A sertéskaraj intramuscularis zsírjának zsírsavösszetétele és néhány húsminőségi mutató
Kulcsszavak:
sertéskaraj, intramuscularis zsír, zsírsavösszetétel, húsminőségi mutatóAbsztrakt
Négy genotípusba tartozó, hízékonyságvizsgálatban részt vett, vágott sertés karajának egyedenkénti, intramuscularis zsírtartalmát és annak zsírsavösszetételét határoztuk meg. 10-10 egyed átlagértékeit hasonlítottuk össze. Jellemző hizlalási és hústermelési mutatókat is értékeltünk (életkor, értékes húsrészek aránya, karaj tömeg, karajkeresztmetszet, hússzín, húsminőség, jódszám, elszappanosítási szám). A fontosabbnak ítélt tulajdonságok között, genotípusokon belül fenotípusos korrelációanalízist végeztünk. A beltartalmi értékek átlagadatai alapján a genotípusok közötti mennyiségi eltéréseket 0,05%-os szignifikancia szinten számítottuk. Az eredmények között a Hybrid 1 (H1) karajában feltűnően magas zsírtartalmat találtunk (2.84%). Az olajsavtartalom mind a négy genotípusban közel egyező szintet ért el: Magyar Nagyfehér Hússertés (MNF) 36,66%, Magyar Lapálysertés (ML) 37,24%, Hybrid1 (H1) 37,99%, Hybrid2 (H2) 38,05%. A legtöbb szignifikáns, mennyiségi különbség a MNF, H1 és H2 között adódott. A vizsgált sajátosságok korrelációs értékei genotípus függőek, azaz eltérő szorosságot és irányt jeleznek, A bemutatott eredmények a jövőbeni húsminősítés kiinduló adatbázisául tekinthetők.
Kulcsszavak: sertéskaraj; intramuscularis zsír; zsírsavösszetétel; húsminőségi mutató