Az EUROP minősítés hatása a magyarországi sertésállomány vágóértékére

Szerzők

  • Csató László Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Department of Pig Breeding Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Sertéstenyésztési Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Obornik András Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Department of Pig Breeding Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Sertéstenyésztési Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

Kulcsszavak:

sertés, minősítés, EUROP, vágóminőség

Absztrakt

Szerzők az új (S)EUROP vágósertés-minősítési rendszer magyarországi bevezetésének hatását vizsgálták. Ehhez a minősítési rendszer bevezetését követő időszakból (1997. 06. hó), illetve további három időszakból (1997. 11–12. hó; 1998. 05. hó; 1998. 09–10. hó) származó 3–3 hét adatait értékelték ki. Megállapították, hogy Magyarországon a (S)EUROP minősítő rendszer bevezetése után a minőség alapján felvásárolt sertések aránya az összes vágott sertés létszámához viszonyítva folyamatosan emelkedett. Kimutatták, hogy a különböző minőségi osztályokba tartozó vágósertések felvásárlási árai a kezdeti időszakban még – viszonylag – széles sávban helyezkedtek el, azaz az eltérő vágóminőséget a vágóhidak nagyobb árkülönbséggel honorálták. Ez a kedvező árarány az idő előrehaladtával összeszűkült. Napjainkban ismét kifejezettebb árdifferenciálódás tapasztalható. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy a felvásárlási árarányok kedvezőtlen változása ellenére a jobb vágóminőségű hízósertések aránya folyamatosan emelkedik a magyarországi végtermék-populációkban.

Információk a szerzőről

  • Csató László, Pannon University of Agriculture, Faculty of Animal Science, Department of Pig Breeding Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40., Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Sertéstenyésztési Tanszék, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

    levelezőszerző
    csato@atk.kaposvar.pate.hu

Hivatkozások

DGS Magazin (1998–1999). Stuttgart.

Magyar Mezőgazdaság Melléklete (1994). A sertések vágás utáni minősítése. 03. 1–8.

Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítő (1975). Tájékoztató a hasított súlyban átvételre kerülő sertések minősítésének szabályairól. 39. 892–893.

Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítő (1994). A sertések vágás utáni minősítése. 6. 183–189.

Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Értesítő (1998). A sertések vágás utáni minősítése. 9. 676–688.

Rafai, P., Baltai, M., Bíró, G., Bokori, J., Fekete, S., Gundel, J., Klósz, T., Kovács, J., Petersen, E., Pigler, J., Stipkovits, L. (1995). Az (S)EUROP húsminősítés és kapcsolt rendszerei. Állattenyésztés és Takarmányozás, 44(5), 453–464.

Straub, I. (1998). A sertéshús-előállítás ellentmondásai I. Magyar Mezőgazdaság, 21. 15.

Letöltések

Megjelent

1999-02-15

Hogyan kell idézni

Csató, L., & Obornik, A. (1999). Az EUROP minősítés hatása a magyarországi sertésállomány vágóértékére. Acta Agraria Kaposváriensis, 3(1), 27-34. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1346

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei