A Kunfehértói körte – mint hungarikum – betárolásának ökonómiai és piaci elemzése (2001–2002)
Kulcsszavak:
körtetárolás, ökonómiai értékelés, hungarikumAbsztrakt
Vizsgálatainkban egy dél-alföldi vállalkozás adatait dolgoztuk fel, ahol nagy területen (50 ha) termesztett körtét tárolnak be. Négy körte fajta termesztésével foglalkoznak, melyek eltérő érési és tárolási idővel rendelkeznek. A tároláshoz kapcsolódó minden műveletet felvételeztük, kidolgoztuk a helyi normákat, részletes technológiát készítettünk. Az adatok az ökonómiai értékelések alapját képezték. Fajtánként megvizsgáltuk a fertőtlenítés, a tárolás előtti fertőtlenítés és válogatás, a betárolás, a kitárolás és a kitárolást követő osztályozás, csomagolás, kamionba rakás műveleteit. A tárolási veszteségek a fajták, a tárolás hossza, és a kitárolás időpontja szerint eltérően alakultak. A költségek és az árbevétel ismeretében elvégeztük az ökonómiai értékeléseket. Megállapítottuk a vállalkozás körtetárolásának állandó és változó költségeit, a tárolás fedezeti pontját és kiértékeltük a termék piaci helyzetét.
Hivatkozások
Ferencz Á. (2000). A gyümölcstermesztés munkaszervezése és ökonómiája. Jegyzet, KF Kertészeti Kar Kecskemét, 1–200.
Hajdu I.-né, Lakner Z., Szerdahelyi K. (1999). The transition of Hungarian meat sector - lessons and experience Acta Agronomica Kaposvariensis, 325–335.
Hajdu I-né, Bach Q. M., Lakner Z. (2000). Some problems on export of food article and solutions to solve it Agriculture and food industry., 365–367.
Lakner Z., Hajdu I.-né, Hagyó M. (2000). Óriások között – közelkép a magyar élelmiszer-kiskereskedőkről. Gazdálkodás,1. 59–68.
Totth G., Szabó E. (1998). Az élelmiszerek csomagolása és árujelzése mint marketingeszköz. AGRO- 21. Füzetek 22. 17–26.
Sas P. (1986). Gyümölcstárolás. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1–487.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2003 Ferencz Árpád, Nótári Márta

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
