A sertéskaraj intramuscularis zsírjának zsírsavösszetétele és néhány húsminőségi mutató
Kulcsszavak:
sertéskaraj, intramuscularis zsír, zsírsavösszetétel, húsminőségi mutatóAbsztrakt
Négy genotípusba tartozó, hízékonyságvizsgálatban részt vett, vágott sertés karajának egyedenkénti, intramuscularis zsírtartalmát és annak zsírsavösszetételét határoztuk meg. 10–10 egyed átlagértékeit hasonlítottuk össze. Jellemző hizlalási és hústermelési mutatókat is értékeltünk (életkor, értékes húsrészek aránya, karaj tömeg, karajkeresztmetszet, hússzín, húsminőség, jódszám, elszappanosítási szám). A fontosabbnak ítélt tulajdonságok között, genotípusokon belül fenotípusos korrelációanalízist végeztünk. A beltartalmi értékek átlagadatai alapján a genotípusok közötti mennyiségi eltéréseket 0,05%-os szignifikancia szinten számítottuk. Az eredmények között a Hybrid 1 (H1) karajában feltűnően magas zsírtartalmat találtunk (2.84%). Az olajsavtartalom mind a négy genotípusban közel egyező szintet ért el: Magyar Nagyfehér Hússertés (MNF) 36,66%, Magyar Lapálysertés (ML) 37,24%, Hybrid1 (H1) 37,99%, Hybrid2 (H2) 38,05%. A legtöbb szignifikáns, mennyiségi különbség a MNF, H1 és H2 között adódott. A vizsgált sajátosságok korrelációs értékei genotípus függőek, azaz eltérő szorosságot és irányt jeleznek, A bemutatott eredmények a jövőbeni húsminősítés kiinduló adatbázisául tekinthetők.
Hivatkozások
Csapó, J., Husvéth, F., Csapó-Kiss, Zs., Horn, P., Házas, Z., Varga-Visi, É. (1999). Book of Abstract of the 50th Annual Meeting of the European Association for Animal Production. 315. https://doi.org/10.1163/9789004683860_627
Kovács J., Csörnyei Z., Bedő T. (1996). Vágóérték és a húsrészek arányának kapcsolata. XXVI. Óvári Tudományos Napok. Mosonmagyaróvár.
Lawrence, T. L. J., Fowler, V. R. (1998). Growth of farm animals. CAB INTERNATIONAL. 63.
Schwörer, D. (2000). WÖS Magazin. 6–7.
Wood, J. D., Whelean, O. P., Ellis, M., Smith, W. C. (1983). Effects of selection for low backfat thickness in pigs on the sites of tissue deposition in the body. Animal Production, 36(3), 389–397. https://doi.org/10.1017/S0003356100010436
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2001 Deák Tamás, Husvéth Ferenc, Kovács J.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
