A színhús százalék variancia komponenseinek becslése magyar lapály állományokban
Kulcsszavak:
színhús százalék, variancia komponens, magyar lapályAbsztrakt
Az átlagos szalonnavastagság és a színhús százalék tulajdonságok variancia komponenseinek becslését végeztük 18 magyar lapály tenyészet 6081 egyedére nézve 1997. 05–1999. 05. közötti időtartamban. A felhasznált szoftverek a PEST (Groeneveld, 1990) illetve VCE 4 (Groeneveld, 1998) voltak. Környezeti hatásként a vizsgálati testtömeg, év-hónap, ivar valamint tenyészet szerepelt a modellben. Az alomhatást, illetve additív genetikai hatást véletlen (random) hatásként értelmeztük. A kapott h2, illetve c2 érték az átlagos szalonnavastagság és a színhús százalék tulajdonságok estében 0,26 és 0,19; illetve 0,14 és 0,14 volt. A két tulajdonság között -0,87 volt a genetikai korrelációs koefficiens. A kapott eredmények alapján a színhús százalék öröklődhetőségi értéke elmaradt az irodalomban közölt értékektől, illetve az általa felváltott átlagos szalonnavastagság öröklődhetőségétől is.
Hivatkozások
Ducos, A. (1994). Parametres génétiques des caracteres de production chez le porc. Mise au point bibliographique. Techni-porc 17(3), 35–67.
Groeneveld, E. (1990). PEST Users’ Manual. Institute of Animal Husbandry and Animal Behaviour Federal Research Centre, Neustadt.
Groeneveld, E. (1998). VCE4 Users’ Guide. Institute of Animal Husbandry and Animal Behaviour Federal Research Centre, Neustadt.
Groeneveld, E., Csató, L., Farkas, J., Radnóczi, L. (1996). Joint Genetic Evaluation of Field and Station Test in the Hungarian Large White and Landrarce Populations. Arch. Tierz., 39. 513–531.
Groeneveld, E., Wolf, J., Wolfova, M., Jelinkova, V., Vecerova, D. (1998). Estimation of genetic parameters for Czech pig breeds using a multitrait animal model. Zuchtungskunde, 70. 96–107.
Hofer, A., Schwörer, D. (1995). Genetic parameters of production and meat quality traits in station tested Swiss large white pigs. Proc. 46th Meeting of EAAP Prague. https://doi.org/10.1163/9789004684317_120
Hovinier, R., Kanis, E., Van Asseldonk, Th., Westerink, N. G. (1992). Genetic parameters of pig meat quality traits in a halothane negative population. Livest. Prod. Sci., 32(4), 309–327. https://doi.org/10.1016/0301-6226(92)90002-L
Knapp, P., Willam, A., Sölkner, J. (1997). Genetic parameters for lean meat content and quality traits in different pig breeds. Livest. Prod. Sci., 52(1), 69–73. https://doi.org/10.1016/S0301-6226(97)00120-6
Morel, P., Schwörer, D., Rebsamen, A. (1988). Einbau des intramuskulären Fettes in den Selektionindex der MLP. Der Kleinviehzüchter, 36. 1341–1350.
Stewart, T. S., Schinkel, A. P. (1989). Genetic parameters for swine growth and carcass traits. In: Young, L. D. (ed.) Genetics of Swine. USA-ARS, Clay Center, Nebraska, 77–79.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2001 Csató László, Nagy Imre, Farkas János, Radnóczi László

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
