Growth and feed conversion of intensively reared Volga perch (Stizostedion volgensis)
Kulcsszavak:
Volga perch, feeding, stocking density, intensive rearingAbsztrakt
Intensive rearing technology of pikeperch has been developed significantly in Central Europe in the last few years. The variety of species producing excellent quality meat can be widened by the Volga perch, a fish that shows slower growth than pikeperch but much higher tolerance to suboptimal environmental conditions. The experiment to test the growing capacity of pond pre-reared Volga perch was carried out at the fish laboratory University of Kaposvár. Fish were held in 130 L aquaria, setting three stocking densities (1.25; 1.66; 2.08 g/l). The experiment lasted for 6 weeks. Our results suggest that rearing of Volga pikeperch alevins based on commercial trout pellet feeding is viable. Stocking density variations applied in our experiment caused no significant differences, neither in feed consumption (18.19 ± 2.79 g; 19.67 ± 1.41 g and 18.92 ± 1.70 g) nor in feed conversion rate (0.86 ± 0.08; 0.85 ± 0.10 and 0.93 ± 0.03 g/g). The effect of the three stocking densities on total weight gain (21.06 ± 1.80 g; 23.35 ± 2.80 g and
20.28 ± 1.29 g, respectively) was not significant (P = 0.065). Growth rate, expressed as S.G.R., was found to be 1.62 ± 0.07; 1.72 ± 0.14 and 1.54 ± 0.06%/day, respectively. Difference between the middle and the highest stocking density was significant at
P = 0.03.
Hivatkozások
Molnár T. (2002a). A süllő (Stizostedion lucioperca L.) mesterséges környezetben történő tartásának, népesítésének és takarmányozási problémáinak vizsgálata. PhD értekezés. Kaposvár, 123.
Molnár T., Hancz Cs., Molnár M., Stettner G. (2002b). Két eltérő takarmányváltási módszer hatásának vizsgálata az előnevelt süllő (Stizostedion lucioperca L.) növekedésére. Acta Agraria Kaposvariensis. 6(1), 45–52.
Molnár, T., Hancz, Cs., Bódis M., Müller, T., Bercsényi, M., Horn, P. (2004). The effect of the initial stocking density on the growth and survival of the pike-perch fingerling reared under intensive conditions. Aquaculture International. 12(2), 181–189. https://doi.org/10.1023/B:AQUI.0000032079.62056.8c
Müller, T., Merth, J., Nyitrai, G., Kucska, B., Bercsényi, M. (2003). Sügérfélék (Percidea) hibridizációjának lehetőségei: előzetes eredmények. XXVII. Halászati Tudományos Tanácskozás. Szarvas, 2003. május 7–8. 28.
Ruuhijärvi, J., Virtanen, E., Salminen, M., Muyunda, M. (1991). The growth and survival of pike-perch, Stizostedion lucioperca L., larvae fed on formulated feeds. In: Larvi '91. P. Lavens et al. (Eds) EAS Special Publication. 15. Gent. 154–156.
Schlumberger, O., Proteau J. P. (1991). Production de juveniles de sandre (Stizostedion lucioperca) Aqua Revue. 36. 25–28.
Specziár A. (2002). A fogassüllő és a kősüllő ivadék tápláléka a Balatonban. Halászatfejlesztés. 27. 70–80.
Specziár A., Bíró, P. (2002). A balatoni kősüllő (Stizostedion volgensis) ökológiájáról. Halászat. 95. 33–39.
Szipola I. (1994). A kősüllő (Stizostedion volgensis) szerepe természetes vizekben és szaporítása. Halászatfejlesztés. 17. 140–146.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2006 Molnár Tamás, Müller Tamás, Szabó Gergely, Hancz Csaba

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
