The influence of production technology on the income from broiler chicken fattening

Authors

  • Szabolcs Troján Nyugat-magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
  • Katalin Kovácsné Gaál Nyugat-magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar
  • Antal Tenk Nyugat-magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

Keywords:

keeping technology, cost-effectiveness, profitability, competitiveness

Abstract

The profitability of chicken fattening – beside the costs of feed – is determined by yearly rotations, percentage rate of mortality and the correspondence to animal health and animal hygiene requirements affecting the above two. Since producers often are forced to sell under cost price in the present market conditions, the cost-effectiveness is their main interest.
Theoretically, there are several methods to raise profit levels. One is increasing the quantity of the produced goods, which is throttled by the available technical and technological means and possibilities. The other one, which is the increase in producers’ pricing – on account of the weak bargaining position of producers – is only a theoretical possibility. On account of the above, the only manageable way for stock producers is to decrease production costs.
In this summarization study our goal is not to simply introduce production technology factors and husbandry-tech devices, but the summary of possibilities which help us to optimize existing conditions during production. The centre of attention is the reduction of energy consumption, because according to several authors – through making savings in the above – significant cost-cut can be achieved in broiler fattening.
Scientific publications available in domestic and foreign specialized professional literature were the grounds for our comparison examination. Based on these, we attempted to give a summary of practical adaptation possibilities of different methods and procedures, with which – according to our expectations – a cost- reduction can be achieved and hereby the market competitiveness of the product can improve.

Author Biography

  • Szabolcs Troján, Nyugat-magyarországi Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

    corresponding author
    trojansz@mtk.nyme.hu

References

Böő I. (2006): Az intenzív pecsenyecsirke termelés és az állatvédelem összefüggéseinek néhány kérdése.

Agrárágazat, 8.

Darabant A. (1980): Tojástól a broilercsirkéig. Mezőgazdasági Kiadó, Budapest

Dawkins, M.S. – Donelly, C.A. – Jones, T.A. (2004): Nature, 427. 342–344. cikke nyomán, Mézes M.: A telepítési sűrűség vagy az istállóklíma befolyásolja erőteljesebben a madarak jólétét? A Baromfi 7(1)

Európai Közösségek Bizottsága: Javaslat a Tanács Irányelve a hústermelés céljából tartott csirkék védelmét szolgáló minimumszabályok megállapításáról. http://eur-lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?uri=COM:2005:0221:FIN:HU:HTML

FVM rendelet: A baromfi ágazatban igénybe vehető állatjóléti támogatások feltételeiről.

Horn P. (2000): Tyúktenyésztés, In: Horn P. (szerk.): Állattenyésztés 2. Baromfi, haszongalamb. Mezőgazda Kiadó, Budapest.

Kalmár S. (2001): A baromfiágazatok szervezése és ökonómiája. In: Pfau E., Széles Gy. (szerk.): Mezőgazdasági üzemtan II. Szaktudás Kiadó Ház, Budapest.

Kalmár S. (2003): A baromfiágazatok szervezése és ökonómiája. In: Magda S. (szerk.): Az állattenyésztés szervezése és ökonómiája. Szaktudás Kiadó Ház, Budapest.

Nagy F. (2003): Az Európai Unió élelmiszergazdasága. FVM Képzési és Szaktanácsadási Intézet, Budapest.

Pazsiczki I. (2001): Agrárágazat, 10.

Pazsiczki I. (2007): A baromfitartás technológiai fejlesztései a támogatások felhasználásával, Agrárágazat, 11(5)

Smith W. T. (2008): Költségcsökkentés a baromfitenyésztésben. Kistermelők Lapja, 1(1)

Szalay I. (2006): A szélsőséges időjárási események hatása a baromfitenyésztésre. A Baromfi, 9(1) 1.

Tell I. – Salamon L. (2005): Az állattenyésztés hatékonyságát befolyásoló tényezők.

Tóásó Sz. (2006): Az Európai Unió brojlercsirke-tartására vonatkozó legújabb állatjóléti irányelv-tervezet. A Baromfi, 9(1) 1.

Udovecz G. – Popp J. – Potori N. (2007): Alkalmazkodási kényszerben a magyar mezőgazdaság. Agrárgazdasági Kutató Intézet, Budapest. [tervezet]

Vahid Y. – Vahidné Kóbori J. (2003): A hazai juhtenyésztés gazdasági és szervezési problémái. Agrárágazat, 9. 30–31.

Varga G. (2008): Állatjóléti támogatások, Kistermelők Lapja, 1.

Zagyva L. (2001): Főtési módszerek a baromfitartásban. A Baromfi, 4(4) 4.

Zagyva L. (2002): Még egyszer a baromfiól klímájáról, szellőzéséről. A Baromfi, 5(3) 3.

Zagyva L. (2003): A korszerő technológiai berendezések és az eredményesség összefüggései. A Baromfi 6(4) 4.

Zoltán P. (szerk.) (1997): Baromfihús- és tojástermelők kézikönyve. Mezőgazdasági Szaktudás Kiadó Kft., Budapest.

Published

2008-12-28

Issue

Section

Articels

How to Cite

Troján, S., Kovácsné Gaál, K., & Tenk, A. (2008). The influence of production technology on the income from broiler chicken fattening. Animal Welfare, Ethology and Housing Systems (AWETH), 4(3), 191-206. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aweth/article/view/6874

Most read articles by the same author(s)