A mikrohullámmal és a konvekciós módon hőkezelt minták mikrobiológiai jellemzői nem mutatnak eltérést a felszíni víz kezelése esetén

Szerzők

  • Barczi András Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
  • Lippai Anett Biokör Kft. 1089 Budapest, Bláthy Ottó u. 41.

DOI:

https://doi.org/10.33038/jcegi.4570

Kulcsszavak:

mikrohullámú hőkezelés, mikrobiológiai jellemzők, TBC, hő, víz

Absztrakt

Az összehasonlító módszerrel mikrohullámú és konvektív hőkezelést alkalmaztunk felszíni vizekből származó vízmintákon. A mikrobiológiai paraméterek meghatározásával kerestük, hogy a hőkezelések hatásán túlmenően bármely paraméterben kimutatható eltérést találunk-e. A hőkezelések hatása minden esetben kimutatható volt, de a hőkezelési módszertől függetlenül a hőhatás 2450MHz frekvencián és 900W teljesítményen azonos volt. Olyan mikrobiológiai jellemzőket figyeltünk meg, amelyek nem csak a hőhatásokkal változhatnak. Kiemelve, a kutatásunk pontosan azonos kezelési időn és alkalmazott hőmérsékleten alapul. A mikrohullámú hővel kezelt minták mikrobiológiai jellemzői nem mutattak eltérést a konvektív hővel kezelt mintáktól; ezt kétmintás t-próbával ellenőriztük p<0,05 szignifikanciaszinten.

Szerző életrajzok

  • Barczi András, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem

    assistant professor
    barczi.andras@uni-mate.hu

  • Lippai Anett, Biokör Kft. 1089 Budapest, Bláthy Ottó u. 41.

    Head of Microbiology
    lippai.anett@gmail.com

Hivatkozások

BARNABAS, J. – SIORES, E. – LAMB, A. (2010): Non-Thermal Microwave Reduction of Pathogenic Cellular Population. International Journal of Food Engineering 6(5) https://doi.org/10.2202/1556-3758.1878

BEKE, J. – KURJÁK, Z. – BESSENYEI, K. (2014): Enhanced Drying Due to Nonthermal Effects from Microwave Irradiation. Drying Technology, 32(11), 1269–1276. https://doi.org/10.1080/07373937.2014.896377

BESZÉDES, S. – KESZTHELYI-SZABÓ, G. – HODÚR, C. (2013a): Comparison of drying characteristic and biodegradability of dairy sludge using microwave and infrared drying. Annals of Faculty Engineering Hunedoara - International Journal of Engineering 11(4), 297–300.

BESZÉDES, S. – KOVÁCS, P.V.R. – KERTÉSZ, SZ. – SZABÓ, G. – HODÚR, C. (2013b): Experiences with microwave pre-treatments of sweet whey prior to mesophilic anaerobic digestion. In: Synergy 2013 - CD of Full Papers. SZIE Gépészmérnöki Kar, Gödöllő, 1–6.

BHUSHAND, D.M. – VYAWAREA, A.N. – WASNIK, P.G. – AGRAWAL, A.K. – SANDEY, K.K. (2017): Microwave processing of milk: A rewiew. In AGRAWAL, A.K. – GOYAL, M.R. editors. Processing technologies for milk and milk products: Methods, applications, and energy usage. Boca Ratón, FL: CRC Press. 219–251.

BIFFINGER, J.C. – FITZGERALD, L.A. – DAVIS, M.J. – COCKRELL, A.L. – CUSICK, K.D. (2016): Microwave Enhancement of Thermophiles. US Patent Application: 2016/0115,440 available at: http://www.patentbuddy.com/Patent/20160115440 download: 2023.03.22.

CHANDRASEKARAN, S. – RAMANATHAN, S. – BASAK, T. (2013): Microwave food processing: A review. Food Research International, 52, 243–261. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2013.02.033

CUSICK, K.D. – LIN, B. – MALANOSKI, A.P. – STRYCHARZ-GLAVEN, S.M. – COCKRELL-ZUGELL, A. – FITZGERALD, L.A. – CRAMER, J.A. – BARLOW, D.E. – BOYD, T.J. – BIFFINGER, J.C. (2016): Molecular mechanisms contributing to the growth and physiology of an extremophile cultured with dielectric heating. Appl Environ Microbiol 82, 6233–6246. https://doi.org/10.1128/AEM.02020-16

GARNACHO, G. – KASZAB, T. – HORVÁTH, M. – GÉCZI, G. (2012): Comparative Study of Heat-treated Orange Juice. Journal of Microbiology, Biotechnology and Food Science 2(2), 446–457.

GÉCZI, G. – SEMBERY, P. (2009): Homogeneous heating in the inhomogeneous electric field Bulletin of the Szent István University 2009 1, 309–317.

GÉCZI, G. – HORVÁTH, M. – KASZAB, T. – ALEMANY, G.G. (2013a): No major differences found between the effects of microwave-based and conventional heat treatment methods on two different liquid foods. PLoS ONE 8, 1–12. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0053720

GÉCZI, G. – KORZENSZKY, P. – HORVÁTH, M. (2013b): A tehéntej hagyományos pasztőrözésének és mikrohullámú kezelésének összehasonlítása Magyar Állatorvosok Lapja 135(9), 557–564.

GÉCZI, G. – KORZENSZKY, P. – SZABÓ, T. – BENSE, L. – URBÁNYI, B. (2013c): Heat Treatments versus Fermentation Animal Welfare Ethology and Housing Systems 9(3), 445–454. available at: http://animalwelfare.szie.hu/sites/default/files/cikkek/201303/AWETH20133448454.pdf

GÉCZI, G. – KORZENSZKY, P. – SZAKMÁR, K. (2017): Cold chain interruption by consumers significantly reduces shelf life of vacuum-packed pork ham slices Acta Alimentaria 46(4), 508–516. https://doi.org/10.1556/066.2017.46.4.14

GUO, Q. – SUN, D. – CHENG, J. – HAN, Z. (2017): Microwave processing techniques and their recent applications in the food industry. Trends in Food Science and Technology 67, 236–247. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2017.07.007

HAMMAD, A.M. (2015): Effect of High Domestic Microwave Radiations at Sub-Lethal Temperature on the Bacterial Content of Raw Milk. Alexandria Journal of Veterinary Sciences 47, 47–52. http://dx.doi.org/10.5455/ajvs.201107

HAN, X. – BAI, L. – WANG, Y. – LI, Y. – ZHAO, D. – HU, G. – HAO, J. – GU, M. – GUO, X. – WANG, W. (2020): Ovarian Inde of KM Mice Influenced by Longer Term Consumption of Microwave-Heated Milk. J Food Prot. 83(6), 1066–1071. https://doi.org/10.4315/JFP-19-572

HARANGHY, L. – KERTÉSZ, SZ. – VERÉB, G. – LÁSZLÓ ZS. – VÁGVÖLGYI A. – JÁKÓI Z. – CZUPY, I. – HODÚR, C. – RÁKHELY, G. – BESZÉDES, S. (2020): Intensification of the biodegradation of wastewater sludge by microwave irradiation. Geosciences and Engineering 8, 322–333.

JÁKÓI, Z. – LEMMER, B. – BESZÉDES, S. – HODÚR, C. (2018): Comparison of the efficiency of microwave assisted acidic-and alkaline pretreatment on the aerobic and anaerobic biodegradability of sludge. In: Géczi, G. – Korzenszky, P. editors. Researched Risk Factors of Food Chain. Szent István Egyetemi Kiadó, Gödöllő, 83–86.

JÁKÓI, Z. – SZABÓ, A. – VÁGVÖLGYI, A. – HODÚR, C. – BESZÉDES, S. (2019): Applicability of microwave irradiation for enhanced biodegradability of tobacco biomass. Acta Technica Corviensis, Bulletin of Engineering 12(2),19–24.

JIMÉNEZ-SÁNCHEZ, C. – LOZANO-SÁNCHEZ, J. – SEGURA-CARRETERO, A. – FERNÁNDEZ-GUTIÉRREZ, A. (2017): Alternatives to conventional thermal treatments in fruit-juice processing. Part 2: Effect on composition, phytochemical content, and physicochemical, rheological, and organoleptic properties of fruit juices. Crit Rev Food Sci Nutr. 57(3), 637–652. https://doi.org/10.1080/10408398.2014.914019

KHAN, M.A. – DEIB, G. – DELDAR, B. – PATEL, A.M. – BARR, J.S. (2018): Efficacy and Safety of Percutaneous Microwave Ablation and Cementoplasty in the Treatment of Painful Spinal Metastases and Myeloma. American Journal of Neuroradiology 39(7), 1376–1383. https://doi.org/10.3174/ajnr.A5680

KORZENSZKY, P. – SEMBERY, P. – GÉCZI, G. (2013): Microwave Milk Pasteurization without Food Safety Risk. Potravinarstvo 7(1), 45–48. https://doi.org/10.5219/260

KORZENSZKY, P. – MOLNÁR E. (2014): Examination of heat treatments at preservation of grape must. Potravinarstvo 8(1), 38–42. https://doi.org/10.5219/328

KORZENSZKY, P. – GÉCZI, G. – KASZAB, T. (2020): Comparing microwave and convective heat treatment methods by applying colour parameters of wine. Progress in Agricultural Engineering Sciences 16(S1), 105–113. https://doi.org/10.1556/446.2020.10011

KOZEMPEL, M.F. – ANNOUS, B.A. – COOK, R.D. – SCULLEN, O.J. – WHITING, R.C. (1998): Inactivation of microorganisms with microwaves at reduced temperatures. J Food Prot. 61(5), 582–585. https://doi.org/10.4315/0362-028X-61.5.582

MARTINS, C.P.C. – CAVALCANTI, R.N, – COUTO, S.M. – MORAES, J. – ESMERINO, E.A. – SILVA, M.C. – RAICES, R.S.L. – GUT, J.A.W. – RAMASWAMY, H.S. – TADINI, C.C. – CRUZ, A.G. (2019): Microwave Processing: Current Background and Effects on the Physicochemical and Microbiological Aspects of Dairy Products. Compr Rev Food Sci Food Saf. 18(1), 67–83. https://doi.org/10.1111/1541-4337.12409

MISHRA, V.K. – RAMCHANDRAN, L. (2015): Novel thermal methods in dairy processing. In Datta, N. – Tomasula, P.M. editors. Emerging dairy processing technologies. New Jersey: John Wiley & Sons, Ltd. 33–70.

NASRI, K. – DAGHFOUS, D. – LANDOULSI, A. (2013): Effects of microwave (2.45 GHz) irradiation on some biological characters of Salmonella typhimurium. Comptes Rendus Biologies 336(4), 194–202. https://doi.org/10.1016/j.crvi.2013.04.003

PRIJANA, C. – MULYANA, Y. – HIDAYAT, B. (2016): Roles of Microwave Oven in Preparing Microbiological Growth Media. Althea Medical Journal 3(1).

ROUGIER, C. – PROROT, A. – CHAZAL, P. – LEVEQUE, P. – LEPRAT, P. – SCHOTTEL, J.L. (2014): Thermal and Nonthermal Effects of Discontinuous Microwave Exposure (2.45 Gigahertz) on the Cell Membrane of Escherichia coli. J Applied and Environmental Microbiology 80(16):4832–4841. https://doi.org/10.1128/AEM.00789-14

SALAZAR-GONZÁLEZ, C. – MARTÍN-GONZÁLEZ, M.F.S. – LÓPEZ-MALO, A. – SOSA-MORALES, M.E. (2012): Recent studies related to microwave processing of fluid foods. Food and Bioprocess Technology, 5, 31–46. https://doi.org/10.1007/s11947-011-0639-y

SHAMIS, Y. – TAUBE, A. – MITIK-DINEVA, N. – CROFT, R. – CRAWFORD, R.J. – IVANOVA, E.P. (2011): Specific electromagnetic effects of microwave radiation on Escherichia coli. Appl Environ Microbiol. 77(9), 3017–3022. https://doi.org/10.1128/AEM.01899-10

SINGH, S.S. – MISHRA, S. – PRADHAN, R.C. – VIVEK, K. (2019): Development of a microwave-assisted UV sterilization system for milk. Acta Aliment Hung. 48(1), 9–17. https://doi.org/10.1556/066.2018.0004

TREMONTE, P. – TIPALDI, L – SUCCI, M. – PANNELLA, G. – FALASCA, L. – CAPILONGO, V. – COPPOLA, R. – SORRENTINO, E. (2014): Raw milk from vending machines: Effects of boiling, microwave treatment, and refrigeration on microbiological quality. J Dairy Sci. 97(6), 3314–3320. https://doi.org/10.3168/jds.2013-7744

VADIVAMBAL, R. – JAYAS, D.S. (2010): Non-uniform Temperature Distribution During Microwave Heating of Food Materials—A Review. Food Bioprocess Technol 3, 161–171. https://doi.org/10.1007/s11947-008-0136-0

YE, D. – XU, Y. – ZHANG, H. – FU, T. – JIANG, L. – BAI, Y. (2013): Effects of Low-Dose Microwave on Healing of Fractures with Titanium Alloy Internal Fixation: An Experimental Study in a Rabbit Model. PLoS ONE 8(9), e75756. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0075756

Letöltések

Megjelent

2023-06-14

Folyóirat szám

Rovat

Cikk szövege

Hogyan kell idézni

A mikrohullámmal és a konvekciós módon hőkezelt minták mikrobiológiai jellemzői nem mutatnak eltérést a felszíni víz kezelése esetén. (2023). Journal of Central European Green Innovation, 11(1), 82-95. https://doi.org/10.33038/jcegi.4570