A Dél-Alföldi Régióban hungarikumként termesztett kertészeti kultúrák ökonómiai értékelése

Szerzők

  • Márta Nótári
  • Árpád Ferencz

Kulcsszavak:

hungarikum, ökonómiai értékelés, SWOT analízis

Absztrakt

A Dél-Alföldi Régióban a mezőgazdaság mindig is jelentős ágazat volt, s ez előreláthatólag így marad a jövőben is. A tömegtermékek előállítása mellett és gyakran helyett a régiónak nagyobb hangsúlyt kell fektetnie a mezőgazdasági struktúra kialakításakor azokra az ágazatokra, melyek nagy múltra tekintenek vissza, magyar művelői nemzetközileg is elismert szakértelemmel rendelkeznek és kitűnő minőségű termékeket produkálnak. Az ilyen termékek szabályozása az Európai Unió piacain is liberálisabb, fejlesztésüket kevésbé köti a merev kvótarendszer. A Dél-Alföldi Régióban számos sajátos, kitűnő minőségű, speciális terméket állítanak elő. Munkánkban arra keressük a választ, hogy a Dél-Alföldi Régió két jelentős kertészeti kultúrája hogyan biztosítja a család megélhetéséhez szükséges jövedelmet. Ennek érdekében célul tűztük ki a Homoki spárga és a Méhkeréki uborka termesztésének ökonómiai vizsgálatát a Standard Fedezeti Hozzájárulás módszer segítségével. Az Európai Unióban a tagállamok mezőgazdasági termelés hatékonysága mérésének ez az egyik módszere amely Magyarországon is a jövőben segítséget nyújthat a családi gazdaságok életképességének eldöntéséhez.

##submission.downloads##

Megjelent

2004-02-15

Hogyan kell idézni

Nótári, M., & Ferencz, Árpád. (2004). A Dél-Alföldi Régióban hungarikumként termesztett kertészeti kultúrák ökonómiai értékelése. Acta Agraria Kaposváriensis, 8(1), 69–75. Elérés forrás https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1680