The effect of body condition on pregnancy in sheep

Authors

  • Eszter Ilona Bácsi Debreceni Egyetem, Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138. Debreceni Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola 4032 Debrecen, Böszörményi út 138. és Debreceni Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola 4032 Debrecen, Böszörményi út 138. , University of Debrecen, Institutes for Agricultural Research and Educational Farm, Farm and Regional Research Institute of Debrecen, 4032 Debrecen, Böszörményi 138. and University of Debrecen, Doctoral School of Animal Science, 4032 Debrecen, Böszörményi 138., Hungary https://orcid.org/0009-0005-0217-6338
  • István Egerszegi Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Intézet, Állattenyésztés-technológiai és Állatjóléti Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1. , Hungarian University of Agriculture and Life Sciences, Institute of Animal Sciences, Depart-ment of Animal Husbandry and Animal Welfare, 2100 Gödöllő, Páter Károly 1., Hungary https://orcid.org/0000-0003-4099-9640 (unauthenticated)
  • Zsófia Rózsáné Várszegi Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet, Állattenyésztési Tanszék 4032 Debrecen, Böszörményi út 138. , University of Debrecen, Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Manage-ment, Institute of Animal Science Biotechnology and Nature, Department of Animal Husbandry, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138., Hungary https://orcid.org/0009-0006-1591-3736
  • Renáta Klein Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet, Állattenyésztési Tanszék 4032 Debrecen, Böszörményi út 138. , University of Debrecen, Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Manage-ment, Institute of Animal Science Biotechnology and Nature, Department of Animal Husbandry, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138., Hungary https://orcid.org/0000-0002-0752-5585
  • András Jávor University of Debrecen, Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Manage-ment, Centre for Agricultural Genomics and Biotechnology, 4032 Debrecen, Böszörményi 138., Hungary , Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Agrár Genomikai és Biotechnológiai Központ, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138.
  • János Oláh Debreceni Egyetem, Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138. , University of Debrecen, Institutes for Agricultural Research and Educational Farm, Farm and Regional Research Institute of Debrecen, 4032 Debrecen, Böszörményi 138., Hungary

DOI:

https://doi.org/10.17205/aweth.6255

Keywords:

body condition, fat thickness, body weight

Abstract

The oestrus of ewes, their ovulation rate, and the ability to raise the fetus are properties determined by several genes, as well as these traits’ heritability value is low. Because of this, other factors (e.g.: climatic conditions, feeding, body condition) greatly influence them. Among these, the body condition is perhaps one of the most decisive factors in pregnancy. Determination and scoring of body condition are rarely used in our country. It is very important from the point of view of fertility, as it affects not only the conception rate of ewes, but also the number of twin lambs. In the experiment we measured the fat thickness and body weight of summer period oestrus synchronized ewes and then mated sheep, and scored their body condition. We did this to determine the correlation between these parameters in the herd we examined with the pregnancy of the sheep and the number of twin lambs, and whether there is a difference between the different breeds/genotypes. We found significant differences in body weight and body condition score between the genotypes, and at the second measurement, the difference was already detectable in the subcutaneous fat depth. The average fat thickness of White Dorper x White Suffolk F1 sheep was 3,99 mm while increase of Dorper, and White Dorper breeds these data were significantly lower. The results presented here are part of a research, it is a preliminary founding, since the lambing period has not yet started, furthermore a larger number of investigation and measurements will be necessary for a full evaluation of the topic.

Author Biographies

  • Eszter Ilona Bácsi, Debreceni Egyetem, Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság, Debreceni Tangazdaság és Tájkutató Intézet, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138. Debreceni Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola 4032 Debrecen, Böszörményi út 138. és Debreceni Egyetem, Állattenyésztési Tudományok Doktori Iskola 4032 Debrecen, Böszörményi út 138. , University of Debrecen, Institutes for Agricultural Research and Educational Farm, Farm and Regional Research Institute of Debrecen, 4032 Debrecen, Böszörményi 138. and University of Debrecen, Doctoral School of Animal Science, 4032 Debrecen, Böszörményi 138., Hungary

    corresponding author

  • Renáta Klein, Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar, Állattudományi, Biotechnológiai és Természetvédelmi Intézet, Állattenyésztési Tanszék 4032 Debrecen, Böszörményi út 138. , University of Debrecen, Faculty of Agricultural and Food Sciences and Environmental Manage-ment, Institute of Animal Science Biotechnology and Nature, Department of Animal Husbandry, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138., Hungary

     

     

References

Abdel-Mageed, I. (2009): Body condition scoring of local Ossimi ewes at mating and its impact on fertility and prolificacy. Egypt Journal of Sheep and Goat Science, 4. 37–44.

Atti, N., Theriez, M., Abdennebi, L. (2001): Relationship between ewe body condition at mating and reproductive performance in the fat-tailed Barbarine breed. Animal Research, 50. 135–144.

https://doi.org/10.1051/animres:2001121

Fenyves V., Orbán I., Dajnoki K., Nábrádi A. (2010): Evaluation of different predicting methods in forecasting Hungarian, Italian, and Greek lamb prices. Acta Agriculturae Scandinavica, Section C – Food Economics, 7. 192–196. https://doi.org/10.1080/16507541.2010.531934

Gordon, I. R. (1997): Controlled Reproduction in Sheep and Goats. CAB International, Wallingford, Oxon, UK.

Hatcher, S., White, A. (2008): Why fat score breeding ewes? Primefact 807. 1–4.

Hatcher, S., Graham, P., Nielsen, S., Gilmour A. (2007): Fat score of ewes at joining: the benefits of optimal nutrition. Primefact, 151. 1–4.

Jávor A. (2022): Takarmányozás. In: Jávor A. (szerk.) Juhtenyésztés haladóknak az extenzívtől a precíziósig (szerk.: JÁVOR A.) Debreceni Egyetem–Juh Terméktanács. pp. 70–74.

Kenyon, P. R., Maloney, S. K., Blache, D. (2014): Review of sheep body condition score in relation to production characteristics. New Zealand Journal of Agricultural Research, 57. 38–64. https://doi.org/10.1080/00288233.2013.857698

Kukovics S.: (2021): A kondíció pontszám érték és az egészség kapcsolata. In: Kukovics S. (szerk.) A bárány és a juhhús fenntarthatósága Juh Terméktanács–Interovic. pp. 36–37.

Maurya, V. P., Sejian, V., Kumar D., Naqvi, S. M. K. (2010): Effect of induced body condition score differences on sexual behavior, scrotal measurements, semen attributes and endocrine responses in Malpura rams under hot semi-arid environment. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 94. 309–317. https://doi.org/10.1111/j.1439-0396.2010.01012.x

McLaren, A., Lambe, N. R., Conington, J. (2023): Genetic associations of ewe body condition score and lamb rearing performance in extensively managed meat sheep. Livestock Science, 277. 105336. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2023.105336

Nicholson, M. J., Butterworth, M. H. (1986): A Guide to condition Scoring of zebu cattle. international Livestock centre for Africa.

Pryce, J. E., Coffey, M. P., Simm, G. (2001): The Relationship Between Body Condition Score and Reproductive Performance, Journal of Dairy Science, 84. 1508–1515. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(01)70184-1

Rádli, A., Polgár J. P., Bene Sz. (2012): Néhány tényező hatása az anyajuhok kondíciójára és testsúlyára a báránynevelés időszakában. Állattenyésztés és Takarmányozás, 61. 375–384.

Russel, A. J., Doney, F. J. M., Gunn, R. G. (1969): Subjective assessment of fat in live sheep. Journal of Agriculture Science, 72. 451–454. https://doi.org/10.1017/S0021859600024874

Sanson, D. W., West, T. R., Tatman, W. R., Riley, M. L., Judkins, M. B., Moss, G. E. (1993): Relationship of body composition of mature ewes with condition score and body weight. Journal of Animal Science, 71. 1112–1116. https://doi.org/10.2527/1993.7151112x

Sejian, A., Maurya, V. P., Naqvi, S. M. K., Kumar, D., Joshi, A. (2010): Effect of induced body condition score differences on physiological response, productive and reproductive performance of Malpura ewes kept in a hot, semi-arid environment. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition, 94. 154–161. https://doi.org/10.1111/j.1439-0396.2008.00896.x

Szabó F. (2004): Általános állattenyésztés. Mezőgazda Kiadó, pp 460.

Thompson, J., Meyer, H. (2006): Body Condition Scoring of Sheep, http://oregonstate.edu/dept/animal-science/bcs.htm.

West, K. S., Meyer, H. H., Sasser, R. G. (1989): Ewe body condition and nutrition effects on embryonic loss. Journal of Animal Science, 67(Suppl. 1) 424.

Yilmaz, M., Altin, T., Karaca, O., Cemal, I., Bardakcioglu, H.E., Yilmaz, O., Taskin, T. (2011): Effect of body condition score at mating on the reproductive performance of Kivircik sheep under an extensive production system. Tropical Animal Health Production, 43. 1555–1560. https://doi.org/10.1007/s11250-011-9841-1

Published

2025-06-19

Issue

Section

Articels

How to Cite

Bácsi, E. I., Egerszegi, I., Rózsáné Várszegi, Z., Klein, R., Jávor, A., & Oláh, J. (2025). The effect of body condition on pregnancy in sheep. Animal Welfare, Ethology and Housing Systems (AWETH), 21(1), 21-28. https://doi.org/10.17205/aweth.6255

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>