Foie gras production: pros and cons in the light of animal protection
Keywords:
waterfowl, goose, duck, fattened-liver/foie gras production, cruelty to animals, animal welfareAbstract
The goose and duck foie gras (fattened liver) is a unique delicacy. However opponents of gavage-based foie gras production argue that it is harmful to the welfare of the fowls. During gavage, as a consequence of intake of feeds in higher amounts than normal the oesophagus may be injured, over-tensed, the liver is multiplied in weight with changes in its composition, the geese become over-fattened and show dyspnoea (panting). Recent experiments have demonstrated that gavage feeding does not cause pain to the oesophagus or the enlarged liver as it is devoid of terminal nerves. In birds, fats are synthesised and stored in the liver; the build-up of fats is not pathologic but a reversible process and the liver carries out its functions also during the fattening. During the gavage process the dilatable oesophagus is capable to intake more and more feed, and the stress indicators show also non-significant elevations.
References
A 178/2009. (XII.29.) FVM r. A mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól szóló 32/1999. (III.31.) FVM rendelet módosításáról. Magyar Közlöny, 2009. december 29. 194. szám, 47907–47924.
Az 1998: XXVIII.tv. Az állatok védelméről és kíméletéről. Magyar Közlöny, 1998. április 1. 28. 2407–2414.
A 32/1999 (III.31.) FVM r. A mezőgazdasági haszonállatok tartásának állatvédelmi szabályairól. Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Értesítő, 50(21) 1299–1308.
ALBC (2011): American Livestock Breeds Conservansy. Toulouse Goose.
Anon. (2008): Foie gras. Compassion in World Farming Factsheet. 1–4.p.
Apáczai Csere J. (1959): Magyar Encyclopaedia. Magyar Klasszikusok. Budapest, Szépirodalmi Könyvkiadó, 441.
AVMA (2007): American Veterinary Medical Association: Welfare Implications of Foie Gras Production (September 24, 2007). 1–4.p.
Bogenfürst F. (2000): Lúdtenyésztés. 225–280., In.: Horn P.(szerk.): Állattenyésztés 2. Baromfi, haszongalamb. Budapest, Mezőgazda Kiadó, 428.
Boltresz E. (1990): Baromfifajok. Budapest, MGKSZ, 143.
Bögre J. (1981): Lúdtenyésztés. 559–625.p. In: Bögre J. (szerk.): Baromfitenyésztők kézikönyve, Budapest, Mezőgazdasági Kiadó, 697.
Buckland, R., Guy, G. (s.a.): Goose production systems. 1–89. In: FAO: Goose production. FAO Animal Production and Health Paper 154, 146.
Council of Europe (1999): Standing Comitte of European Convention for the Protection of Animals kept for Farming Purposes (T-AP). Recommendation concerning domestic geese (Anser f. domesticus, Anser cygnoides f. domesticus) and their crossbreeds. 1–12.
EFSA (2010): EFSA Panel of Animal and Welfare (AHAW): Scientific Opanion ont he welfare aspects of the practice of harvesting feathers from live geese for down production. EFSA Journal 2010; 8(11) 1886. [57 pp]. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2010.1886
Gitt, W., Vanheiden, K.-H. (1991): Ha az állatok beszélni tudnának. Budapest, Primo Kiadó, 103
Guémené, D., Guy, G. (2004): The past, present and future of force-feeding and „foie gras” production. World’s Poultry Science Journal, 60(2) 210–222.
Guémené, D., Guy, G., Servière J., Faure, A.-M. (2011): Foorce Feeding: An Examination of Available Scientific Evidence.
Guy, G. (2009): How actual research can optimize waterfowl production in accordance with sustainability. 23–27.p. In: Proceedings IV. World Waterfowl Conference, 11–13. November, 2009, Thrissur, India, 501.
Guy, G., Lamothe, L., Fernandez, X. (2011): Is the spontaneous fattening of waterfowl liver a realistic alternative to overfeeding, on the basis of the current state of scientific knowledge? 41–46. In: Sütő Z. (szerk.): X. Nemzetközi Baromfitenyésztési Szimpózium. 10th International Conference on Poultry Production. Kaposvár, Kaposvári Egyetem Állattudományi Kar, Kaposvár University, Faculty of Animal Science, Kaposvár (Hungary) 2011. április 6.
Horn P. (1981): A baromfi biológiai sajátosságai. 45–71. In: Horn P.(szerk.): Baromfitenyésztők kézikönyve. Budapest, Mezőgazda Kiadó, 697.
Kasza Gy., Géher D., Ócsvári L., Süth M., Lakner Z. (2011): A libatömés és társadalmi megítélése. Magyar Állatorvosok Lapja, 133: 1. 38–47.
Kiss I. (1976): Baromfitenyésztési alapismeretek. 195–206. In: Horn A. (szerk.): Állattenyésztés. III. kötet, Sertéstenyésztés, baromfitenyésztés, nyúl- és prémesállattenyésztés, haltenyésztés. Budapest, Mezőgazdasági Kiadó, 419.
Kozák J. (1999): Magyarország baromfigazdasága és szabályzórendszerének EU-konformitása. (Baromfitartás, piacszabályozás, állatvédelem). Budapest, Agroinform Kiadó, 131.
Kozák J. (2008): A hízottmáj-termelés és állatvédelmi vonatkozásai. Baromfiágazat, 8(4) 34–40.
Kőrösiné Molnár A. (2006): A töméses hizlalás, májtermelés. 166–174. In: Gippert T., Kőrösiné Molnár A.: A baromfi takarmányozása. Budapest, Gazda Kiadó, 198.
Kövy J. (1908): Az okszerű baromfitenyésztés. Mezőgazdák Könyvtára. Budapest, „Pátria” irodalmi vállalat és nyomdaipari r.-t. nyomása, 138.
Lacza B. (1962): Lúdtenyésztés. Budapest, Mezőgazdasági Kiadó, 153.
Lamon, H. M., Slocum, R. R. (1922): Ducks and Geese. New York, Orange Judd Publishing Company; London, Kegan Paul, Trench, Trübner & Co., Limited, 215. Project Gutenberg’s http://www.gutenberg.org/3/3/0/2/33029/ [Letöltés dátuma: 2011.10.06.] https://doi.org/10.5962/bhl.title.55898
N. Nagyváthy J. (1820): Magyar házi gazdaasszony. Pesten, Trattner János Tamás betűivel és költségeivel, 237.
Pálffy D. (1980): Lúdárutermelés. (Pecsenyelúd, húslúd, májliba és lúdtoll előállítása, feldolgozása).
Budapest, Mezőgazdasági Kiadó, 233.
Pingel, H. (1993): Genetics of growth and meat production is waterfowl. 691–704. In: Crawford, R. D. (ed.): Poultry Breeding and Genetics. Amsterdam-Oxford-New York-Tokyo, Elsevier, 1123.
Radovics P. (1966): Anatómiai és élettani vizsgálatok a házilúd nyelőcsövén, különös tekintettel a gépi úton történő tömés szempontjaira. Doktori értekezés. Gödöllő, Agrártudományi Egyetem Mezőgazdaságtudományi Kar, 90.
Rauch, H.-W., Pingel, H., Bislsing, A. (1993): Welfare of Waterfowl. 139–147. In: Savory, C.J. and Hughs, B.O. (eds.): Proceedings of the 4th European Symposium on Poultry Welfare, Potters Bar Universities Federation for Animal Welfare, Edinburgh, September 18–21, 1993.
SCAHAW (1998): Welfare Aspects of the Production of Foie Gras in Ducks and Geese. Report of the Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare. Adopted 16 December 1998. 89.
Serjeantson, D. (2002): Goose husbandry in Medieval England, and the problem of ageing goose bones. Acta Zoologica Cracoviensia, 45(special issue) 39–54.
Sótonyi P., Lorászkó G. (2008): A libatömés nem állatkínzás. Magyar Mezőgazdaság, 63(42) 22–32.
Szentirmay L. (1968): Lúdtartás, -nevelés, -hizlalás. Budapest, Mezőgazdasági Kiadó, 131.
Tóth-Baranyi J. (1957): Baromfiipari ismeretek. Budapest, Műszaki Könyvkiadó, 384.
Wellmann O. (1937–38): A baromfi, szarvasmarha, juh, kecske, kutya és nyúl tenyésztése. Budapest, Az állatorvoshallgatók „Lehel” Bajtársi Egyesülete, Vörösváry Sokszorosítóipar, 382.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2011 Kozák János

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The journal operates according to the principles of open access, however, the content is available under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.