Tanulmány a tehenek színhúsmennyiségének becslésére a hasított felek súlya, a vese- és kivágott faggyú mennyisége, illetve a zsírsejtátmérő alapján
Kulcsszavak:
hasított fél összetétel, színhús becslése, zsírsejtátmérőAbsztrakt
A tanulmány célja a színhús mennyiség becslésére való egyenlet vizsgálata a kivágott faggyú mennyiség, a zsír sejtátmérő, a vesefaggyú mennyiség és a meleg hasított felek súlya alapján. Holstein-fríz és magyar tarka tehenek (n=18) pihentetés után kerültek vágásra. A zsírsejtek méretének megállapítása végett a vágás után a far tájékről 1 g mintát vettünk. A kivágott faggyú mennyiségére, a zsírsejtátmérőre, a vesefaggyú mennyiségére és a meleg hasított felek súlyára vonatkozó átlagértékek a következők voltak: 35,3 kg; 79,1 µ; 6,6 kg; 261,2 kg. A zsírsjetátmérő és a meleg hasított felek súlya között közepes (r=0,44, P>0,05), még a zsírsjetátmérő és kivágott faggyú mennyisége viszonylatában szoros (r=0,84, P<0,001) összefüggéseket számítottunk. Vizsgálatunkban két faktort határoztunk meg: I. faktor: csontoshús-szíhnús, II. faktor: faggyú-zsírsejtátmérő. Stepwise regressziót alkalmazva a színhús mennyiség becslésére (y), a független változókkal (kivágott faggyú mennyiség x1, zsírsjetátmérő x2, meleg hasított felek súly x4) a teljes variancia 98%-át meg tudtuk magyarázni (P<0,001). Eredményeink alapján javasolhatjuk a zsírsjetátmérő más tulajdonsággal együtt történő alkalmazását a színhús mennyiségének becslésére.