Szamóca (Fragaria x ananassa) levélfelület-alakulásának vizsgálata eltérő vízellátás mellett

Szerzők

  • Simon-Gáspár Brigitta Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Agronomy
  • Simon Szabina Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Agronomy
  • Tóth Gellért Gergely Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem image/svg+xml
  • Szabó Péter Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Rural Development and Sustainable Economy

DOI:

https://doi.org/10.70809/7354

Kulcsszavak:

vízellátás, szamóca, kertészet, levélfelület

Absztrakt

A szamóca (Fragaria x ananassa) kétségtelenül hazánk és a világ egyik legnépszerűbb bogyós gyümölcse. Termesztésére több mód áll rendelkezésre, gyakran szabadföldi körülmények között történik. Szabadföldi termesztési mód esetében fontos kérdés a vízellátás, elsősorban a klímaváltozás miatt is. A csapadékosság kiszámíthatatlansága veszélyezteti a termésbiztonságot. Kísérletünkben azt vizsgáltuk, hogy 3 különböző szamóca fajta (Senga S, Honeoye, valamint Kortes) levélfelülete és termésmennyisége hogyan változik a különböző vízellátás hatására. Négy vízellátási szint került beállításra: optimális öntözés, valamint az optimális öntözővíz 75, 50 és 40%-a. A levélfelület érzékenyen reagált a vízmegvonásra, az öntözővíz mennyiségének csökkenésével csökkent minden fajta esetében a levélfelület is. A termés mennyiségének vizsgálata során már a 25%-os vízmegvonás is drasztikus, 56,1-70,6%-os terméscsökkenés volt megfigyelhető. Összességében megállapítható, hogy a sikeres szamóca termesztéshez és az optimális termésmennyiség eléréséhez optimális vízellátottsági körülmények szükségesek a vizsgálatba vont szamócafajták esetében.

Információk a szerzőről

  • Simon-Gáspár Brigitta, Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Agronomy

    levelezőszerző
    simon.gaspar.brigitta@uni-mate.hu

Hivatkozások

Adak, N., Gubbuk, H., Tetik, N. 2018. Yield, quality and biochemical properties of various strawberry cultivars under water stress. J Sci Food Agric 98, 304–311. https://doi.org/10.1002/jsfa.8471

Du, R., Jiang, Y., Li, R., Li, D., Li, R., Yang, X., & Zhang, Z. 2024. Appropriate water and fertilizer supply enhanced yield by promoting photosynthesis and growth of strawberries. Agricultural Water Management, 304, 109074. https://doi.org/10.1016/j.agwat.2024.109074

Giné Bordonaba, J., L. A. Terry, L. A. 2010. Manipulating the taste-related composition of strawberry fruits (Fragaria×ananassa) from different cultivars using deficit irrigation. Food Chemistry, 122(4), 1020–1026, https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2010.03.060

Klamkowski, K, Treder, W., 2008. Response To Drought Stress Of Three strawberry cultivars grown under greenhouse conditions. Journal of Fruit and Ornamental Plant Research, 16, 179–188.

Klamkowski, K., Treder, W., Wójcik, K. 2015. Effects of long-term water stress on leaf gas exchange, growth and yield of three strawberry cultivars. Acta Scientiarum Polonorum. Hortorum Cultus, 14(6), 55–65.

Krüger, E., Schmidt, G., Brückner, U., 1999. Scheduling strawberry irrigation based upon tensiometer measurement and a climatic water balance model. Sci. Hortic. 81, 409–424. https://doi.org/10.1016/S0304-4238(99)00030-8

Li, D., Li, M., Yang, X. 2025. Optimal use of irrigation water and fertilizer for strawberry based on weighing production benefits and soil environment. Irrig Sci 43, 449–464. https://doi.org/10.1007/s00271-024-00966-y

Liu, J., Hu, T. T., Fang, L., Peng, X. Y., Liu, F. L., 2019. CO2 elevation modulates the response of leaf gas exchange to progressive soil drying in tomato plants. Agric. For. Meteorol. 268, 181–188. https://doi.org/10.1016/j.agrformet.2019.01.026

Mohácsy M., Porpáczy A., Kollányi L., Szilágyi K. 1965.: Szamóca, málna, szeder Budapest: Mezőgazdasági Könyv- és Folyóiratkiadó Vállalat alapján, p. 38., p. 102., p. 101.

Tóth, G. M. 1997.: Gyümölcsészet Debrecen: Nyomdaipari Szolgáltató KKT p. 275., p. 279., p. 277., p. 278.

Zhang, D. L., Jiao, X. C., Du, Q. J., Song, X. M., Li, J. M., 2018. Reducing the excessive evaporative demand improved photosynthesis capacity at low costs of irrigation via regulating water driving force and moderating plant water stress of two tomato cultivars. Agric. Water Manag. 199, 22–33. https://doi.org/10.1016/j.agwat.2017.11.014

Letöltések

Megjelent

2025-12-17

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

Simon-Gáspár, B., Simon, S., Tóth, G. G., & Szabó, P. (2025). Szamóca (Fragaria x ananassa) levélfelület-alakulásának vizsgálata eltérő vízellátás mellett. GEORGIKON FOR AGRICULTURE, 29(1), 26-31. https://doi.org/10.70809/7354

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 > >>