A mangalica sertések húsminőségének, valamint az izom és a szalonna zsírsavösszetételének vizsgálata

Szerzők

  • Holló Gabriella University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. https://orcid.org/0000-0003-4908-8165 (unauthenticated)
  • Seregi János University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. https://orcid.org/0000-0002-0800-2241 (unauthenticated)
  • Ender, Klaus Research Institute for the Biology of Farm Animals, D-18196 Dummerstorf, Wilhelm-Stahl-Alle Str. 2. Germany , Forschungsinstitut für die Biologie landwirtschaftlicher Nutztiere, D-18196 Dummerstorf, Wilhelm-Stahl-Alle 2. Deutschland
  • Nuernberg, Karin Research Institute for the Biology of Farm Animals, D-18196 Dummerstorf, Wilhelm-Stahl-Alle Str. 2. Germany , Forschungsinstitut für die Biologie landwirtschaftlicher Nutztiere, D-18196 Dummerstorf, Wilhelm-Stahl-Alle 2. Deutschland
  • Wegner, Jochen Research Institute for the Biology of Farm Animals, D-18196 Dummerstorf, Wilhelm-Stahl-Alle Str. 2. Germany , Forschungsinstitut für die Biologie landwirtschaftlicher Nutztiere, D-18196 Dummerstorf, Wilhelm-Stahl-Alle 2. Deutschland
  • Seenger Julianna St. István University, Faculty of Agricultural and Enviromental Sciences, H-2103 Gödöllő, Páter K. u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaság-és Környezettudományi Kar, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Holló István University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.
  • Repa Imre University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40. https://orcid.org/0000-0002-6130-9824 (unauthenticated)

Kulcsszavak:

zsírsavösszetétel, húsminőség, mangalica

Absztrakt

Két kísérletben 22 mangalica hízósertés (ártány) hús- és szalonna minőségét, valamint zsírsavösszetételét vizsgáltuk. Megállapítottuk, hogy a mangalica húsa sötétebb vörös árnyalatú, szalonnája viszont fehérebb színű, a hús intramuszkuláris zsírtartalma és a hátszalonna vastagsága jelentősen nagyobb, mint a szintén zsírosnak tartott német öves, illetve a német lapály sertésé. A nagy intramuszkuláris zsírtartalom és annak finom, egyenletes eloszlása kedvező az élvezeti érték (ízletesség, lédússág, porhanyósság) szempontjából és összességében kiváló „szték” tulajdonságot jelent. Humántáplálkozási szempontból előnyös a hús kisebb telített zsírsavtartalma, a nagyobb telítetlen zsírsav arány. Az alacsony linol/linolénsav arány miatt az oxidációs készség is kisebb, ami csökkenti az avasodás esélyét. A kisebb élősúlyban (90–115 kg) történő vágás csökkentette a hús zsírtartalmát, a karaj és a sonka fehérje tartalmára, valamint zsírsav-összetételére is hatással volt. A hát- és hasszalonna zsírsav-összetételének összehasonlításakor kitűnt, hogy a hátszalonna több telített és kevesebb egyszeresen telítetlen zsírsavat tartalmazott. A szalonna keménységét meghatározó sztearinsav tartalom a hátszalonnában volt kedvezőbb. Az eredmények alapján megállapítottuk, hogy a mangalica sertés több olyan húsminőségi tulajdonsággal rendelkezik, amely kihasználásával nagy értékű, speciális vagy tradicionális termék állítható elő.

Információk a szerzőről

  • Holló Gabriella, University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40., Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor u. 40.

    levelezőszerző
    hollo.gabriella@sic.hu

Hivatkozások

Affentranger, P. Gerwig, C. Seewer, G. J. F., Schworer, D., Kunzi, N. (1996). Growth and carcass characteristics as well as meat and fat quality of three types of pigs under different feeding regimens. Liv. Prod. Sci., 45(2–3), 187–196. https://doi.org/10.1016/0301-6226(96)00011-5

Albrecht, E., Wegner, J., Ender, K. (1996). Eine neue Methode zur objectiven Bewertung der Marmorierung von Rindfleisch. Fleischwirtsch., 76. 95–98.

Babinszky L., Halas V. (2000). A takarmányozás, a húsminőség és a humán táplálkozás közötti néhány fontosabb összefüggés. Takarmányozás, 4. 4–6.

Bejerholm, C., Barton-Gade, P. (1986). Effect of intramuscular fat level on eating quality of pig meat. Proc. of 32nd European Meeting of Meat Research workers, Ghent, Belgium, 2. 389–391.

Bonanome, A., Grundy, S.M. (1998). Effect of dietary steric acid on plasma cholesterol and lipoprotein levels. N. Engl. J. Med., 318(19), 1244–1248. https://doi.org/10.1056/NEJM198805123181905

Cassens, R.G. (1999). Contribution of meat of human health. Proc. of 45th ICoMST, 642–647.

Csapó J., Stefler J., Martin, T. G., Makray S., Csapó-Kiss Zs. (1995). Composition of mare’s colostrum and milk. I. Fat content and fatty acid composition. Inter. Dairy Journal, 5(4), 393–402. https://doi.org/10.1016/0958-6946(94)00008-D

Csapó J., Húsvéth F., Csapóné-Kiss Zs., Horn P., Házas Z., Vargáné-Visi É., Bőcs K. (1999). Különböző fajtájú sertések zsírjának zsírsavösszetétele és koleszterin tartalma. Acta Agraria Kaposvariensis, 3. 1–13.

Csató L., Obornik A., Farkas J., Serbán B. (1999). Gegenwart und Zukunft der ungarischen Schweinezucht. Acta Agraria Kaposvariensis, 2. 109–120.

Davenel, A., Riaublanc, A. Marchal, P., Gandemer, G. (1999). Quality of pig adipose tissue: Relationship between solid fat content and lipid composition. Meat Sci., 51(1), 73–79. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(98)00099-0

Dikić, M., Jurić, I., Mužic, S. (2002). Fatty acid composition of tissues of Turopolje hogs and crossbreeds. Acta Agraria Kaposvariensis, 2. 99–105.

Éber E. (1996). A magyar állattenyésztés fejlődése. Agroinform Kiadóház, 541.

Enser, M., Hallett, K., Hewitt, B., Fursey, G. A. J., Wood, J. D. (1996). Fatty acid content and composition of English beef, lamb and pork at retail. Meat Sci., 42(4), 443–456. https://doi.org/10.1016/0309-1740(95)00037-2

Faucitano, L. Farmer, C., Manzalini, L., Pomar, C., Gariepy, C. (2001). A comparative study of growth performance and carcass traits of upton-meishan and large white pigs. Proc. of 47th ICoMST, Krakow, 158–159.

Harcet, M., Dikić, M., Gamulin, V. (2002). Genotyping of Turopolje pig. In: Book of abstr. of 1st Cro. Cong. On Molecul. Life Sci. Opatija, Jun, 9–13. 188.

Honkavaara M. (1989). Influence of porcine stress and breed on the fatty acid profiles of subcutaneous and intramuscular total lipids. Fleischwirts., 9. 1429–1432.

Hugo, A., Osthoff, G., Jooste, P. J. (1999). Technological and chemical quality of pig adipose tissue: effect of backfat thickness. Proc. of 45th ICoMST, 494–495.

Klont, R. E., Eikelenboom, G., Brocks, L. (1998). Muscle fiber type and meat quality. Proc. of 44th ICoMST, 98–105.

Kracht, W., Jeroch, H., Matzke, W., Nünberg, K., Ender, K., Schumann, W. (1996). The influence of feeding rapsseed on growth and carcass fat quality of pigs. Fett/Lipid, 98(10), 343–351. https://doi.org/10.1002/lipi.19960981006

Kris-Etherton, P. M., Pearson, T. A. (1999). High-monounsaturated fatty acids diets lower both plasma cholesterol and triacylglycerols concentrations. Am. J. Clin. Nutr., 70(6), 1009–1015. https://doi.org/10.1093/ajcn/70.6.1009

MLC Stotfold Pig Development Unit, Second Trial Results (1992). Meat and Livestock Commission, Milton Keynes.

Nürnberg, K., Kracht, W., Ender, K. (1994a). Dietary influence on the intramuscular fat composition in pigs. Fleisch, 48. 391–394.

Nürnberg, K., Kracht, W., Nürnberg, G. (1994b). Influence of feeding rapecake on carcass composition and meat quality in pigs. Züchtungskunde, 66. 230–241.

Nürnberg, K., Grumbach, S., Nürnberg, G., Hartung, M., Zupp, W., Ender, K. (2001). Influence of breed and production system on meat quality and fatty acid composition in lamb muscle. Arch. Tierz., Dummerstorf, 44. 351–360.

Oliver, M. A., Serra, X., Gispert, M., Perez-Enciso, M., Noguera, J. L. (1997). Meat quality characteristics of Iberian and Landrace breeds under intensive conditions. Proc of 48th Annual Meeting of EAAP. 25–28. August, Vienna, 1–4. https://doi.org/10.1163/9789004684034_107

Petersen, J. S., Henckel, P., Stoier, S. (1997). Muscle physiological traits and meat qality in Danish Landrace anno 1976 and anno 1995. 48th Annual Meeting of the European ssociation for Animal Production, Vienna, Austria. https://doi.org/10.1163/9789004684034_090

Rahelic, S. Puac, S. (1981). Fibre types in longisssimus dorsi from wild and highly selected pig breeds. Meat Sci., 5(6), 451–455. https://doi.org/10.1016/0309-1740(81)90042-5

Seregi J., Repa I., Holló I., Alpár Gy., Kovács M., Holló G., Horn P. (2002). Az őshonos magyar háziállatfajok, mint az agrárgazdaság stabilizáló tényezői. XLII. Georgikon Tudományos Napok, Keszthely, szeptember 27–28. 23.

Szabó P. (1999). A termékbővítés alternatív lehetőségei őshonos és honosult sertésfajtákkal. Tiszántúli Mezőgazdasági Tudományos Napok. DATE okt. 28–29.

Szűcs E. (2002). Vágóállat- és húsminőség. Szaktudás Kiadóház Rt. Budapest. 228.

Vada-Kovács M. (1996). A húst alkotó állati szövetek. 7. Húsipari Továbbképző Napok, 17–32.

Warnants, N., Van Oeckel, M. J., Boucque, V. C. (1996). Incorporation of dietary polyunsaturated acids in pork tissues and its implications for the quality of the end products. Meat Sci., 44(1–2), 125–144. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(96)00029-0

Warris, P. D. (2000). Meat Science. An introductory text. CABI Publishing.Wallingford, 310. https://doi.org/10.1079/9780851994246.0000

Weiler, U., Appell, H. J., Kermser, M., Hofäcker, S., Claus, R. (1995). Consequences of selection on muscle composition. A comparative study on gracilis muscle in wild and domestic pigs. Anatomy Histology and Embryology, 24(2), 77–80. https://doi.org/10.1111/j.1439-0264.1995.tb00013.x

Wood, J. D. (1984). Fat deposition and the quality of fat tissues in meat animals. In: Fats in animal nutrition, Wieseman, J. (ed.), 407–435. Butterworths. https://doi.org/10.1016/B978-0-408-10864-5.50027-9

Wood, J. D. (1994). Control and manipulation of meat quality. In: Principles of pig science. 433–456. Nottingham University Press.

Yu, S., Derr, J., Etherton, T.D., Kris-Etherton, P.M. (1995). Plasma cholesterol-predictive equations demonstrate that stearic acid is neutral and monounsaturated fatty acids are hypocholesterolaemic. Am. J. Clin. Nutr., 61(5), 1129–1139. https://doi.org/10.1093/ajcn/61.5.1129

Letöltések

Megjelent

2003-07-15

Hogyan kell idézni

Holló, G., Seregi, J., Ender, K., Nuernberg, K., Wegner, J., Seenger, J., Holló, I., & Repa, I. (2003). A mangalica sertések húsminőségének, valamint az izom és a szalonna zsírsavösszetételének vizsgálata. Acta Agraria Kaposváriensis, 7(2), 19-32. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1647

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 1 2 3 > >>