Expertise on the feather plucking of live geese

Authors

  • János Kozák Szent István University, H-2103 Gödöllő, Páter Károly 1., Hungary

Keywords:

goose feather, feather collecting, state of health, welfare

Abstract

The goose feather is such a renewable raw material resource, which exceeds other textile filling materials in many properties. Using the feather and down goes back high in the past. Harvesting feather from live geese is based on moulting, which is a genetically fixed feather change and feathering process. With selection works and proper keeping systems the man developed a new domestic animal property, the increased feather producing ability. The correct feather collecting in the right time doesn’t distress the geese, doesn’t have any detrimental effect on their state of health, and doesn’t have any adverse influence on their welfare.

Author Biography

  • János Kozák, Szent István University, H-2103 Gödöllő, Páter Károly 1., Hungary

    Kozak.Janos@mkk.szie.hu

References

Az 1998. évi XXVIII. tv. Az állatok védelméről és kíméletéről. [Animal Protection and Consideration Act 1998. XXVIII.tv.] Földmővelésügyi és Vidékfejlesztési Értesítő, 1999. október 6. L. évfolyam, 21. szám, 1274–1280. p.

A 32/1999. (III.31.) FVM r. A mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól. [Regulation on the Animal Protection Rules of Agricultural Domestic Animals Kept for Farming Purposes, 32/1999 (III.31.) FVM] Földmővelésügyi és Vidékfejlesztési Értesítő, 1999. október 6. L. évfolyam, 21. szám, 1299–1308. p.

A Magyar Köztársaság Kormánya (1997): T-4254. számú törvényjavaslat az állatok védelméről. [Draft-Act nr. T-4254 on Animal Protection] Budapest, 1997. április. Kézirat 1–19. p. + 1–27. p.

Council of Europe (1999a): T-AP (95)5 adopted version. Standing Committe of the European Convention for Protection Concerning domestic geese (Anser anser f. domesticus, Anser cygnoides f. domesticus) and their crossbreeds. 1–12. p.

Council of Europe (1999b): T-AP (94)3 adopted version. Standing Committe of the European Convention for Protection of Animals Kept for Farming Purposes (T-AP). Recommendation concerning domestic ducks (Anas platyrhynchos) 1–11. p.

Council of Europe (1999c): T-AP (95)20 adopted version. Standing Committe of the European Convention for Protection of Animals Kept for Farming Purposes (T-AP). Recommendation concerning Muscovy ducks (Cairina moschata) and hybrids of Muscovy and Domestic ducks (Anas platyrhynchos) 1–15. p.

Janan J., Bódi L., Bárdos L., Oppel K., Karsainé Kovács M. (2001): A tolltépés hatása a ludak vérglükózszintjére. [Effect of feather plucking in geese’s blood glucose level] Magyar Állatorvosok Lapja, 123(6) 354–359. p.

Janan J., Kozák J., Rudas P., Tóthné Maros K., Tóth P. (2003): Állatvédelmi szempontok és a lúdtermelés. [Points of view on animal protection and the geese production] 250–255. p. In: EU-konform mezőgazdaság és élelmiszerbiztonság. II. kötet. Gödöllő, 2003. június 5. Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar. Debreceni Egyetem, Agrártudományi Centrum Mezőgazdaságtudományi Kar, 427 p.

Kiss I. (1976): Baromfitenyésztési alapismeretek. [Basic knowledge on poultry farming] 195–206. p. In: Horn A. (szerk.): Állattenyésztés. Harmadik kötet. Sertéstenyésztés. Baromfitenyésztés. Nyúl- és Prémesállat-tenyésztés. Haltenyésztés. Budapest, Mezőgazdasági Kiadó, 419 p.

Kozák J. (1999a): Magyarország baromfigazdasága és szabályozásának EU-konformitása. (Baromfitartás, piacszabályozás, állatvédelem). [The poultry branch of Hungary and its the EU conformity of its legislation (poultry farming, market regulation, animal protection)] Budapest, Agroinform Kiadó, 131 p.

Kozák J. (1999b.): Tolltermelés nemzetközi ellenőrzéssel. [Feather production under international control] Magyar Mezőgazdaság, 54(35) 20.p.

Kozák J., Monostori I.-né (1992a): Adalékok a ludak tépéséhez. [Contributions to the geese plucking] Baromfitenyésztés és Feldolgozás, 39 (1) 21–28.p.

Kozák J., Monostori I.-né (1992b): A ludak megváltozása a háziasítás folyamán. [Changes at geese in the process of domestication] Baromfitenyésztés és Feldolgozás, 39(2) 82–90. p.

Luttitz, Horst von (1990): Enten Gänse halten. Stuttgart (Hohenheim), Eugen Ulmer GmbH und Co., 159 p.

Mártha Zs. (1968): A baromfitoll a magyar gazdasági életben századunk elejéig. [The poultry feather in the Hungarian economy till the beginning of our Century] 243–264. p. In.: Matolcsi J. (szerk.): Magyar Mezőgazdasági Múzeum Közleményei 1967–1968. Budapest, Mezőgazdasági Könyvkiadó Vállalat, 291 p.

Ménesi J., Szekér I., Takáts K. (1964): Baromfitoll. [Poultry Feather] Budapest, Mőszaki Könyvkiadó, 206 p.

Pingel, H. (1990): Genetics of growth and meat production in waterfowl. 691–704. p. In.: Grawford, R. D. (ed.): Poultry Breeding and Genetics. Amsterdam, Oxford, New York, Tokyo, Elservier Science Publishers B. V., 1123 p.

Pingel, H. (2004): Duck and geese production around the world. World Poultry, 20(8) 26–28. p.

Schneider, K.-H. (1991): Studie zum Lebendraufen von Gänsen. Leipzig, Universität Leipzig, Wissenschaftsbereich Geflügel- und Kleintierzucht, [Manuskript] 1–13. p.

Schneider, K.-H. (1995): Gänse. Eine Anleitung über ihre Züchtung, Haltung, Fütterung und Nutzung.

Berlin, Deutscher Landwirtschaftsverlag Berlin GmbH, 180 p.

Schwarze, E., Schröder, L. (1979): Kompendium der Geflügelanatomie. Jena, VEB Gustav Fischer Verlag, 306 p.

Széky P. (1973): Gerincesek. [Vertebrata.] 330–486. p. In.: Fábián Gy. (szerk.): Állattan mezőgazdasági mérnökök részére. Budapest, Mezőgazdasági Kiadó, 587 p.

Szentirmay L. (1968): Lúdtartás, -nevelés, -hizlalás. [Geese farming, -rearing, -fattening] Budapest, Mezőgazdasági Kiadó, 130 p.

Valdivié, M. (2004): Integration of rice production and grazing fowl in Cuba. World Poultry, 20(11) 28–31. p.

Downloads

Published

2009-06-26

Issue

Section

Articels

How to Cite

Kozák, J. (2009). Expertise on the feather plucking of live geese. Animal Welfare, Ethology and Housing Systems (AWETH), 5(2), 100-107. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aweth/article/view/6846

Most read articles by the same author(s)