A makk (Quercus branti), a Pistacia atlantica és a Pistacia khinjuk mag, mint új baromfitáp komponens metabolizálható energiatartalmának, ill. antinutritiv anyagainak meghatározása

Szerzők

  • Ali Saffarzadeh Ministry of Jahade Sazandgi, Animal Science Research Institute, Karaj, P.O. Box 31585-1483, Iran , Ministry of Jahade Sazandgi, Animal Science Research Institute, Karaj, P.O. Box 31585-1483, Iran
  • Vincze László University of Veszprém, Georgikon Faculty of Agricultural Sciences, H-8361 Keszthely, Deák F. u. 16. , Veszprémi Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, 8361 Keszthely, Deák F. u. 16.
  • Csapó János University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

Kulcsszavak:

makk, Pistacia atlantica, Pistacia khinjuk, metabolizálható energia, tannin

Absztrakt

Az Irán 3 különböző klímájú részéből származó makk, Pistacia atlantica és Pistacia khinjuk mag látszólagos, ill. valódi metabolizálható energiatartalmát, valamint antinutritív anyagait (tannin-, ureáz aktivitás) határozták meg, 55, 17 hetes kakassal végzett kísérlet során. Mindegyik klímából származó takarmány esetében 5 kakast 5 ismétlésben állítottak be, melynek során azokat egyéni ketrecekben tartották. A különböző takarmányok AME, AMEn, TME és TMEn értékét Sibbald (1989) módszerével határozták meg. A makk átlagos AMEn tartalma 14,08, míg a Pistacia atlanticaé 13,51, a Pistacia khinjuké pedig 17,33 MJ/kg volt. A makk tannintartalma 4,7%, a Pistacia atlanticaé 1,43%, a Pistacia khinjuké pedig 1,93% volt, mely értékek tekintélyesek a baromfitakarmányként történő felhasználás során. Mindegyik vizsgált esetben az ureáz aktivitás mértéke elhanyagolható volt.

Hivatkozások

Armstrong, W. D., Rogler, J. C., Featherston, W. R. (1974). In vitro studies of the protein digestibility of sorghum grain. Poult. Sci., 53(6), 2224–2227. https://doi.org/10.3382/ps.0532224

Baumgras, P. (1944). Experimental feeding of captive fox squirrels. J. Wildl. Mgt., 8(4), 296–300. https://doi.org/10.2307/3796023

De Boer, D. E., Bickel, H. (1988). Livestock feed resources and feed evaluation in Europe. Copyright, 1988.

Butler, L. G., Riedl, D. J., Lebryk, D. G., Blytt, H. J. (1984). Interaction of proteins with sorghum tannin: mechanism, specificity, and significance. J. Am. Oil Chem. Soc., 61(5), 916–920. https://doi.org/10.1007/BF02542166

Duncan, D. B. (1955). Multiple range and multiple F test. Biometrics, 11(1), 1–42. https://doi.org/10.2307/3001478

Gous, R. M., Kuyper, M. A., Dennison, C. (1982). The relationship between tannic acid content and metabolisable energy concentration of some sorghum cultivates. S. Afr. J. Anim. Sci., 12. 39.

Halley, J. T., Nelson, T. S., Kirby, L. K., York, J. O. (1986). The effect of tannin content of sorghum grain in poultry rations on dry matter digestion and energy utilisation. Arkansas Farm Res. Dept. of Agric. Publ. University of Arkansas, Fayetteville, AR 72701. (March–April) 80.

Hill, F. W., Anderson, D. L. (1958). Comparison of metabolisable energy and productive energy determinations with growing chicks. J. Nutrition, 64(4), 587–603. https://doi.org/10.1093/jn/64.4.587

Luis, E. S., Nelson, L. A. (1982). Nutrient composition and feeding value of proso millets, sorghum grains and corn in broiler diets. Poultry Sci., 61(2), 311–320. https://doi.org/10.3382/ps.0610311

Nelson, T. S., Stephenson, E. L., Burgos, A., Floyd, J., York, J. O. (1975). Effect of tannin content and dry matter digestion on energy utilisation and average amino acid availability of hybrid sorghum grains. Poultry Sci., 54(5), 1620–1623. https://doi.org/10.3382/ps.0541620

Ofcarcik, R. P., Burns, E. F. (1971). Chemical and physical properties of selected acorns. J. Feed Sci., 36(4), 576–578. https://doi.org/10.1111/j.1365-2621.1971.tb15133.x

Sabeti, H. (1994). Forest, Trees, and Shrubs of Iran. 2nd edition. Printed by Iran University of Science and Technology Press, 514–579.

Sibbald, I. R. (1989). Metabolisable energy evaluation of poultry diets, in: Cole, D. J. A., Haresign, W. (1989). (Ed) Recent developments in poultry nutrition 1989. (Tiptree, Essex, Anchor press Ltd). 12–26. https://doi.org/10.1016/B978-0-407-01513-5.50005-6

Wanio, W. W., Forbes, E. B. (1941). The chemical composition of forest fruits and nuts from Pennsylvania. J. Agric. Res., 62. 627.

Letöltések

Megjelent

2000-02-15

Hogyan kell idézni

Saffarzadeh, A., Vincze, L., & Csapó, J. (2000). A makk (Quercus branti), a Pistacia atlantica és a Pistacia khinjuk mag, mint új baromfitáp komponens metabolizálható energiatartalmának, ill. antinutritiv anyagainak meghatározása. Acta Agraria Kaposváriensis, 4(1), 41-47. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1376

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 1 2 3 4 5 > >>