A francia táj jellemzőinek és dinamikájának áttekintése nemzeti szinten

Szerzők

  • Renée Aoun Thessaly University, Department of Planning and Regional Development, Volos, Greece Iskandar Aoun Building, Ballani Street, Batroun, North Lebanon, Lebanon

DOI:

https://doi.org/10.56617/tl.4052

Kulcsszavak:

Franciaország, mezőgazdaság, tájtörténet, tájjellemző, fejlődés, Közös Agrárpolitika

Absztrakt

A francia mezőgazdasági tájak számos jelenlegi jellemzőjének fejlődése mutatja a történelmi idők jellegzetességeit. A cikk célja, hogy meghatározza és összefoglalja ezt a történelmet és felhívja a figyelmet a kritikus történésekre, amelyek a fejlődés során bekövetkeztek. Az első rész az irodalom áttekintése, amely a francia esetben azt mutatja, hogy az agrártájak sokfélesége nem csak a történelmi események eredménye, hanem a földrajzi és a népességi jellegzetességek is hatással voltak rájuk, és még egyéb tényezők. Történelmi tanulmányok és egyéb adatok kerültek felhasználásra a mezőgazdasági tájak fejlődésének jellemzéséhez. A jelenlegi áttekintés a korai történelmi eseményektől a jelenkorig bemutatja, hogy mik voltak a változások, mikor és miért következtek be? A második rész célja a fő agrártáj típusok bemutatása nemzeti szinten A harmadik részben két esettanulmányt olvashatunk. Az egyik a Massif Central régiót, a másik a Pireneusok területét jellemzi. Ezekben a példákban a regionális tájakat részletesebben jellemezzük történelmi szempontból és a jelenlegi helyzetet is vizsgálva, hogy érthetőbbé tegyük, hogy a hegyvidéki agrár régiók milyen haszonnal járnak a környezettel való kölcsönhatásuk során. Végül előrejelzést mutatunk be arra vonatkozóan, hogy a jelenlegi politikai döntések hogyan befolyásolják a francia agrártájak jövőjét. Az ilyen típusú munka célja, hogy segítse a jelenlegi realitások megértését és hogy kidolgozzon szcenáriókat ezen tájak jövőjére nézve, figyelembe véve és megértve azokat a hatásokat (pl. szociális krízis, életmód, ökológiai változások és gazdasági helyzet). A múlt elemzésével, a jelen megértésével és a jövőkép elképzelésével szeretnénk segíteni a tájak és emberek fennmaradásában és fejlődésében.

Információk a szerzőről

  • Renée Aoun, Thessaly University, Department of Planning and Regional Development, Volos, Greece Iskandar Aoun Building, Ballani Street, Batroun, North Lebanon, Lebanon

    renee_aoun@live.com

Hivatkozások

Beringuier, P., Derioz, P., Laques, A-E. 1999: Les paysages français: synthèse. Armand Colin / Her, Paris.

Coudart, A., Pion, P. 1996: Archéologie de la France rurale: De la préhistoire aux temps modernes. Belin, Paris.

Encyclopedia Universalis, Corpus 10: Gaule.

Galop, D. 1998: la forêt, l’homme et le troupeau dans les Pyrénées, 6000 ans d’histoire de l’environnement entre Garonne et Méditerranée, Géode, Laboratoire d’écologie terrestre. Framespa, Toulouse.

http 1: http://agriculture.gouv.fr/sections/magazine/focus/objectif-terres-2020. 25 August 2009.

Martin, D., Michelin, Y. 2003: L’Identité de l’Auvergne, Mythe ou Réalité Historique, essai sur une histoire de l’Auvergne des origines a nos jours. Creer, Nonette.

Michelin, Y. 1995: Les Jardins de Vulcain: paysages d’hier, d’aujourd’hui et de demain dans la chaine des Puys du Massif central français. Fondation de la maison des sciences de l’homme, Paris.

Miossec, A., Pitte, J-R., Thumerelle, P-J. 2000 : Historiens et Géographes N° 370 : Vivre en France dans la Diversité. L’ Harmattan.

Pitte, J-R. 1983: Histoire du Paysage Français, Tome : 1, Le sacré : de la Préhistoire au 15eme siècle. Tallandier, Paris.

Pitte, J-R. 1983: Histoire du paysage français, tome : 2, Le profane: du 16eme siècle a nos jours. Tallandier, Paris.

Letöltések

Megjelent

2010-12-30

Folyóirat szám

Rovat

Az EUCALAND projekt zárókonferenciáján elhangzott előadásokból válogatott cikkek

Hogyan kell idézni

A francia táj jellemzőinek és dinamikájának áttekintése nemzeti szinten. (2010). TÁJÖKÖLÓGIAI LAPOK | JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY , 8(Suppl.1), 89-98. https://doi.org/10.56617/tl.4052

Hasonló cikkek

1-10 a 108-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.