A juh növekedése I. – A hústermelés általános jellemzése
Irodalmi áttekintés
Kulcsszavak:
juh, növekedés, izom, zsír, összetétel, testalakulásAbsztrakt
Az izomzat növekedésének és fejlődésének megismerése az állati termék-előállítás egyik legfontosabb célja. Az első részben a születést megelőző és követő időszakban bekövetkező szöveti, kémiai összetételbeli és testalakulásbeli változásokat követtük nyomon. A bárányhús tömegét főként az izomrostok száma és mérete határozza meg. A színhúsnövekedés a magzati korban zajló hiperplázia és a születés utáni hipertrófia eredménye. A zsírszövetnek is jelentős szerepe van, különös tekintettel a húsminőségre. A növekedés ütemének és befolyásoló tényezőinek ismeretében meghatározható a juh gazdaságos hizlalási végtömege.
Hivatkozások
Abdullah, A. Y., Purchas, R. W., Davies, A. S. (1998). Patterns of change with growth for muscularity and other composition characteristics of Southdown rams selected for high and low backfat depth. N. Z. J. Agr. Res., 41(3), 367–376. https://doi.org/10.1080/00288233.1998.9513321
Bicer, O., Guney, O., Pekel, E. (1995). Effect of slaughter on carcass characteristics of Awassi male lambs. J. Appl. Anim. Res., 8(1), 85–90. https://doi.org/10.1080/09712119.1995.9706081
Burton, J. H., Anderson, M., Reid, J. T. (1974). Br. J. Nutr., 32(3), 515–527. https://doi.org/10.1079/BJN19740105
Carpenter, C. E., Rice, O. D., Cockett, N. E., Pond, W. G. (1996). Histology and composition of muscles from normal and callipyge lambs. J. Anim. Sci., 74(2), 388–393. https://doi.org/10.2527/1996.742388x
Enser, M., Hallett, K., Hewett, B., Fursey, G. A. J., Wood, J. D. (1996). Fatty acid content and composition of English beef, lamb and pork at retail. Meat Sci., 42(4), 443–458. https://doi.org/10.1016/0309-1740(95)00037-2
Finkelstein, D. L., Andrianakis, P., Luff, A. R., Walkre, D. W. (1992). Developmental changes in hindlimb muscles and diaphragm of sheep. Am. J. Physiol., 263(4), 900–908. https://doi.org/10.1152/ajpregu.1992.263.4.R900
Göhler, H. (1979). Dissertation B. KMU, Leipzig. In: Juhtenyésztők kézikönyve. (Szerk: Veress, L., Jankowski, S.T., Schwark, H.J.) Mezőgazda Kiadó, Budapest, 1982. 142–166.
Hammond, J. (1932). Growth and development of mutton qualities in the sheep. Oliver and Boyd, Edinburgh, 163.
Hammond, J. (1960). Farm Animals – their breeding, growth and inheritance. 3. kiadás, Edward Arnold, London, 29.
Hammond, J. (1962). Landwirtschafliche Nutztiere, Pary Verlag Hamburg – Berlin, 1. Aufl. In: Juhtenyésztők kézikönyve. (Szerk: Veress, L., Jankowski, S. T., Schwark, H.J.) Mezőgazda Kiadó, Budapest, 1982, 142–166.
Hammond, J., Mason, I. L., Robinson, T. J. (1971). Hammond’s Farm Animals 4th Ed. London: Edward Arnold, 89.
Hawkins, R. R., Moody, W. G., Kemp, J. D: (1985). Influence of genetic type, slaughter weight and sex on ovine muscle fiber and fatcell development. J. Anim. Sci., 61(5), 1154–1163. https://doi.org/10.2527/jas1985.6151154x
Joubert, D. M. (1956). Analysis of factors influencing postnatal growth and development of muscle fibre. J. Agr. Sci. Camb., 47(1), 59–102. https://doi.org/10.1017/S0021859600039794
Kadim, I. T., Purchas, R. W., Davies, A. S., Rae, A. L., Barton, R. A. (1993). Meat quality and muscle fibre type characteristics of Southdown rams from high and low backfat selection lines. Meat Sci., 33(1), 97–109. https://doi.org/10.1016/0309-1740(93)90097-2
Kamalzadeh, A., Koops, W. J., van Bruchem, J. (1998a). Feed quality restriction and compensatory growth in growing sheep: Modelling changes in body dimensions. Liv. Prod. Sci., 53(1), 57–67. https://doi.org/10.1016/S0301-6226(97)00136-X
Kirton, A. H., Fourie, P. D., Jury, K. E. (1972). Growth and development of sheep. III. Growth of the carcass and non-carcass components of the Southdown and Romney and their cross and some relationships with composition. N. Z. J. Agr. Res., 15(2), 214–227. https://doi.org/10.1080/00288233.1972.10421249
Maier, A., McEwan, J. C., Dodds, K. G., Fischman, D. A., Fitzsimons, R. B., Harris, A. J. (1992). Myosin heavy chain composition of single fibres and their origins and distribution in developing fascicles of sheep tibialis cranialis muscles. Journal of Muscle Research and Cell Motility, 13(5), 55–572. https://doi.org/10.1007/BF01737997
Mezőszentgyörgyi, D., Húsvéth, F., Lengyel, A., Szegleti, C., Komlósi, I. (2001). Genotype-related variations in subcutaneous fat composition in sheep. Anim. Sci., 3. 607–612.
Mezőszentgyörgyi, D., Lengyel, A. (1998). A vágáskori testtömeg hatása merinó juhok vágási eredményeire. Act. Agr. Kapos., 1. 23–38.
Mihálka, T. (1967). Éves pecsenyebárányok típusainak és hízékonyságának vizsgálata. Állattenyésztés, 1. 69–81.
Moody, W. G., Kemp, J. D., Mayuddin, M., Jonston, D. M., Ely, D. G. (1980). Effect of feeding systems, slaughter weight and sex on histological properties of lamb carcasses. J. Anim. Sci., 50(2), 249–256. https://doi.org/10.2527/jas1980.502249x
Morgan, J. A., Owen, J. B. (1973). The nutrition of artificially reared lambs. Anim. Prod., 16(1), 49–57. https://doi.org/10.1017/S0003356100034863
Notter, D. R., Ferrell, C. L., Field, R. A. (1983). Effect of breed and intake level on allomeric growth patterns in ram lambs. J. Anim. Sci., 56(2), 380–395. https://doi.org/10.2527/jas1983.562380x
Nougues, J., Vezinhet, A. (1977). Evolution, pendant la croissance, de la cellularité du tissu adipeux chez le lapin et l'agneau. Ann. Biol. Anim. Biochem. Biophys., 17(5B), 799–806. https://doi.org/10.1051/rnd:19770704
Owen, J. B. (1976). Sheep production. Bailliére Tindall, London, 57–88.
Palsson, A. (1955). Conformation and body composition. In: Progress in the Physiology of Farm Animals. Vol. 2. (Ed.: Hammond, J.) Butterworths Scientific Publications, London, 430.
Palsson, H., Verges, J. B. (1952). Effects of plane of nutrition on growth and development of carcass quality in lambs. J. Agr. Sci., 42(1–2), 1–149. https://doi.org/10.1017/S002185960005872X
Prins, J. B., O’Rahilly, S. (1997). Regulation of adipose cell number in man. Clin. Sci., 92(1), 3–11. https://doi.org/10.1042/cs0920003
Reguisné Mőcsényi, Á., Sárdi, J. (1993). Növendék marhák vágóértékének alakulása melléktermék etetésekor. A hús, 1. 33–39.
Rehfeldt, C., Fiedler, I., Stickland, N. C. (2004). Number and size of muscle fibres in relation to meat production. In: Muscle development of livestock animals, Physiology, genetics and meat quality. (Eds: te Pas, M. F., Everts, M. E., Haagsman, H.P.) CABI Publishing, London, 1–38. https://doi.org/10.1079/9780851998114.0001
Santos-Silva, J., Bessa, R. J. B., Santos-Silva, F. (2002a). Effect of genotype, feeding system and slaughter weight on the quality of light lambs II. Fatty acid composition of meat (Research paper). Liv. Prod. Sci., 77(2–3), 187–194. https://doi.org/10.1016/S0301-6226(02)00059-3
Santos-Silva, J., Mendes, I. A., Bessa, R. J. B. (2002b). The effect of genotype, feeding system and slaughter weight on the quality of light lambs. 1. Growth, carcass composition and meat quality. Liv. Prod. Sci., 76(1–2), 17–25. https://doi.org/10.1016/S0301-6226(01)00334-7
Sivachelvan, M. N., Davies, A. S. (1981). Antenatal anticipation of postnatal muscle function. J. Anat., 132. 545–555.
Smas, C.M., Sul, H.S. (1995). Control of adipocyte differentation. Biochem. J., 309(3), 697–710. https://doi.org/10.1042/bj3090697
Thompson, J. M. (1990). Correlated responses to selection for growth and leanness sheep. Proceedings of the 4th World Congress on Genetics Applied to Livestock Production. Edinburgh, 16. 266–275.
Thompson, J. M., Atkins, K. D., Gilmour, A. R. (1979). Carcass characteristics of heavy weight crossbred lambs. II. Carcass composition and partitioning of fat. Aust J. Agric. Res., 30(6), 1270–1214. https://doi.org/10.1071/AR9791207
Tóth I.-né (1997). A juhhús konyhai feldolgozása. In: Juhtenyésztés és –tartás. (szerk.: Mucsi I.) 374.
Vangen, O., Jopson, N. B. (1996). Research application of non-invasive techniques for body composition. 47th Annual Meeting of EAAP, Lillehammer, 1996-08-25/29, Norway, Session 5. https://doi.org/10.1163/9789004684225_537
Verbeke, W., Van Oeckel, M. J., Warnants, N., Viaene, J., Boucque, C. V. (1999). Consumer perceptions, facts and possibilities to improve acceptability of health and sensory characteristics of pork. Meat Sci., 53(2), 77–99. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(99)00036-4
Veress, L., Bedő, S., Lovas, L., Mucsi, I., Lengyel, A., Zomborszky, Z. (1995). in: Állattenyésztés 1. (Ed.: Horn, P.) Mezőgazda Kiadó, Budapest, 347–353.
Vezinhet A., Prud’hon, M., Benevent, M. (1974). Evolution of different types of adipose deposits after birth in normal or hypophysectomized sheep Merinos d'Arles. Ann. Biol. Anim. Biochem. Biophys., 1. 117–129.
Wensvoort, P. (1967). The development of adipose tissue in sheep foetuses. Path. Vet., 4(1), 69–78. https://doi.org/10.1177/030098586700400107
White, N. A., McGavin, M. D., Smith, J. E. (1978). Age-related changes in percentage of fiber types and mean fiber diameters of the ovine quadriceps muscles. Am. J. Vet. Sci., 8. 1297–1302. https://doi.org/10.2460/ajvr.1978.39.08.1297
Wilson, S. J., McEwan, J. C., Sheard, P. W., Harris, A. J. (1992). Early stages of myogenesis in a large mammal: formation of successive generations of myotubes in sheep tibialis cranialis muscle. Journal of Muscle Research and Cell Motility, 13(5), 534–550. https://doi.org/10.1007/BF01737996
Wood, J. D., Richardson, R. I., Nute, G. R., Fisher, A. V., Campo, M. M., Kasapidou, E., Sheard, P. R., Enser M. (2003). Effects of fatty acids on meat quality: a review. Meat Sci., 66(1), 21–32. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(03)00022-6
Young, M. J., Sykes, A. R. (1987). Bone growth and muscularity. Proc. N. Z. Soc. An. Prod., 47. 73–75.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2005 Kupai Tímea, Lengyel Attila

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
