A hortobágyi racka juh hizlalási- és vágási vizsgálata extenzív (I.) és intenzív (II.) körülmények között

Szerzők

  • Nagy László Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet, 1024 Budapest, Keleti Károly u. 24.
  • Gáspárdy András Szent István Egyetem, Állatorvos-tudományi Kar, 1078 Budapest, István u. 2.
  • Toldi Gyula Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7401 Kaposvár, Guba Sándor út 40–42.
  • Bodó Imre Debreceni Egyetem, Agrártudományi Centrum, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.
  • Komlósi István Debreceni Egyetem, Agrártudományi Centrum, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

Kulcsszavak:

hízékonyság, vágás, darabolás, csontozás, vágott test minősítés

Absztrakt

A hortobágyi racka juh mindkét színváltozatát összehasonlító fajtatesztben értékeltük extenzív és intenzív hizlalás során. Az összehasonlítást a magyar merinó, a német húsmerinó, a tejelő cigája, a cigája és a brit tejelő fajtákkal végeztük el. A hizlalási, vágási, darabolási és csontozási eredmények szignifikáns eltéréseit varianciaanalízissel vizsgáltuk. A hizlalás során a racka valamennyi vizsgált fajtánál lassabban gyarapodott, a faggyúzottsága pedig a legerőteljesebb volt intenzív körülmények között. A hús-csont arány, a racka csoportoknál, valamennyi vizsgált fajtával szemben kedvezőbb eredményt adott intenzív hízlaláskor, míg extenzív körülmények között a darabolás, csontozás során a rackák kedvezőbb hús-csont arányt adtak a tejelő cigájával szemben.

Információk a szerzőről

  • Nagy László, Országos Mezőgazdasági Minősítő Intézet, 1024 Budapest, Keleti Károly u. 24.

    levelezőszerző
    nagyl@ommi.hu

Hivatkozások

Andrews, R. P., Oerskov, E. R. (1970). The nutrition of the early weaned lamb. II. The effect of dietary protein concentration feeding level and sex on body composition at two live weights. J. Agric. Sci. Camb., 75. 19–26. https://doi.org/10.1017/S0021859600026009

Bedő S., Barcsákné Tóth G., Kovács G. (1984). A tömegtakarmányok etetésének hatása a hízóbárányok takarmányfelvételére és táplálóanyag értékesítésére. In: Nagyüzemi juhtenyésztés nemzetközi konferenciája. Magyar Agrártudományi Egyesület, Debrecen, 29–38.

Demberel, S. (1994). Az őshonos mongol juh bárányainak növekedése a kiszopott tej és a felvett takarmány mennyiségének függvényében. Állattenyésztés és takarmányozás, 43(1), 17–23.

Dransfield, E., Nute, G. R., Hogg, B. W., Walters, B. R. (1990). Carcass and eating quality of ram, castrated ram and ewe lambs. Animal-Production, 50(2), 291–299. https://doi.org/10.1017/S0003356100004748

Gabdullin, P. R. (1984). Meat quality of Romanov wethers. Zhivotnovodstvo, 8. 58–59.

Göhler, H. (1978). Untersuchungen zur Bestimmung der Körperentwicklung und des Schlachtkörperwertes bei Lämmern. KMU Leipzig, Dissertation B 130.

Hadjigeorgiou, I., Politis, I. (2004). Seasonal variation in non-specific immunity in relation to management and feeding practices in a semi-extensive dairy sheep farm in Greece. Small Ruminant Research, 53(1–2), 53–60. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2003.09.001

Hankó B. (1954). A magyar háziállatok története ősidőktől máig. Művelt Nép, Budapest, 130.

Hassen, Y., Sölkner, J., Gizaw, S., Baumung, R. (2002). Performance of crossbred and indigenous sheep under village conditions in the cool highlands of central-northern Ethiopia: growth, birth and body weights. Small Ruminant Research, 43(3), 195–202. https://doi.org/10.1016/S0921-4488(02)00012-3

Jávor A., Kukovics S., Árnyasi M. (2002). Gondolatok a juhtenyésztés genetikai fejlesztéséhez. In: Innováció, a tudomány és a gyakorlat egysége az ezredforduló agráriumában. Debrecen, 55–60.

Kemp, J. D., Crouse, J. P. (1970). Composition of lamb carcass. J. of Anim. Sci., 30(3), 348–356. https://doi.org/10.2527/jas1970.303348x

Kempester, A. J. (1981). The problem of breed bias in commercial carcass classification and grading. Anim. Prod. Edinburgh – London, 32. 360–361.

Konczné Soós K., Solymosiné Kondor G., Szerdahelyi K. (1993): Húsipari ismeretek. Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Kaposvár, 140.

Kukovics S., Balogh J., Domanovszky Á. (1984). Tömegtakarmány és legelő használata a corriedale F1 kosbárányok hizlalásában. In: Nagyüzemi juhtenyésztés nemzetközi konferenciája. Magyar Agrártudományi Egyesület, Debrecen, 87–97.

Küchenmeister, U., Ladegast, H., Ender, K. (1990). Schlachtkörper-bewertung und Klassifizierung bei Schafen und Rind. Fortschrittsbereichte für die Landwirtschaft und Nahrungsgüterwirtschaft. 28. 2. Akad., Der DDR, Berlin.

Lengyel A., Horn P. (1982). A rackajuh értékmérő tulajdonságai. In: Őshonos és honosult háziállatfajtáink genetikai sajátosságai. (szerk.: Csató L.) Kaposvár, 81–93.

Mezőszentgyőrgyi D. (2003). A juhtenyésztés fejlődésének technológiai és gondolkodásmódbeli lehetőségei. In: Az állattenyésztés szolgálatában. (szerk.: Jávor A.) DE ATC, Debrecen, 115–122.

Mihálka T., Balogh J. (1983). Eltérő takarmányozás hatása a juhhús minőségére. X. Vándorgyűlés. Veszprém, 52–61.

Morgan, J. A., Owen, J. B. (1973). The nutrition of artificially reared lambs. III. The effect of sex on the performance and carcass composition of lambs subjected to different nutritional treatments. Anim. Prod. Edinburgh, 16(1), 49–58. https://doi.org/10.1017/S0003356100034863

Snyman, M. A., Olivier, W. J. (2002). Productive performance of hair and wool type Dorper sheep under extensive conditions. Small Ruminant Reasearch, 45(1), 17–23. https://doi.org/10.1016/S0921-4488(02)00116-5

Suiter, R. J. (1983). Husbandry practices affecting body composition and meat quality in sheep. Proceedings os a seminar on measuring and marketing meat animals. Northam, Australia, 25–38.

Toldi Gy. (2003). Az S/EUROP minősítés és a juhok vágóértéke közötti összefüggés. Doktori értekezés. Kaposvár, 152.

Tshabalala, P. A., Strydom, E. C., Webb, E. C., de Kock, H. L. (2003). Meat quality of designated South African indigenous goat and sheep breeds. Meat Science, 65(1), 563–570. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(02)00249-8

Veress L., Vadáné Kovács M., Lovas L., Vágvölgyi O., Radnai L., Makai B. (1984). Gyorshizlalású pecsenyebárányok hústermelő képességének vizsgálata. (I. Magyar merinó fajtában). Állattenyésztés és takarmányozás, 33(1), 57–67.

Vrakii, V. F., Gushchin, S. N. (1985). The effect of time of castration of Romanov rams on their meat production. Zhivotnovodstvo, 10. 32–33.

Letöltések

Megjelent

2007-10-15

Hogyan kell idézni

Nagy, L., Gáspárdy, A., Toldi, G., Bodó, I., & Komlósi, I. (2007). A hortobágyi racka juh hizlalási- és vágási vizsgálata extenzív (I.) és intenzív (II.) körülmények között. Acta Agraria Kaposváriensis, 11(3), 47-66. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1896

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>