Termesztett növények termesztése alternatív fehérjeforrásként: Három különböző gabonafajta vizsgálata
Kulcsszavak:
gabonafélék, N-trágya, nyersfehérje, különböző fajták, proso kölesAbsztrakt
A fehérjealapú növények, amelyek az élelmiszerrendszer átalakításának egyik fő irányvonala, óriási potenciállal rendelkeznek a fenntartható és tápláló élelmiszer-rendszer körforgásának előmozdításában. Ez a kutatás, amely három ősi gabonafajtát hasonlít össze, a környezetromlás, az élelmezésbiztonság és a közegészségügy égető kérdéseit kívánja kezelni. Az alternatív fehérjeforrásokból származó eredmények táplálkozási előnyöket ígérnek és sokszínű termesztési előnyöket kínálnak, ígéretes jövőt inspirálva élelmiszerrendszereink és a közegészségügy számára.
A tanulmány kiemelkedik a gabonafajták, köztük a prozofű (Gyöngyszem, Biserka és Rumenka), az őszi búza (SE15) és a hajdina (Hajnalka) aprólékos vizsgálatával. Ezeket a Debreceni Egyetem Nyíregyházi Kutató- és Tanulmánygazdaság Intézetében bejegyzett különböző fajtákat a 2021-es és 2022-es termesztési idényben az egyes gabonafélékre kijuttatott N-trágya, különösen (N 27 % CAN), (80 kg N/ha - 300 kg/ha CAN) mennyiségben történő N-trágyázás ellenőrzése mellett különböző vetésrendszerekben vetettük ki. A statisztikai eredmények, amelyek a fajtacsoportnak tulajdonított szignifikáns eltérést mutattak (P ≤ 0,05), megerősítik az eredmények megbízhatóságába vetett bizalmat.
Ennek megfelelően az eredmények azt mutatták, hogy a nyersfehérje-tartalom a vizsgált fajták között ingadozott. A prozofű fajták esetében 16,7 g/kg és 19,0 g/kg, az őszi búza esetében 19,3 g/kg, a hajdina esetében pedig 17,4 g/kg volt. A hajdina termésében a többlet nyersfehérje azonban a N-trágya használatának kedvezőtlen hatásával függött össze. Ez nyilvánvaló volt, mivel a kontrollminta 18,4 g/kg-ot mért, majd 16,5 g/kg-ra csökkent, ami negatív korrelációt jelez a N-trágya és a fehérjetartalom között. A megállapítások azt is jelezték, hogy a magyar prozofű fajták bőséges fehérjetartalommal rendelkeznek, ami indokolta a színprofil vizsgálatát és a három megfelelő fajta különböző színprofilok alapján történő válogatását, ami hozzájárulhat a fizikai tulajdonságok előrejelzéséhez, amelyek hatással lehetnek a kifejlesztett végtermékre.
Összességében a fehérjealapú növények olyan feltörekvő stratégiák, amelyek hozzájárulhatnak a zöld forradalomhoz, a fenntartható fejlődési célok eléréséhez, a természetes élelmiszerforrások karanténjához és a nem fertőző betegségek elleni védelemhez, továbbá támogatva, hogy a megállapítások eredményei széles körben hasznára válhatnak a nemesítőknek, a táplálkozástudományi szakembereknek és az ipari ágazatnak.
Hivatkozások
Banta, N., Singh, R., Singh, N. 2021. Comparative protein profile analysis by SDS-PAGE of different grain cereals. 10 (9), 104–108.
Hefferon, K. L., De Steur, H., Perez-Cueto, F. J. A., & Herring, R. 2023. Alternative protein innovations and challenges for industry and consumer: an initial overview. Frontiers in Sustainable Food Systems. 7. https://doi.org/10.3389/fsufs.2023.1038286
Henchion, M., Hayes, M., Mullen, A. M., Fenelon, M., Tiwari, B. 2017. Future protein supply and demand: Strategies and factors influencing a sustainable equilibrium. Foods. 6 (7), 1–21. https://doi.org/10.3390/foods6070053
Khalfalla, Maha, László Zsombik, Z. G. 2024. Revealing Consequences of the Husking Process on Nutritional Profiles of Two Sorghum Races on the Male Sterility Line. Foods (Basel, Switzerland). 13 (1100), 1–18. https://doi.org/10.3390/ foods13071100
Khalfalla, M., Zsombik, L., Nagy, R., Győri, Z. 2024. Promoting the elemental profile of sorghum grain: Driving factors affecting nutritional properties under nitrogen fertilizer conditions. Heliyon. 10 (7). https://doi.org/10.1016/j.heliyon.2024.e28759
Kowalczewski, P. Ł., Pratap-Singh, A., Kitts, D. D. 2023. Emerging Protein Sources for Food Production and Human Nutrition. Molecules. 28 (6). https://doi.org/10.3390/molecules28062676
Langyan, S., Yadava, P., Khan, F. N., Dar, Z. A., Singh, R., & Kumar, A. 2022. Sustaining Protein Nutrition Through Plant-Based Foods. Frontiers in Nutrition. 8 (January), 8:772573. https://doi.org/10.3389/fnut.2021.772573
Leser, S. 2013. The 2013 FAO report on dietary protein quality evaluation in human nutrition: Recommendations and implications. Nutrition Bulletin. 38 (4), 421–428. https://doi.org/10.1111/nbu.12063
Medina Martinez, O. D., Lopes Toledo, R. C., Vieira Queiroz, V. A., Pirozi, M. R., Duarte Martino, H. S., & Ribeiro de Barros, F. A. 2020. Mixed sorghum and quinoa flour improves protein quality and increases antioxidant capacity in vivo. Lwt. 129 (May), 109597. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2020.109597
Nayik, G. A., Tufail, T., Muhammad Anjum, F., & Javed Ansari, M. 2023. Cereal Grains: Composition, Nutritional Attributes, and Potential Applications. In Cereal Grains: Composition, Nutritional Attributes, and Potential Applications. (Issue February). https://doi.org/10.1201/9781003252023
Selzer, T., & Schubert, S. 2021. Nutrient uptake of catch crops under non-limiting growth conditions. Journal of Plant Nutrition and Soil Science. 184 (6), 709–722. https://doi.org/10.1002/jpln.202100142
Sobczak, P., Grochowicz, J., Łusiak, P., & Żukiewicz-Sobczak, W. 2023. Development of Alternative Protein Sources in Terms of a Sustainable System. Sustainability (Switzerland). 15 (16). https://doi.org/10.3390/su151612111
Tabbita, F., Pearce, S., & Barneix, A. J. 2017. Breeding for increased grain protein and micronutrient content in wheat: Ten years of the GPC-B1 gene. Journal of Cereal Science. 73, 183–191. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2017.01.003
Taskinen, R. E., Hantunen, S., Tuomainen, T. P., & Virtanen, J. K. 2022. The associations between whole grain and refined grain intakes and serum C-reactive protein. European Journal of Clinical Nutrition. 76 (4), 544–550. https://doi.org/10.1038/s41430-021-00996-1
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2024 Maha Khalfalla, László Zsombik, Zoltán Győri
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The articel is under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.