A Kunfehértói körte – mint hungarikum – betárolásának ökonómiai és piaci elemzése (2001–2002)

Szerzők

  • Ferencz Árpád Department of Economics, Faculty of Horticulture, College of Kecskemét, H-6000 Kecskemét, Erdei F. tér 1–3. , Kecskeméti Főiskola, Kertészeti Főiskolai Kar, Agrárökonómiai Tanszék, 6000 Kecskemét, Erdei F. tér 1–3.
  • Nótári Márta Department of Economics, Faculty of Horticulture, College of Kecskemét, H-6000 Kecskemét, Erdei F. tér 1–3. , Kecskeméti Főiskola, Kertészeti Főiskolai Kar, Agrárökonómiai Tanszék, 6000 Kecskemét, Erdei F. tér 1–3.

Kulcsszavak:

körtetárolás, ökonómiai értékelés, hungarikum

Absztrakt

Vizsgálatainkban egy dél-alföldi vállalkozás adatait dolgoztuk fel, ahol nagy területen (50 ha) termesztett körtét tárolnak be. Négy körte fajta termesztésével foglalkoznak, melyek eltérő érési és tárolási idővel rendelkeznek. A tároláshoz kapcsolódó minden műveletet felvételeztük, kidolgoztuk a helyi normákat, részletes technológiát készítettünk. Az adatok az ökonómiai értékelések alapját képezték. Fajtánként megvizsgáltuk a fertőtlenítés, a tárolás előtti fertőtlenítés és válogatás, a betárolás, a kitárolás és a kitárolást követő osztályozás, csomagolás, kamionba rakás műveleteit. A tárolási veszteségek a fajták, a tárolás hossza, és a kitárolás időpontja szerint eltérően alakultak. A költségek és az árbevétel ismeretében elvégeztük az ökonómiai értékeléseket. Megállapítottuk a vállalkozás körtetárolásának állandó és változó költségeit, a tárolás fedezeti pontját és kiértékeltük a termék piaci helyzetét.

Információk a szerzőről

  • Ferencz Árpád, Department of Economics, Faculty of Horticulture, College of Kecskemét, H-6000 Kecskemét, Erdei F. tér 1–3., Kecskeméti Főiskola, Kertészeti Főiskolai Kar, Agrárökonómiai Tanszék, 6000 Kecskemét, Erdei F. tér 1–3.

    levelezőszerző
    ferencz.arpad@kefo.hu

Hivatkozások

Ferencz Á. (2000). A gyümölcstermesztés munkaszervezése és ökonómiája. Jegyzet, KF Kertészeti Kar Kecskemét, 1–200.

Hajdu I.-né, Lakner Z., Szerdahelyi K. (1999). The transition of Hungarian meat sector - lessons and experience Acta Agronomica Kaposvariensis, 325–335.

Hajdu I-né, Bach Q. M., Lakner Z. (2000). Some problems on export of food article and solutions to solve it Agriculture and food industry., 365–367.

Lakner Z., Hajdu I.-né, Hagyó M. (2000). Óriások között – közelkép a magyar élelmiszer-kiskereskedőkről. Gazdálkodás,1. 59–68.

Totth G., Szabó E. (1998). Az élelmiszerek csomagolása és árujelzése mint marketingeszköz. AGRO- 21. Füzetek 22. 17–26.

Sas P. (1986). Gyümölcstárolás. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest, 1–487.

Letöltések

Megjelent

2003-07-15

Hogyan kell idézni

Ferencz, Árpád, & Nótári, M. (2003). A Kunfehértói körte – mint hungarikum – betárolásának ökonómiai és piaci elemzése (2001–2002). Acta Agraria Kaposváriensis, 7(2), 43-49. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1656

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei