Meteorológia a tájökológia szolgálatában

Szerzők

  • Loksa Gábor Szent István Egyetem, Környezetgazdálkodási Intézet, Tájökológiai Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.

DOI:

https://doi.org/10.56617/tl.4593

Kulcsszavak:

mikroklimatológia, összehasonlíthatóság, termőhely, terepbejárás, növénytani felmérés

Absztrakt

A tájökológia mindig sokoldalú, több tudományterületet átfogó megközelítést jelent. Az eredmény minőségére nem csak a minél komplexebb megközelítés és feldolgozás van hatással, hanem a különböző érintett tudományterületeken belül a speciális megközelítés pontossága, szakszerűsége is döntő. A meteorológia vonatkozásában is igaz ez. Jelen unkánkban ebben a vonatkozásban kívántunk áttekintést adni. A tájökológiát művelők egyetemi tanulmányaik során elsősorban elméleti képzést kapnak, amely persze helyes és elengedhetetlen. Nem teljes azonban az ehhez szükségszerűen kapcsolódó gyakorlati képzés, sőt egyre inkább háttérbe szorul főleg anyagi és időkeretbeli vonatkozásai miatt. A környezettel foglalkozó oktatás viszont nem lehet meg terepi kurzusok nélkül. A meteorológia esetében ez terepi mérés megvalósítását és annak adatai feldolgozását kellene, hogy jelentse. Nem elég azonban erről csak hallani vagy olvasni, a folyamatban való személyes részvétel nélkül sohasem lesznek értékén kezeltek a terepi mérések eredményei. A tájökológia napjainkban való erősödését, teljesebbé válását, egyszersmind a gyakorlati felhasználás markánsabb részévé válását tapasztaljuk, időszerű tehát az érintett tudományterületek felhasználása tekintetében is a szélesebb körű látásmód, a gyakorlatias hozzáállás.

Hivatkozások

Berényi D. 1967: Mikroklimatologie. Akadémiai Kiadó, Budapest.

Szász G., Tőkei L. 1997: Meteorológia. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Tőkei L. 1988: Táj- és kertépítészeti meteorológia. Egyetemi jegyzet, KÉE Budapest.

Unger J. 1977: Lokális és mikroklímák. Egyetemi jegyzet JATE Szeged

Varga-Haszonits Z., Varga Z., Lantos Zs., Vámos O., Schmidt R. 2000: Magyarország éghajlati erőforrásainak agroklimatológiai elemzése. Mosonmagyaróvár.

Letöltések

Megjelent

2004-12-27

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Meteorológia a tájökológia szolgálatában. (2004). TÁJÖKÖLÓGIAI LAPOK | JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY , 2(2), 195-199. https://doi.org/10.56617/tl.4593

Hasonló cikkek

1-10 a 64-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.