A termesztett köles, mint gyomnövény (Panicum miliaceum L.) csírázásának gátlása növényi kivonatokkal
Kulcsszavak:
allelopátia, gyomirtó szer, kivonat, csírázásgátlás, hajtás- és gyökérnövekedésAbsztrakt
Az allelopátiával rendelkező növények sokféle biológiailag aktív hatóanyagot tartalmaznak a hagyományos gyomirtó szerekhez képest. Az ilyen típusú vegyületek jelentős potenciállal bírnak. Lehetséges, hogy a jövőben alternatívái lesznek a szintetikus gyomirtó szereknek, mivel előnyeik között említhető, hogy általuk megkerülhető a herbicidekkel szemben ellenálló gyomok kialakulása. Hátrányaik miatt azonban biztosan nem fogják teljesen leváltani a jelenleg elterjedt gyomirtó szereket, mivel ipari előállításuk és használatuk nehézkes, hatásuk nem olyan biztos és hatástartamuk is rövidebb. Célkitűzésünk annak megállapítása volt, hogy termesztett növények – nevezetesen: orvosi zsálya (Salvia officinalis L.), orvosi székfű (Matricaria recutita L.), kerti kakukkfű (Thymus vulgaris L.), citromfű (Melissa officinalis L.), tárkony (Artemisia dracunculus L.), rozmaring (Rosmarinus officinalis L.), borsmenta (Mentha x piperita L.) – vizes kivonatai milyen hatással vannak a termesztett köles (Panicum miliaceum L.) csírázására. Megfelelő előkészítés után, 7 napig 25°C-on csíráztattuk a magvakat Petri-csészékben, termosztátba helyezve. Az elvégzett kísérlet alapján elmondható, hogy gyakorlatilag nem csírázásgátló hatású a citromfű (Melissa officinalis L.), a rozmaring (Rosmarinus officinalis L.) és az orvosi zsálya (Salvia officinalis L.) vizes kivonata. Gyenge csírázásgátló hatású a borsmenta (Mentha x piperita L.) és a kakukkfű (Thymus vulgaris L.). Közepes csírázásgátló hatású a tárkony (Artemisia dracunculus L.) és erős hatású a kamilla (Matricaria recutita L.) vizes kivonata. A kivonatok befolyásolták a hajtás- és gyökérnövekedés mértékét.
Hivatkozások
Magyar, L. 2014. Köles (Panicum) fajok a hazai szántóföldi gyomflórában, napjainkban. Agrofórum extra 55. 104–109.
Soltys, D., Krasuska, U., Bogatek, R. and Gniazdowska, A. 2013. Allelochemicals as bioherbicides. Present and perspectives, 517–542. https://doi.org/10.5772/56185
Dudai, N., Poljakoff-Mayber, A., Mayer, A. M., Putievsky, E. and Lerner, H. R. 1999. Essential oils as allelochemicals and their potential use as bioherbicides. Journal of Chemical Ecology, 25(5), 1079–1089. https://doi.org/10.1023/A:1020881825669
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2017 Szabó Rita, Fábián Gábor, Menyhárt László, Pásztor György, Cseh Eszter

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The articel is under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.