A sertéskaraj intramuscularis zsírjának zsírsavösszetétele és néhány húsminőségi mutató

Szerzők

  • Deák Tamás University of Veszprém, Georgikon Faculty of Agriculture, Department of Animal Husbandry, H-8360 Keszthely, Deák F. u. 16. , Veszprémi Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Állattenyésztéstani Tanszék, 8360 Keszthely, Deák F. u. 16.
  • Husvéth Ferenc University of Veszprém, Georgikon Faculty of Agriculture, Department of Physiology and Nutrition, H-8360 Keszthely, Deák F. u. 16. , Veszprémi Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Állatélettani és Takarmányozástani Tanszék, 8360 Keszthely, Deák F. u. 16.
  • Kovács J. University of Veszprém, Georgikon Faculty of Agriculture, Department of Animal Husbandry, H-8360 Keszthely, Deák F. u. 16. , Veszprémi Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Állattenyésztéstani Tanszék, 8360 Keszthely, Deák F. u. 16.

Kulcsszavak:

sertéskaraj, intramuscularis zsír, zsírsavösszetétel, húsminőségi mutató

Absztrakt

Négy genotípusba tartozó, hízékonyságvizsgálatban részt vett, vágott sertés karajának egyedenkénti, intramuscularis zsírtartalmát és annak zsírsavösszetételét határoztuk meg. 10–10 egyed átlagértékeit hasonlítottuk össze. Jellemző hizlalási és hústermelési mutatókat is értékeltünk (életkor, értékes húsrészek aránya, karaj tömeg, karajkeresztmetszet, hússzín, húsminőség, jódszám, elszappanosítási szám). A fontosabbnak ítélt tulajdonságok között, genotípusokon belül fenotípusos korrelációanalízist végeztünk. A beltartalmi értékek átlagadatai alapján a genotípusok közötti mennyiségi eltéréseket 0,05%-os szignifikancia szinten számítottuk. Az eredmények között a Hybrid 1 (H1) karajában feltűnően magas zsírtartalmat találtunk (2.84%). Az olajsavtartalom mind a négy genotípusban közel egyező szintet ért el: Magyar Nagyfehér Hússertés (MNF) 36,66%, Magyar Lapálysertés (ML) 37,24%, Hybrid1 (H1) 37,99%, Hybrid2 (H2) 38,05%. A legtöbb szignifikáns, mennyiségi különbség a MNF, H1 és H2 között adódott. A vizsgált sajátosságok korrelációs értékei genotípus függőek, azaz eltérő szorosságot és irányt jeleznek, A bemutatott eredmények a jövőbeni húsminősítés kiinduló adatbázisául tekinthetők.

Információk a szerzőről

  • Deák Tamás, University of Veszprém, Georgikon Faculty of Agriculture, Department of Animal Husbandry, H-8360 Keszthely, Deák F. u. 16., Veszprémi Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Állattenyésztéstani Tanszék, 8360 Keszthely, Deák F. u. 16.

    levelezőszerző
    lz@georgikon.hu

Hivatkozások

Csapó, J., Husvéth, F., Csapó-Kiss, Zs., Horn, P., Házas, Z., Varga-Visi, É. (1999). Book of Abstract of the 50th Annual Meeting of the European Association for Animal Production. 315. https://doi.org/10.1163/9789004683860_627

Kovács J., Csörnyei Z., Bedő T. (1996). Vágóérték és a húsrészek arányának kapcsolata. XXVI. Óvári Tudományos Napok. Mosonmagyaróvár.

Lawrence, T. L. J., Fowler, V. R. (1998). Growth of farm animals. CAB INTERNATIONAL. 63.

Schwörer, D. (2000). WÖS Magazin. 6–7.

Wood, J. D., Whelean, O. P., Ellis, M., Smith, W. C. (1983). Effects of selection for low backfat thickness in pigs on the sites of tissue deposition in the body. Animal Production, 36(3), 389–397. https://doi.org/10.1017/S0003356100010436

Letöltések

Megjelent

2001-10-15

Hogyan kell idézni

Deák, T., Husvéth, F., & Kovács, J. (2001). A sertéskaraj intramuscularis zsírjának zsírsavösszetétele és néhány húsminőségi mutató. Acta Agraria Kaposváriensis, 5(3), 51-58. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1593

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei