Ellentmondások és dilemmák a magyar élelmiszer vertikumban

Szerzők

  • Sarudi Csaba University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u.40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u.40.
  • Lakner Zoltán Szent István University, Faculty of Food Science, Department of Food Economy, H-1118 Budapest, POB 52. , Szent István Egyetem, Élelmiszertudományi Kar, Élelmiszeripari Gazdaságtan Tanszék, 1118 Budapest, POB 52.

Kulcsszavak:

vertikális integráció, versenyképesség, stratégia, értéklánc

Absztrakt

A globalizáció és az európai integráció egyidejűleg jelent új lehetőségeket és kihívásokat a magyar mezőgazdasági és élelmiszeripari termelés szempontjából. A világpiaci folyamatokhoz történő hatékony alkalmazkodás az eddigi fejlesztési stratégia átértékelését teszi szükségessé. Ezt indokolja az is, hogy romlott a hazai agro-ökológiai potenciál kihasználtsága. A termelés szerkezete viszonylag rugalmatlan, alacsony a termékek hozzáadott érték tartalma. A magyar tapasztalatok alapján külön is kiemelendő az emberi erőforrás fontossága a változásokhoz történő alkalmazkodás folyamatában. Termékeink világpiaci versenyképességét hatékonyan növelheti a differenciáló stratégia alkalmazása. A világ élelmiszergazdaságát a koncentráció fokozódása jellemzi. A kis- és középvállalatok túlélésének legfontosabb lehetősége a kooperáció fejlesztése. Növekvő problémát jelent a belkereskedelemben végbemenő tőkekoncentráció. Ennek érdekében a jelenleginél jobban kellene védeni az élelmiszeripari vállalatok érdekeit a versenytörvény alkalmazásával.

Információk a szerzőről

  • Sarudi Csaba, University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u.40., Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u.40.

    levelezőszerző
    szekeres@mail.atk.u-kaposvar.hu

Hivatkozások

Bánáti D. (1997). Az EU élelmiszerszabályozása. (The regulation of food-quality in EU.) FM Integrációs füzetek, 13. 1–12.

Borszéki É. (2001). Capital and income transverses in agroeconomy. Szent István Univ. Gödöllő, Vision – 2000, SzIE 3-1 Gödöllő, 4–25.

Buday-Sántha A. (2001). Agárpolitika-vidékpolitika. (Agrarpolicy-rural policy.). Dialóg campus, Pécs 1–459.

ÉFOSZ: Egyéni adatszolgáltatás, Budapest, Specific data supply, Budapest.

FAO (2002). Agrostat electronic database, Rome.

Hajdu I.-né, Bánáti D. (2002). Élelmiszerjog SZIE, Budapest, 1–210.

Hungarian Central Statistical Office 1899-2000 Statistical yearbooks, Budapest.

Láng I., Csete L., Harnos Zs. (1983). THe agro-ecologic potential of Hungarian agriculture on millennium (in Hungarian) Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1–266.

Lehota J. (1995). Marketing channel relations in the milk sector, 41st EAAE Seminar, Gödöllő, 147–151.

Nielsen Co. (2001). The conctentration of Hungarian trade, Budapest ,120.

Szabó G. (1998). Élelmiszer-gazdaság (Food – economy) PATE ÁTK Kaposvár, 1–210.

Szakály Z., Széles Gy. (2000). Problems of animal production in Hungary, Soeul National Univ., 128–136.

The World Bank 2001, World Development Indicators 2001, Washington D.C.

Udovecz G. (2001). The Hungarian agricultural export. (in: The Hungarian agroeconomy and the possibilities of development-in Hungarian.) ed.: Papócsi L., Takács L., VE publishing house, 98–120.

Letöltések

Megjelent

2003-07-15

Hogyan kell idézni

Sarudi, C., & Lakner, Z. (2003). Ellentmondások és dilemmák a magyar élelmiszer vertikumban. Acta Agraria Kaposváriensis, 7(2), 51-63. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1658

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei