A takarmányhoz kevert zsír minőségének hatása brojlercsirkék teljesítményére és testszöveteik zsírsavösszetételére
Kulcsszavak:
takarmányzsírok, brojlercsirke, zsírsavak, takarmányértékesítés, testösszetételAbsztrakt
Kísérleteket végeztünk annak érdekében, hogy megvizsgáljuk a takarmányhoz adott eltérő eredetű zsírok hatását a brojlercsirkék teljesítményére, ill. testszöveteik zsírsavösszetételére. Napraforgó- és lenolajat (növényi eredetű), halolajat (tengeri eredetű), valamint marhafaggyút (állati eredetű) kevertünk a csirkék takarmányához
40 g/kg mennyiségben úgy, hogy azok energia-, (12.4 ± 0.2 MJ/kg), ill. fehérjetartalma (195 g/kg nyersfehérje) közel azonos maradjon a zsírkiegészítést nem tartalmazó kontroll csoportéval. Harminc napos hizlalási időszakot követően mértük az állatok súlygyarapodását és takarmányértékesítését valamint meghatároztuk a mellizom, ill. a hasűri zsírszövet zsírsavösszetételét. Az eltérő zsírok etetését követően mért súlyparapodási értékek között csak a növényi olajok és a marhafaggyú összehasonlításában tapasztaltunk szignifikáns különbséget (P < 0.001). A takarmányértékesítésben eltérések nem mutatkoztak. Jelentős különbségek voltak ugyanakkor a csirkék mellizomzatában és a hasűri zsírszövetben deponált lipidek zsírsavösszetételében. A növényi olajok és a halolaj növelte (P < 0.001), a marhafaggyú ugyanakkor csökkentette (P < 0.001) a többszörösön telítetlen zsírsavak (PUFA) összes koncentrációját a kontrollhoz viszonyítva. A PUFA összmennyisége azonban magasabbnak mutatkozott a vizsgált szövetekben a növényi olajok takarmányozását követően mint a halolaj etetésekor. A hosszú szénláncú n-3 zsírsavak
(C22:6n-3, C22:5n-3, C20:5n-3) mennyisége jelentősen megnövekedett a halolaj takarmányozását követően, főként az izomszövetben. Az összes egyszeresen telítetlen (MUFA) és telített zsírsavak koncentrációja a marhafaggyú etetése után bizonyult legnagyobbnak.
Hivatkozások
Ackman, R. G., Lamothe, M. F., Hulan, H. W., Proudfoot, F. G. (1988). The broiler chicken - its current and potential role as a source of long chain n-3 fatty acids in our diets. N-3 News 3. 1.
Aloa, S. J. Balnave, D. (1984). Growth and carcass composition of broiler fed sunflower oil and olive oil. Br. Poultry Sci., 69. 844–846. https://doi.org/10.1080/00071668408454859
Atteh, J. O., Leeson, S., Julian, R. J. (1983). Effects of dietary levels and type of fat on performance and mineral metabolism of broiler chicks. Poultry Sci., 62. 2403–2411. https://doi.org/10.3382/ps.0622403
Brue, R. N., Latshaw, J. D. (1985). Energy utilization by broiler chickens as affected by various fats and fat levels. Poult. Sci., 62. 2119. https://doi.org/10.3382/ps.0642119
Carew, L. B., Hill, F. W. (1964). Effects of corn oil on metabolic efficiency of energy utilisation by chicks. J. Nutr., 83. 293–299. https://doi.org/10.1093/jn/83.4.293
Chanmugam, P., Boudreau, M., Boutte, T., Park, R. S., Herbert, J., Berrio, L., Hwang, D. H. (1992). Incorporation of different types of n-3 fatty acids into tissue lipids of poultry. Poult. Sci., 71. 516–521. https://doi.org/10.3382/ps.0710516
Cherian, G., Wolfe, F. W., Sim, J. S. (1996). Dietary oils and added tocopherols: Effects on egg or tissue tocopherols, fatty acids, and oxidative stability. Poultry Sci., 75. 423–431. https://doi.org/10.3382/ps.0750423
Corino, C., Dellórto, V., Pedron, O. (1980). Effects of acid composition of fats and oils on the nutritive efficiency of broiler feeds. Rev. Zootech. Vet., 2. 94.
Dam, R., Leach, R. M., Nelson, T. S., Norris, L. C., Hill, F. W. (1959). Studies on the effect of quantity and type of fat on chick growth. J. Nutr., 68. 615–632. https://doi.org/10.1093/jn/68.4.615
Farrell, D. J., Gibson, R. A. (1990). Manipulation of the composition of lipids in eggs and poultry. Proceeding of the Inaugural Massey Pig and Poultry Symposium, Massey University, New Zealand. 164–179.
Folch, J., Lees, M., Sloane-Stanley, G. H. (1957). A simple method of the isolation and purification of total lipids from animal tissues. J. Biol. Chem., 226. 497–509. https://doi.org/10.1016/S0021-9258(18)64849-5
Hargis, P. S., Van Elswyk, M. E. (1993). Manipulation of fatty acid composition of poultry meat and eggs for health conscious consumer. World’s Poultry Sci. J., 49. 251–264. https://doi.org/10.1079/WPS19930023
Hawrysh, Z. J., Steedman-Douglas, C. D., Robblee, A. R., Hardin, R. T., Sam, R. M. (1980). Influence of low glucosinolate (cv. Tower) rapeseed meal on the eating quality of broiler chickens. 1. Subjective evaluation by a trained test panel and objective measurements. Poultry. Sci., 59. 550–557. https://doi.org/10.3382/ps.0590550
Herald, P. M., Kinsella, J. E. (1986). Fish oil consumption and decreased risk of cardiovascular disease: A comparison of findings from animals and human feeding trials. Am. J. Clin. Nutr., 43. 566–598. https://doi.org/10.1093/ajcn/43.4.566
Huang, Z. B., Leibovitz, H., Lee, C. M., Millar, R. (1990). Effects of dietary fish oil on 3 fatty acid level in chicken eggs, and thigh flesh. J. Agric. Food Chem., 38. 743–747. https://doi.org/10.1021/jf00093a034
Hulan, H. W., Ackman, R. G., Ratnayake, W. M. N., Proudfoot, F. G. (1988). Omega-3 fatty acid levels and performance of broiler chickens fed redfish meal or oil. Can. J. Anim. Sci., 68. 533–547. https://doi.org/10.4141/cjas88-059
Hulan, H. W., Ackman, R. G., Ratnayake, W. M. N., Proudfoot, F. G. (1989). Omega-3 fatty acid levels and general performance of broiler chickens fed reddish meal or reddish oil. Poultry Sci., 68. 153–162. https://doi.org/10.3382/ps.0680153
Husvéth, F (1980). Importance of essential fatty acids in the feeding of broiler chickens, Kandidátusi értekezés, Keszthely, 8–14.
Husvéth, F., Karsai, F., Gaal, T. (1982). Periparatal fluctuations of plasma and hepatic lipid contents in dairy cows. Acta Vet. Hung., 30. 97–112.
Miller, D., Robisch, P. (1969). Comparative effect of herring, menhaden and safflower oils on broiler tissue fatty acid composition and flavour. Poultry Sci., 48. 1246–2157. https://doi.org/10.3382/ps.0482146
Naber, E. C., Biggert, M. D. (1989). Patterns of lipogenesis in laying hens fed a high fat diet containing safflower oil. J. Nutr., 119. 690–695. https://doi.org/10.1093/jn/119.5.690
Nash, D. M., Hamilton, R. M. G., Hulan, H. W. (1995). The effect of dietary herring meal on the omega-3 fatty acid content of plasma and egg yolk lipids of laying hens Can. J. Anim. Sci., 75. 247–253. https://doi.org/10.4141/cjas95-036
National Research Council, (1994). Nutritional Requirement of Poultry. 9th rev. ed. National Academy Press, Washington, DC.
Ochrimenko, W. I., Richter, G., Rudolph, B., Bargholz, J., Reichardt, W., Lubbe, F., Lemser, A. (1997). Influence of linseed on fattening performance and fat quality of broilers. Archiv Für Geflügelkunde, 61. 181–185. https://doi.org/10.1016/S0003-9098(25)01276-7
Olomu, J. M., Baracos, V. E (1991). Influence of dietary flaxseed oil on performance, muscle protein deposition, and fatty acid composition of broiler. Poult. Sci., 70. 1403–1411. https://doi.org/10.3382/ps.0701403
Phetteplace, H. W., Watkins, B. A. (1989). Effects of various n-3 sources on fatty acid composition in chicken tissues. J. Food Comp. Analy., 2. 104–117. https://doi.org/10.1016/0889-1575(89)90071-9
Phetteplace, H. W., Watkins, B. A. (1990). Lipid measurements in chickens fed different combinations of chicken fat and menhaden oil. J. Agric. Food Chem., 38. 1848-1853. https://doi.org/10.1021/jf00099a013
Rand, N. T., Scott, H. M., Kummerow, F. A. (1958). Dietary fat in the nutrition of the growing chick. Poult. Sci., 37. 1075–1085. https://doi.org/10.3382/ps.0371075
Salmon, R. E., Gardiner, E. E., Rlein, K. K., Larmond, E. (1981). Effects of canola (low glucosinate rapeseed) meal, protein and nutrient density on performance, carcass grade, and meat yield of canola meal on sensory quality of broilers. Poultry. Sci., 60. 2519–2528. https://doi.org/10.3382/ps.0602519
Sim, J. S. (1990). Flax seed as a High energy/Protein/Omega-3 Fatty Acid Feed Ingredients for Poultry. Proceeding of the 53rd Flax Institute of the United States, Flax Institute, Fargo, ND. 65–71.
Sklan, D., Ayal, A., (1989). Effects of saturated fatty acids on growth, body fat and carcass quality in chicks, Br. Poultry. Sci., 30. 407–411. https://doi.org/10.1080/00071668908417162
Summers, J. D., Leeson, S (1979). Comprise of poultry meat as affected by nutritional factors. Poultry Sci., 58. 536–542. https://doi.org/10.3382/ps.0580536
Vermeersch, G., Vanschoubroek, F. (1968). The quantification of the effects of increasing levels of various fats on body weight gain, efficiency of food conversion and food intake of growing chicks. Br. Poultry Sci., 9. 13–30. https://doi.org/10.1080/00071666808415690
Yau, J. C., Denton, J. H., Bailey, C. A., Sams, A. R. (1991). Customising the fatty acid content of broiler tissue. Poultry Sci., 70. 167–172. https://doi.org/10.3382/ps.0700167
Zollistsch, W., Knaus, W., Aichinger, F., Lettner, F. (1997). Effects of different dietary- fat sources on performance and carcass characteristics of broilers. Anim. Feed Sci. and Technol., 66. 63–73. https://doi.org/10.1016/S0377-8401(96)01126-1
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 1999 Manilla Hubert A., Husvéth Ferenc, Németh Károly

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
