Szimulációs modellek a sertéshústermelés prognosztizálására
Kulcsszavak:
szimulációs modell, sertés, hústermelés, húsminőségAbsztrakt
A gazdasági haszonállatok teljesítményének modellezése a takarmányozás egy rendkívül dinamikusan fejlődő, új területe, melynek célja az állatok termelésének, növekedésének, vágáskori test-összetételének prognosztizálása a táplálóanyag felvétel alapján. A sertések teljesítményének becslése tervezhetőbbé, biztonságosabbá teszi a hústermelést, a modellek segítségével fokozható termelékenység. A cikk célja, hogy bemutassa a teljesítménymodellek típusait és azok használatának előnyeit, valamint egy konkrét modellen keresztül a modell kialakításának folyamatát. Az első modellek a táplálóanyag szükségleti értékek meghatározására voltak alkalmasak, a legújabb generációs teljesítmény modellek képesek a test összetételét a hizlalás bármely időpontjában megbecsülni (dinamikus modellek). Ezen modellek élettani és biokémiai törvényszerűségekre épülnek (mechanisztikus modellek), ezért becslési pontosságuk jobb, mint az empirikus (tapasztalati úton meghatározott) összefüggésekre alapozott korábbiaké. A szerzők egy ilyen új generációs dinamikus-mechanisztikus sertés modellt kívánnak bemutatni, mely a Kaposvári Egyetem és a Wageningeni Egyetem (Hollandia) együttműködésében készült. A kialakított modellel táplálóanyag felvétel alapján megbecsülhető a 20–105 kg élőtömegű növendék- és hízósertések testösszetétele. A modell követi a takarmány táplálóanyagainak szervezetben történő átalakulását az intermedier anyagcsere fontosabb lépésein keresztül a fehérje és zsír beépüléséig. A kialakított modell újdonsága, hogy a test kémiai összetételén túl a kémiai összetétel anatómiai megoszlását (csont, izom, szervek, bőr) is képes megbecsülni, így pontosabb információt kapunk a vágott test minőségéről. A cikk további célja volt, hogy bemutassa a kialakított modell gyakorlati alkalmazását egy egy, és egy három fázisú takarmányozás szimulációjának összehasonlításával. Az eredmények azt mutatják, hogy a sertés növekedési modell a gyakorlatban a takarmányozási stratégiák kialakításával nagymértékben hozzájárulhat a gazdaságos sertéshízlaláshoz.
Hivatkozások
Close, W. H. (1996). Modelling the growing pig: predicting nutrient needs and responses. In: T.P. Lyons, K.A. Jacques (Szerk.) Proc. Alltech’s 12th Animal Symposium on Biotechnology in Feed Industry.Notthingham : University Press. 289–297.
Gill, M., Beever, D. E., France, J. (1989). Biochemical bases needed for the matematical representation of whole animal metabolism. Nutr.Res. Rev., 2(1), 181–200. https://doi.org/10.1079/NRR19890014
Halas, V., Dijkstra, J., Babinszky, L., Versegen, M. W. A., Gerrits, W. J. J. (2004). Modelling of nutrient partitioning in growing pigs to predict their anatomical body composition: 1. Model description. Br. J. Nutr., 92(4), 707–723. https://doi.org/10.1079/BJN20041237
Halas, V., Dijkstra, J., Babinszky, L., Versegen, M. W. A., Gerrits, W. J. J. (2004). Modelling of nutrient partitioning in growing pigs to predict their anatomical body composition: 2. Model evaluation. Br. J. Nutr., 92(4), 725–734. https://doi.org/10.1079/BJN20041238
Lizardo, R., van Milgen, J., Mourot, J., Noblet, J. Bonneau, M. (2002). A nutritional model of fatty acid composition int he growing-finishing pigs. Livest. Prod. Sci., 75(2), 167–182. https://doi.org/10.1016/S0301-6226(01)00312-8
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2007 Halas Veronika, Babinszky László

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
