Lactobacillus plantarum és Enterococcus faecium savtermelésének valamint szaporodásának serkentése tejben, szárított mikroalga biomasszák felhasználásával
Kulcsszavak:
Chlorella vulgaris, Spirulina platensis, Enterococcus faecium, Lactobacillus plantarum, tejAbsztrakt
A mikroalgák (elsősorban a Chlorella és Spirulina fajok) kereskedelmi célú termesztése közel négy évtizedes múltra tekint vissza. Kísérleteink során szárított, 3 g/dm3 koncentrációban alkalmazott Spirulina platensis, ill. Chlorella vulgaris biomasszának takarmányfermentálásra használt Lactobacillus plantarum és Enterococcus faecium törzsek szaporodására és savtermelésére gyakorolt hatását teszteltük 12–30% szárazanyag-tartalmú modell tej-tápközegekben. A kapott eredmények azt mutatták, hogy a S. platensis, ill. a C. vulgaris szárított biomasszájának adagolása szignifikánsan (P < 0,05) serkentette a L. plantarum és az E. faecium szaporodási sebességét, továbbá savtermelő aktivitását, az összes alkalmazott tápközegben. Megállapítható, hogy a bioaktív komponensekben gazdag, szárított Chlorella ill. Spirulina biomassza potenciálisan alkalmas új típusú, tejalapú fermentált takarmányok gazdaságos előállítására.
Hivatkozások
Andrighetto, C., Knijff, E., Lombardi, A., Torriani, S., Vancanneyt, M., Kersters, K., Swings, J., Dellaglio, F. (2001). Phenotypic and genetic diversity of enterococci isolated from Italian cheeses. J. Dairy Res., 68(2), 303–316. https://doi.org/10.1017/S0022029901004800
Becquet, P. (2003). EU assessment of enterococci as feed additives. Int. J. Food Microbiol., 88(2–3), 247–254. https://doi.org/10.1016/S0168-1605(03)00187-9
Borowitzka, M.A. (1999). Commercial production of microalgae: ponds, tanks, tubes and fermenters. J. Biotechnol., 70(1–3), 313–321. https://doi.org/10.1016/S0168-1656(99)00083-8
Cohen, Z. (1997). The chemicals of Spirulina. In: Vonshak, A. (ed.) Spirulina platensis (Arthrospira): Physiology, Cell-biology and Biotechnology. Taylor and Francis Ltd., London. 175–204.
Corsetti, A., Gobbetti, M. (2003). Lactobacillus plantarum. In: Roginski, H., Fuquay, J. W., Fox, P. F. (eds) Encyclopedia of Dairy Sciences. Vol. 3. Academic Press & Elsevier Science, Amsterdam, Boston, London, New York, Oxford, Paris, San Diego, San Francisco, Singapore, Sydney, Tokyo. 1501–1507.
Durlu-Ozkaya, F., Xanthopoulos, V., Tunail, N., Litopoulou-Tzanetaki, E. (2001). Technologically important properties of lactic acid bacteria isolates from Beyaz cheese made from raw ewes’ milk. J. Appl. Microbiol., 91(5), 861–870. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.2001.01448.x
Flint, S. (2003). Enterococcus faecalis and Enterococcus faecium. In: Roginski, H., Fuquay, J. W., Fox, P. F. (eds) Encyclopedia of Dairy Sciences. Vol. 2. Academic Press & Elsevier Science, Amsterdam, Boston, London, New York, Oxford, Paris, San Diego, San Francisco, Singapore, Sydney, Tokyo. 904–907. https://doi.org/10.1016/B0-12-227235-8/00144-9
Giraffa, G. (2003). Functionality of enterococci in dairy products. Int. J. Food Microbiol., 88(2–3), 215–222. https://doi.org/10.1016/S0168-1605(03)00183-1
Giraffa, G., Gatti, M., Carminati, D., Neviani, E. (1993). Biochemical and metabolic characteristics of strains belonging to Enterococcus genus isolated from dairy products. Proceedings of the Congress on Biotechnology and Molecular Biology of Lactic Acid Bacteria for the Improvement of Foods and Feeds Quality, Naples, February 23–24.
Kreitlow, S., Mundt, S., Lindequist, U. (1999). Cyanobacteria – a potential source of new biologically active substances. Progress in Industrial Microbiology, 35. 61–63. https://doi.org/10.1016/S0079-6352(99)80098-8
Kurita, H., Tajima, O., Fukimbara, T. (1979). Isolation and identification of nucleosides in Chlorella extract. J. Agr. Chem. Soc. Japan, 53(4), 131–133. https://doi.org/10.1271/nogeikagaku1924.53.4_131
McAllister, T. A., Feniuk, R., Mir, Z., Mir, P., Selinger, L. B., Cheng, K. J. (1998). Inoculants for alfalfa silage: effects on aerobic stability, digestibility and the growth performance of feedlot steers. Livestock Prod. Sci., 53(2), 171–181. https://doi.org/10.1016/S0301-6226(97)00150-4
Mendes, R. L., Nobre, B. P., Cardoso, M. T., Pereira, A. P., Palavra, A. F. (2003). Supercritical carbon dioxide extraction of compounds with pharmaceutical importance from microalgae. Inorg. Chim. Acta, 356. 328–334. https://doi.org/10.1016/S0020-1693(03)00363-3
Sarantinopoulos, P., Andrighetto, C., Georgalaki, M. D., Rea, M. C., Lombardi, A., Cogan, T. M., Kalantzopoulos, G., Tsakalidou, E. (2001). Biochemical properties of enterococci relevant to their technological performance. Int. Dairy J., 11(8), 621–647. https://doi.org/10.1016/S0958-6946(01)00087-5
Shirota, M., Nagamatsu, N., Takechi, Y. (1964). Method for cultivating lactobacilli. U.S. Pat. No. 3,123, 538.
Springer, M., Pulz, O., Szigeti, J., Ördög, V., Varga, L. (1998). Verfahren zur Herstellung von biologisch hochwertigen Sauermilcherzeugnissen. Eur. Pat. No. DE 19,654,614,A1.
Stengel, E. (1970). Anlagentypen und Verfahren der technischen Algenmassenproduktion. Ber. Dtsch. Bot. Ges., 83(11), 589–606. https://doi.org/10.1111/j.1438-8677.1971.tb02311.x
Suzzi, G., Lombardi, A., Lanorte, M. T., Caruso, M., Andrighetto, C., Gardini, F. (2000). Characterization of autochthonous enterococci isolated from Semicotto Caprino cheese, a traditional cheese produced in Southern Italy. J. Appl. Microbiol., 89(2), 267–274. https://doi.org/10.1046/j.1365-2672.2000.01120.x
Varga, L., Szigeti, J., Ördög, V. (1999). Effect of a Spirulina platensis biomass and that of its active components on single strains of dairy starter cultures. Milchwissenschaft, 54. 187–190.
Vescovo, M., Torriani, S., Dellaglio, F., Botazzi, V. (1993). Basic characteristics, ecology and applications of Lactobacillus plantarum: a review. Annali di Microbiologia ed Enzimologia, 43. 261–284.
Webb, L. E. (1982). Detection by Warburg manometry of compounds stimulatory to lactic acid bacteria. J. Dairy Res., 49(3), 479–486. https://doi.org/10.1017/S0022029900022615
Zielke, H., Kneifel, H., Webb, L. E., Soeder, C. J. (1978). Stimulation of lactobacilli by an aqueous extract of the green alga Scenedesmus acutus 276–3a. Eur. J. Appl. Microbiol. Biotechnol., 6. 79–86. https://doi.org/10.1007/BF00500858
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2005 Gyenis B., Szigeti Jenő, Molnár N., Varga László

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
