Charolais fajtájú bikák és tinók vágási, csontozási eredménye és húsának zsírsav-összetétele

Szerzők

  • Holló Gabriella Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
  • Zándoki Rita Szent István Egyetem, Mezőgazdaság és Környezettudományi Kar, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Pohn Gabriella Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
  • Vargáné Visi Éva Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
  • Repa Imre Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.

Kulcsszavak:

zsírsav-összetétel, charolais, bika, tinó

Absztrakt

Az utóbbi évtizedekben a marhahússal szemben támasztott fogyasztói igények alapvetően megváltoztak. A fogyasztói piac a fiatal állatok, zsírban szegény, ugyanakkor a porhanyósság, az élvezeti érték miatt kellően márványozott húsát részesíti előnyben. A jelen téma keretében charolais bikák (n = 6) ill., tinók (n = 5) vágóértékének és húsminőségének vizsgálatát tűztük ki célul. Az állatok vágására 651,63 + 60,32 kg élősúlyban került sor. A vágási kihozatal 60,86 + 3,86%, érték körül alakult, az ivarok között szignifikáns különbség volt kimutatható. Eredményeinkből megállapítottuk, hogy a jobb oldali féltest faggyútartalma a tinókban szignifikánsan nagyobb volt. A hosszú hátizom magasabb nyerszsírtartalma a tinókban kedvezőbbnek tekinthető az élvezeti érték szempontjából. Az ivar hatása szignifikáns volt a telített és az n-3 zsírsavak arányára. A többszörösen telítetlen zsírsavtartalom a tinókban humán-táplálkozásélettani szempontból előnyösebb.

Információk a szerzőről

  • Holló Gabriella, Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.

    levelezőszerző
    hollo.gabriella@sic.hu

Hivatkozások

Chambers, E. V., Bowers, J. R. (1993). Consumer perception of sensory qualities in muscle foods. Food Technol., 47. 116–120.

Christie, W. W. (1981). Lipid metabolism in ruminant animals. Pergamon Press, Oxford, England. 68. 2208–2216.

Clinquart, A., Istasse, L., Dufrasne, I., Mayombo, A., Van Eenaeme, C., Bienfait, J. M. (1991). Effect on animal performance and fat composition of two fat concentrates in diets for growing-fattening bulls. Anim. Prod., 53(3), 315–320. https://doi.org/10.1017/S0003356100020316

Csapó J., Stefler J., Martin, T. G., Makray S., Csapó-Kiss Zs. (1995). Composition of mare’s colostrum and milk. I. Fat content and fatty acid composition. Inter. Dairy Journal, 5(4), 393–402. https://doi.org/10.1016/0958-6946(94)00008-D

Enser, M., Hallet, K. Fursey, G. A. J., Wood, J. D. (1996). Fatty acid content and composition of English beef, lamb and pork at retail. Meat Sci., 42(4), 443–456. https://doi.org/10.1016/0309-1740(95)00037-2

Garret, W. N., Yang, Y. T., Dunkley, W. L., Smith. L. M. (1976). Increasing the polyunsaturated fat content of beef and lamb. J. Anim. Sci., 42(4), 1522–1533. https://doi.org/10.2527/jas1976.424845x

Holló G. (2001). A szarvasmarha vágóértékének és testösszetételének becslése digitális képalkotó eszközök (CT, MR) alkalmazásával. Ph.D. disszertáció, Gödöllő, 122.

Holló G., Andrássy Z., Ábrahám Cs., Seenger J., Zándoki R., Seregi J., Repa I., Holló I., (2003a). Effect of breed and nutrition on carcass and beef quality traits. Proc. of the 54th EAAP, Roma, 171.

Holló I., Szűcs E., Ender K., Csapó J., Holló G., Seregi J., Seenger J., Repa I. (2003b). Influence of linseed supplementation on quality and fatty acids in beef. J. Anim. Sci., 81. S. 1. 215.

Koohmaraie, M., Kent, M., Shackelford, S., Veiseth, E., Wheeler, T. (2002). Meat tenderness and muscle growth. Is there any relationship? Proc. of the 48th ICoMST, 59–66.

Lengyel, Z., Husvéth, F., Polgár, P., Szabó, F., Magyar, L. (2003). Fatty acid composition of intramuscular lipids in various muscles of Holstein-Friesian bulls slaughtered at different ages. Meat Sci., 65(1), 593–598. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(02)00252-8

Mandell, I. B., Buchanan-Smith, J. G., Holub B. J. (1998). Enrichment of beef with ω 3 fatty acids. World Rev. Nutr. Diet, 83. 144–159. https://doi.org/10.1159/000059659

Moloney, A. P., French, P., O'kiely, P., Stanton, C. (2000). Fatty acid composition of muscle from beef cattle fed pre-slaughter rations based on grass silage or maize silage. J. Animal Sci., 78., S.1, 156.

Purchas, R. W., Burnham, D. L., Morris, S. T. (2002). Effects of growth potential and growth path on tenderness of beef longissimus muscle from bulls and steers. J. Anim Sci., 80(12), 3211–3221. https://doi.org/10.2527/2002.80123211x

Reiser, R. (1951). Hydrogenation of polyunsaturated fatty acids by the ruminant. Fed. Proc., 10. 236.

Simopoulus, A. P. (1991). Omega-3 fatty acids in health and disease and in growth and development. Am. J. Cli. Nutr., 54(3), 438–463. https://doi.org/10.1093/ajcn/54.3.438

Szabó F., Polgár P., Szegleti Cs., Ács I. (1993a). Holstein-fríz bikák és tinók növekedése, vágóértéke és húsminősége. 2. Közlemény Vágási eredmények. Állattenyésztés és Takarmányozás. 42. 2. 109–115.

Szabó F., Polgár P., Szűcs E., Farkasné Zele E. (1993b). Holstein-fríz bikák és tinók növekedése, vágóértéke és húsminősége. 3. Közlemény. Csontozási eredmények, húsminőség. Állattenyésztés és Takarmányozás. 42. 3. 227–234.

Tőzsér J. (szerk.) (2003). A charolais fajta és magyarországi tenyésztése. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 24.

Warris, P. H. (2000). Meat Science An Introductory Text. Cabi Publishing, Wallingford, 295. https://doi.org/10.1079/9780851994246.0000

Letöltések

Megjelent

2005-02-15

Hogyan kell idézni

Holló, G., Zándoki, R., Pohn, G., Vargáné Visi, Éva, & Repa, I. (2005). Charolais fajtájú bikák és tinók vágási, csontozási eredménye és húsának zsírsav-összetétele. Acta Agraria Kaposváriensis, 9(1), 1-8. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1711

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 4 5 > >>