A FormaXol Dry® takarmány-kiegészítő hatásának vizsgálata a növendék és hízónyulak termelésére és egészségi állapotára

Autor/innen

  • Károly Kustos Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Enikő Abayné Hamar Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Márta Balláné Erdélyi Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattudományi Alapok Intézet, Takarmányozástani Tanszék, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Natasa Fazekas Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Mónika Heincinger Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Mária Kovács-Weber Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • András Nyíri Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Rubina Szabó Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Ágnes Zimborán Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Zsuzsanna Gerber LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Johann Gerber LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.
  • Brigitta Somodi LEPOREX KFT. 6041 Kerekegyháza, Kunpuszta 116.

DOI:

https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.069

Schlagwörter:

szerves sav, esszenciális olaj, hycole nyúl, elhullás

Abstract

A nyulak egészsége több okból főleg az elválasztás utáni időszakban veszélyeztetett, ami leginkább az emésztőszervi betegségek megjelenésében nyilvánul meg. A hozamfokozóként használt antibiotikumos kezelésekkel ez megelőzhető volt, azonban a tiltásuk miatt alternatív megoldások szükségesek. A savanyító hatású szerves savak és sóik valamint az esszenciális olajok alkalmazása segítheti a fiatal nyulak egészséges bélflórájának a kialakulását és fenntartását. Ezért vizsgálatunk a FormaXol Dry® készítményt, amely ezen anyagokat tartalmazza. Az 5-11 hetes hizlalási időszakot nézve, a 0,1% FormaXol Dry® tartalmú takarmányokkal a kontrollhoz képest a csoportos felneveléskor kisebb elhullást tapasztaltunk (4 vagy 11% vs 5 vagy 17%). Továbbá a kezelt és kontroll csoportok 11 hetes vágósúlyában nem volt szignifikáns különbség, azonban a takarmányértékesítés megegyezett, vagy 4-8%-kal jobb volt a 0,1% FormaXol Dry® tartalmú takarmányt fogyasztó csoportban.

Autor/innen-Biografie

  • Károly Kustos, Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Állattenyésztés-tudományi Intézet, 2100 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    levelezőszerző
    kustos.karoly@mkk.szie.hu

Literaturhinweise

Bennegadi, N., Fonty, G., Millet, L., Gidenne, T., Licois, D. (2003): Effects of age and dietary fibre level on caecal microbial communities of conventional and specific pathogen-free rabbits. Microbial Ecology in Health and Disease, 15(1), 23–32. https://doi.org/10.1080/08910600310015574

Cesari, V., Toschi, I., Pisoni, A. M., Grilli, G., Cesari, N. (2008): Effect os dietary acidificationon growth performance and caecal characteristics of rabbits. 9th World Rabbit Congress – June 10–13, 2008 – Verona – Italy

Cardinali, R., Rebollar, P. G., Dal Bosco, A., Cagiola, M., Moscati, L., Forti, K., Mazzone, P. Scicutella, N., Rutili, D., Mugnai, C., Castellini, C. (2008): Effect of dietary supplementation of organic acids and essential oils on immune function and intestinal characteristics of experimentaly infected rabbits. 9th World Rabbit Congress – June 10-13, 2008 – Verona – Italy

Falcao-e-Cunha, L., Castro-Solla, L., Maertens, L., Marounek, M., Pinheiro, V., Freire, J., Mourao, J. L. (2007): Alternatives to antibiotic growth promoters in rabbit feeding: a review. World Rabbit Sci., 15(3) 127–140. https://doi.org/10.4995/wrs.2007.597

Gutiérrez, I., Espinosa, A., García, J., Carabaño, R., De blas, J. C. (2002): Effects of levels of starch, fiber and lactose on digestión and growth performance of early weaned rabbits. J. Anim. Sci., 80(4) 1029–1037. https://doi.org/10.2527/2002.8041029x

Skrivanová, E., Marounek, M. (2007): Influence of pH on antimicrobial activity of organic acids against rabbit enteropathogenic strain of Escherichia coli. Folia Microbial (Praha), 52, 70–72. https://doi.org/10.1007/BF02932141

Trocino, A., García, J., Carabaño, R., Xiccat, G. (2013): A meta-analysis on the role of soluble fibre in diets for growing rabbits. World Rabbit Sci., 21(1) 1–15. https://doi.org/10.4995/wrs.2013.1285

Veröffentlicht

2016-11-26

Ausgabe

Rubrik

Cikkek

Zitationsvorschlag

Kustos, K., Abayné Hamar, E., Balláné Erdélyi, M., Fazekas, N., Heincinger, M., Kovács-Weber, M., Nyíri, A., Szabó, R., Zimborán, Ágnes, Gerber, Z., Gerber, J., & Somodi, B. (2016). A FormaXol Dry® takarmány-kiegészítő hatásának vizsgálata a növendék és hízónyulak termelésére és egészségi állapotára. Animal Welfare, Etológia és Tartástechnológia (AWETH), 12(2), 69-79. https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2016.2.069

Am häufigsten gelesenen Artikel dieser/dieses Autor/in

<< < 1 2