Az étkezési tojástermelés gazdasági helyzete Magyarországon
DOI:
https://doi.org/10.17205/SZIE.AWETH.2018.1.053Schlagwörter:
hatékonyság, takarmányár, értékesítési ár, költség, jövedelemAbstract
Az étkezési tojástermelés meghatározó jelentőségű az állati termék előállításban, hiszen a tojás és tojástermékek fogyasztása és termelése folyamatosan nő a világon. Ezzel szemben az elmúlt 10-15 évben a magyar tojáságazat gyors erodálódása volt jellemző, aminek megállítása és a trend megfordítása ágazati és nemzetgazdasági érdek. Az ágazat alacsony versenyképessége számos tényezőre vezethető vissza, többek között hatékonysági, méretgazdaságossági és jövedelmezőségi problémákra. A tanulmány célja a magyarországi étkezési tojástermelés 2013-2017 közötti költség- és jövedelemviszonyának értékelése. Ehhez modellkalkulációt alkalmaztunk, vizsgálva a főbb input-output árak és termelési paraméterek változásának gazdasági mutatókra gyakorolt hatását.
Literaturhinweise
AKI PÁIR (2017): Agrárgazdasági Kutató Intézet Piaci Árinformációs Rendszer. URL: https://pair.aki.gov.hu/web_public/general/home.do
Béládi, K., Kertész, R. (2009): A főbb mezőgazdasági ágazatok költség- és jövedelemhelyzete a tesztüzemek adatai alapján 2008-ban. Agrárgazdasági Kutató Intézet. Budapest, pp. 146–147.
Béládi, K., Kertész, R. (2012): A főbb mezőgazdasági ágazatok költség- és jövedelemhelyzete, 2010. Agrárgazdasági Kutató Intézet. Budapest, pp. 126–127.
Béládi, K., Kertész, R., Szili, V. (2017): A főbb mezőgazdasági ágazatok költség- és jövedelemhelyzete, 2013–2015. Agrárgazdasági Kutató Intézet. Budapest, p. 136. https://doi.org/10.7896/ai1704
BTT (2017): Baromfi Termék Tanács adatbázisa.
Csorbai, A. (2017): A piacvezetők részvételi igénye jogos – Az ellentétek feloldására adódna lehetőség. In: Veszelka, A. (szerk): Az egység hiánya zsákutca – Érdekellentétek feszülnek a tojásszektorban (körkérdés). Baromfiágazat. 17: (2) p. 60.
Horn, P. (2008): Új helyzetben a világ élelmiszerellátása. Magyar Tudomány. 2008/09. p. 1108.
Kállay, B. (2017): Körkép biztató jelekkel. Baromfiágazat. 17: (3) pp. 46–49.
KSH (2017): A mezőgazdaság szerepe a nemzetgazdaságban, 2016. Központi Statisztikai Hivatal. Budapest, 2017. május. p. 10. URL: https://www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/mezo/mezoszerepe16.pdf
Popp, J. (2013): A baromfiágazat globális helyzete és kilátásai I. Baromfiágazat. 13: (4) pp. 4–11.
Szőllősi, L. (2014): A hatékonyság szerepe a magyar étkezési tojástermelés jövedelmezőségében. Gazdálkodás. 58: (5) pp. 427–441.
Szőllősi, L., Molnár, Sz., Molnár, Gy., Horn, P., Sütő, Z. (2016): A tojással és annak valódi biológiai értékével kapcsolatos információk disszeminációja avagy lehetőségek a magyar tojástermelők versenyképességének növelésére. Baromfi Termék Tanács. Budapest, p. 17.
Downloads
Veröffentlicht
Ausgabe
Rubrik
Lizenz
Copyright (c) 2018 Szőllősi László, Molnár Szilvia

Dieses Werk steht unter der Lizenz Creative Commons Namensnennung - Nicht-kommerziell - Keine Bearbeitungen 4.0 International.
A folyóirat a nyílt hozzáférés elvei szerint működik, cikkeire ugyanakkor a Creative Commons 4.0 standard licenc alábbi típusa vonatkozik: CC-BY-NC-ND-4.0. Ennek értelmében a mű szabadon másolható, terjeszthető, bemutatható és előadható, azonban nem használható fel kereskedelmi célokra (NC), továbbá nem módosítható és nem készíthető belőle átdolgozás, származékos mű (ND). A licenc alapján a szerző vagy a jogosult által meghatározott módon fel kell tüntetni a szerző nevét és a szerzői mű címét (BY).