka x hereford F és magyartarka növendékbikák és növendéküszők összehasonlító hízlalása. ÁKI évi beszámolójelentés. Budapest.
Uzonyi, Gy., Gyetvai, J. (1980). A tejfehérje finomabb összetétele, kitermelési hatása, az árfizetési alapnak tekinthet frakció kiválasztása. Tejipar, 29. 86–90.
Uzonyi, Gy. (1981). Modellkísérlet a tejfehérje finomabb összetétele és a fehérjekitermelés közötti összefüggés vizsgálatára. Tejipar, 30. 18–20.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 1997 Kovács Attila Zoltán

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

