A poszt-poszt-fotográfia

Szerzők

  • Pál Gyöngyi MATE KC Rippl-Rónai Művészeti Intézet, pal.gyongyi.katalin@uni-mate.hu
  • Friedrich Tietjen Jüdisches Museum, Frankfurt, e-mail: friedrich.tietjen@stadt-frankfurt.de

Kulcsszavak:

indexikus jel, poszt-fotográfia, fotóelmélet, digitális fordulat, valóság

Absztrakt

Friedrich Tietjen A poszt-poszt-fotográfia című tanulmányában a kortárs fotográfia működésmódját elemzi a fotóhasználatok pragmatikai oldaláról. Arra keresi a választ, hogy a digitális forradalom következtében megváltozott képkészítési módok, és a fordulathoz köthető poszt-fotográfia elméleti paradigmája helytálló-e a kortárs használatok tükrében. A kérdést három különböző aspektusból is vizsgálja: a fotográfia történetén, definícióján és a képhasználatok gyakorlatán keresztül. Rámutat arra, hogy amit sokáig a fotográfia minden más művészeti kifejezőeszköztől megkülönböztető jellegzetességének tartottak, a médium indexikus jellege, és ahhoz köthető hitelesítő és bizonyító funkció már a fotográfia kezdetétől megkérdőjelezhető. A fotográfia elméletének története Tietjen olvasatában az emberiségnek azon álmát tükrözi, amely hisz az objektív reprezentáció megalkotásának lehetőségében.

Információk a szerzőről

  • Friedrich Tietjen, Jüdisches Museum, Frankfurt, e-mail: friedrich.tietjen@stadt-frankfurt.de

    Friedrich Tietjen, a frankfurti Jüdisches Museum fotográfiai gyűjteményének, könyvtárának és archívumának vezetője

Hivatkozások

Szerző: Friedrich Tietjen

Fordította: Pál Gyöngyi

Az eredeti szöveg forrása: Friedrich Tietjen, “Post-post-photography”. In Moritz Neumüller szerk., The Routledge Companion to Photography and Visual Culture (London: Routledge, 2018), 376-378. A fordítást a szerző és a kiadó hozzájárulásával közöljük.

Letöltések

Megjelent

2023-12-28

Folyóirat szám

Rovat

Műhely

Hogyan kell idézni

A poszt-poszt-fotográfia. (2023). ARTCADIA : A Rippl Művészeti Intézet Lapja, 2(2), 77-80. https://journal.uni-mate.hu/index.php/artcadia/article/view/4993