Húshasznú anyatehenek tejtermelő képessége 2. Tejhozam, kolosztrum összetétele

Szerzők

  • Zándoki Rita Szent István University, Faculty for Agricultural and Environmental Sciences, Department of Cattle and Sheep Breeding, H-2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. https://orcid.org/0009-0007-8097-4196 (unauthenticated)
  • Csapó János University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, Institute of Chemistry, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, Kémiai Intézet, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
  • Tőzsér János Szent István University, Faculty for Agricultural and Environmental Sciences, Department of Cattle and Sheep Breeding, H-2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. https://orcid.org/0000-0002-5632-1765 (unauthenticated)

Kulcsszavak:

húshasznú anyatehén, laktációs tejtermelés, napi tejtermelés, tejösszetétel, kolosztrum

Absztrakt

Szakirodalmi összefoglalásunk második részében áttekintettük a különböző húsmarha fajták tejtermelésével kapcsolatos hazai és külföldi eredményeket (laktációs tejtermelés, napi tejtermelés, tejösszetétel). A teljes tejre vonatkozó adatok mellett kitérünk a kolosztrum mennyiségében, illetve összetételében bekövetkező változásokra az ellés utáni napokban. Javasoljuk a kutatások kiterjesztését az eddig még nem vizsgált fajtákra is.

Információk a szerzőről

  • Zándoki Rita, Szent István University, Faculty for Agricultural and Environmental Sciences, Department of Cattle and Sheep Breeding, H-2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1., Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    levelezőszerző
    tozser@fau.gau.hu

Hivatkozások

Csapó, J., Csapó-Kiss, Zs. (1998). Biological value and change of milk protein in cattle, goats and sheep during lactation. Acta Alimentaria, 4. 372.

Csapó, J., Wolf, Gy., Csapó-Kiss, Zs., Szentpéteri, J., Kiss, J. (1991). Composition of colostrum from twinning cattle. Acta Agronomica Hungarica, 1–2. 152–157.

DeMendonca, G., Pimentel, M. A., Cardellino, R. A., Osorio, J. D. C. (2002). Milk production in primiparous of Hereford cattle and growth of crossbred Taurus and Indicus calves. Revista Brasileira de Zootechnica-Brasilian J. Anim. Sci., 31(Suppl. 1), 467–474. https://doi.org/10.1590/S1516-35982002000200023

Ehrlich, P (1892). Über Immunitat durch Vererbung und Zeugung. Z. Hyg. Inf-skrank. 12. 183. https://doi.org/10.1007/BF02284236

Green, R. D., Cundiff, L. V., Dickerson, G. E., Jenkins, T. G. (1991). Output-input differences among nonpregnant, lactating Bos indicus – Bos taurus and Bos taurus – Bos taurus F1 cross cows. J. Anim. Sci., 69(8), 3156–3166. https://doi.org/10.2527/1991.6983156x

Gregory, K. E., Cundiff, L. V., Koch, R. M. (1992). Effects of breed and retained heterosis on milk-yield and 200-day weight in advanced generations of composite populations of beef cattle. J. Anim. Sci., 70(8), 2366–2372. https://doi.org/10.2527/1992.7082366x

Hamilton, D., Maden, J. J. L., Cook, J. P., Seirer, R. C. (1996). Stocking rate, calving season and post-weaning growth effects for Angus cattle on annual pasture. Australian Journal of Experimental Agriculture. 36(4), 401–412. https://doi.org/10.1071/EA9960401

Iváncsics, J., Kovács, A. Z. (1999). Zusammenzetsung des Kolostrums bei einigen Fleischrinderrassen in abhangigkeit von der nach den Abklaben verstrichenen Zeit. Archiv für Tierzucht, 42(1), 17–32. https://doi.org/10.5194/aab-42-17-1999

Keller, D.G. (1980). Milk production in Cattalo cows and its influence on calf gains. Can. J. Anim. Sci., 60(1), 1–9. https://doi.org/10.4141/cjas80-001

Klett, R. H., Mason, T. R., Riggs, J. K. (1962). Preliminary studies on milk rpoduction of beef cows. Milk production of beef cows and its relationship to the weaning weight of their calves. Proceeding Western Section Abstracts, 24. 586.

Kress, D. D., Doornbos, D. E., Anderson, D. C., Rossi, D. (1992). Performance of crosses among Hereford, Angus, and Simmental cattle with different levels of Simmental breeding. 6. Maternal heterosis of 3-year-old to 8-year-old dams. J. Anim. Sci., 70(9), 2682–2687. https://doi.org/10.2527/1992.7092682x

Kovács, A. Z. (1997). Magyarországon tartott néhány húshasznosítású fajta tejének összetétele. Állattenyésztés és Takarmányozás, 2. 175–187.

Kovács, A.Z. (1999). Anyatehenek tejelékenysége és a borjak növekedésének összefüggése. Doktori értekezés. PANNON Agrártudományi Egyetem, Mezőgazdaságtudományi Kar, Mosonmagyaróvár. 2–121.

McCarter, M. N., Buchanan, D. S., Frahm, R. R. (1991). Comparison of crossbred cows containing various proportions of Brahman in spring or fall calving systems. 2. Milk production. J. Anim. Sci., 69(1), 77–84. https://doi.org/10.2527/1991.69177x

Melton, A. A., Riggs, J. K., Nelson, L. A., Cartwright, T. C. (1967). Milk production, composition and calf gains of Angus, Charolais and Hereford cows. J. Anim. Sci., 26(4), 804–809. https://doi.org/10.2527/jas1967.264804x

Peasants, A. B., Barton, R. A. (1992). Effects of different rates of liveweight change from 60 days before calving to calving on the productivity of mature Angus breeding cows. New Zealand Journal of Agricultural Research, 35(2), 199–204. https://doi.org/10.1080/00288233.1992.10417719

Reynolds, C. K., Tyrell, H. F. (2000) Energy metabolism in lactating beef heifers. J. Anim. Sci., 78(10), 1696–2705. https://doi.org/10.2527/2000.78102696x

Ribeiro, E. L. D., Restle, J., Pires, C. C. (1991) Milk production and composition in Charolais and Angus cows nursing straightbred or crossbred calves. Pesqusia Agropecuaria Brasileira, 8. 1267–1273.

Scholz, H., Kovács, A. Z., Stefler, J., Fahr, R. D., VonLengerken, G. (2001). Milk yield an milk quality of beef cows during the suckling period. Archiv für Tierzucht, 6. 611–620.

Sinclair, K. D., Yildiz, S., Quintans, G., Broadbent, P. J. (1998). Annual energy intake and the performance of beef cows differing in body size and milk potential. Anim. Sci., 66(3), 643–655. https://doi.org/10.1017/S1357729800009218

Teichmann, S., Fahr, R. D., Mörchen, F., Lengerken, G. (1998). Feed intake and feed utilization of cows sucling a calf (German Angus and German Simmental) during early lactation. Proceedings of 5th Scientific Days of Beef Cattle Breeding, Halle-Wittenberg.

Vann, R. C., Holloway, J. V., Carstens, G. E., Boyd, M. E., Randel, R. D. (1995). Influence of calf genotype on colostral immunoglobulins in Bos taurus and Bos indicus cows and serum immunoglobulins in their calves. J. Anim. Sci., 73(10), 3044–3050. https://doi.org/10.2527/1995.73103044x

Wagenhoffer, Zs. (2001). Fajtatiszta fehér-kék belga szarvasmarha populációk vizsgálata. Doktori Értekezés Tézisei, Veszprémi Egyetem, Georgikon Mezőgazdaságtudományi Kar, Keszthely, 1–18.

Wagenhoffer, Zs., Kovács, A. Z., Szabó, F., Stefler, J. (2002). Fehér-kék belga húsmarha fajta kolosztrumának és tejének vizsgálata. Állattenyésztés és Takarmányozás, 51(6), 597–705.

Letöltések

Megjelent

2004-07-15

Hogyan kell idézni

Zándoki, R., Csapó, J., & Tőzsér, J. (2004). Húshasznú anyatehenek tejtermelő képessége 2. Tejhozam, kolosztrum összetétele. Acta Agraria Kaposváriensis, 8(2), 1-10. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1681

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 1 2 3 4 5 6 > >>