FITC-jelzett növényi lektinek in vitro kötődése a tyúk (Gallus domesticus) gyomor-bélcsatornájához
Kulcsszavak:
lektin, tyúk, madár, begy, gyomorAbsztrakt
Szövettani metszeteket egy sorozat, különböző kötési specificitású lektinnel kezeltünk a szénhidrát-receptorok kimutatására a tyúk gyomor-béltraktusában. A begy epitheliumban a hámsejtek közötti anyag számos lektint megkötött, ami komplex szénhidrátok jelenlétére utal. A gyomor és a bél nyálkasejtjei WGA-val és PNA-val festődtek, de UEA-I és SNA-I lektinekkel nem, jóllehet az emlősökben a nyálkasejtek általában reagálnak az utóbbiakkal. A gyomor mély mirigyeiben az oxyntopepticus sejtek (amelyek pepszinogént és sósavai is szekretálnak), nem festődtek PNA-val és PHA-val, hasonlóan a patkány-gyomor fősejtjeihez, de kifejezetten eltértek ennek az emlős fajnak a fedősejtjeitől. A hámsejtek mindegyik szervben diffúzán festődtek succinyl-ConA-val, ami arra utal, hogy polimannóz-típusú éretlen glikozidok vannak jelen a citoplazmában. A PHA, amely a patkány bélhámján megkötődik és biológiai hatásokat vált ki, a tyúk duodenumban nem reagált a kefeszegély glikoproteinjeivel. Ez megmagyarázza azt a megfigyelést, hogy a PHA ártalmatlan a tyúk számára.
Hivatkozások
Baintner, K., Jakab, G., Győri, Zs., Kiss, P. (2000). In vitro binding of FITC-labelled lectins to gastric cells in the rat. Pathol. Oncol. Res., 6. 179–183. https://doi.org/10.1007/BF03032370
Bardocz, S., Grant, G., Ewen, S. W. B., Duguid, T. J., Brown, D. S., Englyst, K., Pusztai, A. (1995). Reversible effect of phytohaemagglutinin on the growth and metabolism of rat gastrointestinal tract. Gut., 37(3), 353–360. https://doi.org/10.1136/gut.37.3.353
Borekaert, W. F., Nsimba-Lubaki, M., Peeters, B., Peumans, W. J. (1984). A lectin from elder (Sambucus nigra L.) bark. Biochem. J., 221(1), 163–169. https://doi.org/10.1042/bj2210163
Pusztai, A. (1991). Plant Lectins. Cambridge University Press. https://doi.org/10.1017/CBO9780511895371
Pusztai, A., Grant, G., Palmer, R. (1975). Nutritional evaluation of kidney beans (Phaseolus vulgaris): the isolation and partial characterization of toxic constituents. J. Sci. Food Agric., 26(2), 149–156. https://doi.org/10.1002/jsfa.2740260205
Pusztai, A., McNabb, J. M. (unpublished)
Reano, A., Faure, M., Jacques, Y., Reichert, U., Schaefer, H., Thivolet, J. (1982). Lectins as Markers of Human Epidermal Cell Differentiation. Differentiation, 22(1–3), 205–210. https://doi.org/10.1111/j.1432-0436.1982.tb01252.x
van Damme, E. J. M., Barre, A., Smeets, K., Torrekens, S., van Leuven, F. Rougé, P., Peumans, W. J. (1995). The bark of Robinia pseudoacacia contains a complex mixture of lectins. Plant Physiol., 107(3), 833–849. https://doi.org/10.1104/pp.107.3.833
van Damme, E. J. M. Peumans, W. J., Pusztai, A., Bardocz, S. (1998). Handbook of Plant Lectins. John Wiley and Sons, Chichester.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2001 Baintner Károly, Jakab G., Győri Zs., Kiss P.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
