Tejtermékek fogyasztási gyakoriságának vizsgálata Magyarországon

Szerzők

  • Huszka Péter Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u.40.
  • Polereczki Zsolt Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u.40.

Kulcsszavak:

tejtermékek, fogyasztási gyakoriság vizsgálat, Magyarország

Absztrakt

A magyar vásárlók tejtermék fogyasztási gyakoriságát e termékek hazai piacán végzett 1000 fős reprezentatív felmérés elemzéseként vizsgáltuk. Megállapítottuk, hogy a magyarok 74,1%-a valamilyen gyakorisággal fogyaszt tejet, illetve valamilyen tejterméket. Mégis azt lehet mondani, hogy az egyes tejtermékeket vizsgálva jelentős a nem fogyasztók aránya. Leggyakrabban a tejet fogyasztják hazánkban, emellett jelentős szerepet játszik a vaj, a vajkrém, illetve a különböző érlelt sajtok. A másik végletet a jégkrémek, illetve a natúrjoghurtok képviselik, ezek fogyasztására átlagosan kéthetente kerül sor éves szinten. A kutatás részét képezte a margarin vizsgálata is. A válaszadók 56%-a többé-kevésbé egyetértett azzal, hogy ez tejtermék. Összehasonlításunk eredményeként, a margarin fogyasztási gyakorisága megelőzi a tejtermékekét. Ezt fogyasztják a leggyakrabban, de abban a hitben, hogy ez tejtermék.

Információk a szerzőről

  • Huszka Péter, Kaposvári Egyetem, Gazdaságtudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u.40.

    levelezőszerző
    peti-fanni@freemail.hu

Hivatkozások

De Crook, A. (1995). The dairy sector and agricultural policy in Hungary: Readyfor the EU? Wageningen Agricultural University. Department of Agricultural Economics.

N. N. (1999). A leolvadt fogyasztás ellenére a vaj nem adta fel piacát. Élelmiszer, 5. 38–40.

GfK (1999). 1997 in Progresszív Magazin. 5. 11–13.

KSH (2002). Statisztikai Évkönyv, Budapest.

Szakály S. (2001). (szerk.) Tejgazdaságtan. Dinasztia-ház Rt., Budapest.

Szakály Z. (1994). Korszerű állati eredetű alapélelmiszerek piacképességének vizsgálata. Kandidátusi értekezés, Kaposvár.

Letöltések

Megjelent

2005-02-15

Hogyan kell idézni

Huszka, P., & Polereczki, Z. (2005). Tejtermékek fogyasztási gyakoriságának vizsgálata Magyarországon. Acta Agraria Kaposváriensis, 9(1), 99-106. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1739

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei