A konjugált linolsav előfordulása, élettani hatása és mennyiségének növelési lehetőségei a húsban

Szerzők

  • Holló Gabriella University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. https://orcid.org/0000-0003-4908-8165 (unauthenticated)
  • Csapó János University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Seregi János University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.
  • Tőzsér János Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, H-2103 Gödöllő, Páter K. u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdasági és Környezettudományi Kar, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1. https://orcid.org/0000-0002-5632-1765 (unauthenticated)
  • Szűcs Endre Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, H-2103 Gödöllő, Páter K. u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdasági és Környezettudományi Kar, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.
  • Repa Imre University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. , Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40. https://orcid.org/0000-0002-6130-9824 (unauthenticated)

Kulcsszavak:

konjugált linolsav (KLS), esszenciális zsírsavak, nemesszenciális zsírsavak, linolsav, linolénsav

Absztrakt

A jelenlegi humán táplálkozási irányelveknek megfelelően ajánlatos a zsírtartalom csökkentése az étrendben és a hús zsírsav-összetételének módosítása, a telített zsírsavtartalom (SAFA) csökkentése mellett a többszörösen telítetlen zsírsavak (PUFA) arányának, ezen belül az n-3 zsírsavak mennyiségének növelése. Az „egészséges” zsírsav-összetételű hús kevés telített zsírsavat tartalmaz, főleg palmitinsav-tartalma (C16:0) alacsony, PUFA/SAFA aránya nagyobb, mint 0,45, a: n-6/n-3 zsírsavak aránya kisebb, mint 4:1, és a zsír gazdag un. konjugált linolsavban. Az állati termékek konjugált linolsav (KLS) tartalma egyre nagyobb figyelmet kap napjainkban. Ezzel az elnevezéssel a linolsav (C 18:2 n-6) izomerjeit illetik amelyeknek nyolc változata közül a természetben a KLS két izomerje a cisz-9, transz-11 (c9t11), ill a transz-10, cisz-12 (t10c12) fordul elő. mindkettő biológiai aktivitással rendelkezik. Humán egészségügyi szempontból számos pozitív hatásuk van, amit együttesen és külön-külön is előidézhetnek: antikarcinogén, antiateroszklerotikus, anti diabetikus, immunválasz-módosító, valamint a test zsírtartalmát is csökkentik, miközben növelik annak fehérjetartalmát. A KLS főként a kérődzők termékeiben, a tejben és a húsban, fordul elő a bendő specifikus működése következtében, bár a pidvka zsírszövetében, patkányokban és a lovak vérszérumában is előfordulhat nagyobb mennyiségben. A húsban a KLS mennyiségét egyrészt genetikai, másrészt környezeti hatások befolyásolják. Egyes szarvasmarha fajták és azok húsának KLS tartalma között különbségek mutathatók ki, és a KLS mennyiségét bizonyos nagy hatású un. major gének jelenléte is befolyásolja. A környezeti tényezők közül a takarmányozás szerepe fontos. Általánosságban megállapítható, hogy a kiegészítésként takarmányba kevert KLS hatására a húsban is nő a KLS-tartalom, de meghatározó a tömegtakarmány/abrak aránya, valamint nem hagyható figyelmen kívül a felvett PUFA mennyisége és összetétele sem. Az állattenyésztők számára különösen fontos, hogy a KLS-sel kiegészített takarmányozással hogyan befolyásolható az állat testösszetétele, vágóértéke, illetve a húsának minősége. Gazdasági álllatfaj okban a takarmánykiegészítésként történő KLS adagolásakor a vágott test színhús mennyisége általában nő, a növekedés mértéke húsrészenként változó, és módosul a zsírsavösszetétel is, bár ez utóbbi fajonként ellentétes tendenciát mutat.

Információk a szerzőről

  • Holló Gabriella, University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba S. u. 40., Kaposvári Egyetem, Állattudományi Kar, 7400 Kaposvár, Guba S. u. 40.

    levelezőszerző
    hollo.gabriella@ct1.atk.u-kaposvar.hu

Hivatkozások

Badinga, L., Selberg, K. T., Corner, C. W., Miles, R. D. (2001). Performance and lipid deposition in broilers fed conjugated linoleic acid. J. Anim. Sci., Suppl. 1. 194.

Bassaganya-Riera, J., Hontecillas-Magarzo, R., Bregendahl, K., Wannemuehler, M. J., Zimmerman, D. R. (2001). Effects of dietary conjugated linoleic acid in nurcery pigs of dirty and clean environments on growth, empty body composition and immune competence. J. Anim. Sci., 79(3), 714–721. https://doi.org/10.2527/2001.793714x

Beitz, D. (2000). Does dietary conjugated linoleic acid improve meat quality? J. Anim. Sci., Suppl. 1. 23.

Beermann, D. H. (2001). Product overview: Meat products. J. Anim. Sci., Suppl. 1. 140.

Berdeaux, O., Christie, W. W., Gunstone, F. D., Sebedio, J. L. (1997). Large-scale synthesis of methyl cis-9,trans-11-octadecadienoate from methyl ricinoleate. J. Am. Oil Chem. Soc., 74(8), 1011–1015. https://doi.org/10.1007/s11746-997-0018-z

Bontempo, V., Corino, C., Sciannimanico, D., Magni, S. (2001). Dietary conjugated linoleic acid (CLA) influence the immune response in weanling piglets. J. Anim. Sci., Suppl. 1. 194.

Bretillon, L., Chardigny, J. M., Gregoire, S., Berdeaux, O., Sebedio J. L. (1999). Effects of conjugated linoleic acid isomers on the hepatic microsomal desaturation activities in vitro. Lipids, 34(9), 965—969. https://doi.org/10.1007/s11745-999-0446-9

Bruce, A. (1994). Opening lecture. 45WK Annual Meeting of the EAAP, Edinburgh.

Cassens, R. G. (1999). Contribution of meat to human health. 45WK ICoMST, Yokohama, Japan, 642–648.

Csapó J., Vargáné Visi É., Csapóné Kiss Zs., Szakály S. (2001a). Tej és tejtermékek konjugált linolsav-tartalma. I. definíció, előfordulás, a tej konjugált linolsav-tartalmát befolyásoló tényezők. Acta Agraria Kaposváriensis, 3. 95–106.

Csapó J., Vargáné Visi É., Csapóné Kiss Zs., Szakály S.(2001b). Tej és tejtermékek konjugált linolsav-tartalma II. Irodalmi összefoglaló. A sajt, a vaj, egyéb tejtermékek és más élelmiszerek konjugált linolsav-tartalma. Acta Agraria Kaposváriensis, 4. 13–21.

Csapó J., Vargáné Visi É., Csapóné Kiss Zs., Szakály S. (2001c). Tej és tejtermékek konjugált linolsav-tartalma III. Irodalmi összefoglaló. A konjugált linolsavak és a tejzsír biológiai hatása; konjugált linolsavak az emberi szervezetben. Acta Agraria Kaposváriensis, 4. 23–38.

Chin, S. F., Liu, W., Storkson, J. M., Ha, Y. L., Pariza, M. W. (1992). Dietary sources of conjugated dienoic isomers of linoleic acid, a newly recognised class of anticarcinogens. J. Food Comp. Anal., 5(3), 185–197. https://doi.org/10.1016/0889-1575(92)90037-K

Chin, S. F., Storkson, J. M., Albright, K. J., Cook, M. E., Pariza, M. W. (1994). Conjugated linoleic acid is a growth factor for rats as shown by enhanced weight gain and improved feed efficiency. J. Nutr., 124(12), 2344–2349. https://doi.org/10.1093/jn/124.12.2344

Christie, W. W., Dobson, G., Gunstone, F. D. (1997). Isomers in commercial samples of conjugated linoleic acid. Lipids, 32(11), 1231. https://doi.org/10.1007/s11745-997-0158-1

Choi, Y. J., Kim, Y. C., Han, Y. B., Park, Y., Pariza, M. W., Ntambi, J. M. (2000): The trans-10, cis-12 isomer of conjugated linoleic acid downregulates stearoyl-CoA desaturase 1 gene expression in 3T3-L1 adipocytes. J. Nutr., 130(8), 1920–1924. https://doi.org/10.1093/jn/130.8.1920

Claus, R. (1991). Meat and consumer preferences in Europe: demography, marketing issues. The European meat industries in the 1990`s. (Ed: Smulders F. J. M.) 1991, Utrecht, ECCEAMST, Audet Tijdschriften, Nijmegen, 217–246.

Corino, C., Mourot, J., Pastorelli, G., Bontempo, V. (2001). Dietary conjugated linoleic acid (CLA) influence the lipogenic enzyme activities in adipose tissue and liver of rabbit. J. Anim. Sci., Suppl. 1. 194.

Corino, C., Bontempo, V., Magni, S., Pastorelli, G., Rossi, R. (2001). Effects of dietary conjugated linoleic acid (CLA) on growth carcass characteristics and meat quality of heavy pigs. J. Anim. Sci., Suppl. 1. 195.

De Smet, S., Raes, K., Demeyer, D. (2001). Meat fatty acid composition as affected by genetics. Belgian Association for Meat Science and Technology Conference „Healthier meat in future?!” Ghent, 44–58.

Demeyer, D. (2001). Welcome. Belgian Association for Meat Science and Technology Conference „Healthier meat in future?!” Ghent, 4–7.

Ding, S. T., McNeel, R. L., Mersmann, H. J. (2000). Conjugated linoleic acid increases the differentiatino of porcine adipocytes in vitro. Nutr. Res., 20(11), 1569–1580. https://doi.org/10.1016/S0271-5317(00)00241-4

Dormandy, T. L., Wickens, D. G. (1987). The experimental and clinical pathway of diene conjugation. Chem. Phys. Lipids, 45(2–4), 353–364. https://doi.org/10.1016/0009-3084(87)90072-7

Dugan, M. E. R., Aalhus, J. L. (1999). Feeding CLA to pigs: Effects on feed conversion, carcass composition, meat quality and palatability. Advances in Conjugated Linoleic Acid Research. 1. (Eds.: Yurawecz, M. P., Mossoba, M. M., Kramer, J. K. G., Pariza, M. W., Nelson, G.), Champaign: AOCS Press, 354–368.

Enser, M. (2001). Fatty acid composition and health. Belgian Association for Meat Science and Technology Conference „Healthier meat in future?!” Ghent, 16–25.

Enser, M., Choi, N. J., Kurt, E., Hallett, K., Wood, J. D. (1999). Conjugated linoleic acid (CLA) in muscle from steers fed different dietary lipids. 45WK ICoMST, Yokohama, Japan, 652–653.

Gormley, T. R., Downey, G., O’Beirne, D. (1987). Food, health, and the consumer. Elsevier Applied Sciences, London.

Griinari, J. M., Bauman, D. E. (1999). Biosynthesis of conjugated linoleic acid and its incorporation into meat and milk in ruminants. Advances in Conjugated Linoleic Acid Research. 1. M. P.

Griinari, J. M., Cori, B. A., Lacy, S. H., Chouinard, P. Y., Nurmela, K. V. V., Bauman, D. E. (2000). Conjugated linoleic acid is syntetized endogenously in lactating dairy cows by 2(9)-desaturase. J. Nutr., 130(9), 2285–2291. https://doi.org/10.1093/jn/130.9.2285

Griswold, K. E., Apgar, G. A., Jakobson, B. N., Frantz, E. D., Robinson, R. A., Ely, J. S. (2001). Effect of corn silage and soybean oil on in vitro production of conjugated linoleic acid (CLA) and 18:1 fatty acids by beef finishing diets. J. Anim. Sci., Suppl. 1. 159.

Ha, Y. L., Grimm, N. K., Pariza, M. W. (1987). Anticarcinogens from fried ground beef: heat-altered derivatives of linoleic acid. Carcinogenesis, 8(12), 1881–1887. https://doi.org/10.1093/carcin/8.12.1881

Ha, Y. L., Storrkson, J., Pariza, M. W. (1990). Inhibition of benzo(a)prene-inducted mouse forestomach neoplasis by conjugated dienoic derivatives of linoleic acid. Cancer Res., 50. 1097–1101.

Hartog, J. M., Verdouw, P. D., Klompe, M., Lamers, J. M. J. (1987). Dietary mackerel in pigs: effect on plasma lipids, cardiac sarcolemmal phospholipids and cardiovascular parameters. J. Nutr., 117(8), 1371–1378. https://doi.org/10.1093/jn/117.8.1371

Holman, R. T., Mahfouz, M. M. (1981). Cis- and trans-octadecenoic acids as precursors of polyunsaturated acids. Prog. Lipid Res., 20. 151–156. https://doi.org/10.1016/0163-7827(81)90028-X

Ip, C., Chin, S. F., Scimeca, J. A., Pariza, M. W. (1991). Mammary cancer prevention by conjugated dienoic derivative of linoleic acid. Cancer Res., 51. 6118–6124

Ip, C., Singh, M., Thompson, H. J., Scimeca, J. A. (1994). Conjugated linoleic acid suppresses mammary carcinogenesis and proliferative activity of the mammary gland in the rat. Canser Res., 54. 1212–1215.

Ivan, M., Mir, P. S., Koenig, K. M., Rode, L. M., Neill, L., Entz, T., Mir, Z. (2001). Effects of dietary sunflower seed oil on rumen protozoa population and tissue concentration of conjugated linoleic acid in sheep. Small Rumi. Res., 41(3), 215–227. https://doi.org/10.1016/S0921-4488(01)00220-6

Jiménez-Colmenero, F., Carballo, J., Cofrades, S. (2001). Healthier meat and meat products: their role as functional foods. Meat Sci., 59(1), 5–13. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(01)00053-5

Kepler, C. R., Tove, S. B. (1967). Biohydrogenisation of unsaturated fatty acids. J. Biol. Chem., 242(24), 5686–5692. https://doi.org/10.1016/S0021-9258(18)99355-5

Kepler, C. R., Tucker, W. P., Tove, S. B. (1971). Biohydrogenation of unsaturated fatty acids. J. Biol. Chem., 246(9), 2765–2771. https://doi.org/10.1016/S0021-9258(18)62250-1

Lee K. N., Kritchevsky D., Pariza M. W. (1994). Conjugated linoleic acid and atherosclerosis in rabbits. Atherosclerosis, 108(1), 19–25. https://doi.org/10.1016/0021-9150(94)90034-5

Lee, J. I., Park, T. S., Ha, Y. L., Shin, T. S., Joo, S. T., Park, G. B. (1999). Effect of dietary conjugated linoleic acid (CLA) on fatty acid composition and lipid oxidation of pork loin. 45th ICoMST Yokohama, Japan, 452–453.

Madsen, A., Jakobsen, K., Mortensen, H. P. (1992). Influence of dietary fat on carcass fat quality. A review. Acta Agric. Scand. Sec. A. Anim. Sci., 42(4), 220–225. https://doi.org/10.1080/09064709209410132

Martin, S. A., Jenkins, T. C. (2001). Factors affecting conjugated linoleic acid production by mixed ruminal bacteria. J. Anim. Sci., Suppl. 1. 159.

Mersmann, H. (2001). Mechanism for conjugated linoleic acid-mediated reduction in fat deposition. J. Anim. Sci., Suppl. 1. 193.

Mir, Z., Paterson, L. J., Mir, P. S. (2000). Fatty acid composition and conjugated linoleic acid content of intramuscular fat in crossbred cattle with and without Wagyu genetics fed a barley-based diet. Can. J. Anim. Sci., 80(1), 195–197. https://doi.org/10.4141/A98-113

Moloney, A. (2001). Meat fatty acid composition as affected by feeding. Belgian Association for Meat Science and Technology Conference „Healthier meat in future?!” Ghent, 34–43.

Padley, F. B., Gunstone, F. D., Harwood, J. L. (1994). Occurrence and characteristic of oils and fats. The lipid Handbook. (Eds. Gunston, F.D., Harwodd, J.L., Padley, F. B.) Chapman & Hall, London, 51.

Park, Y., Albright, K. J., Liu, W., Storkson, J. M., Cook, M. E., Pariza, M. W. (1997). Effect of conjugated linoleic acid on body composition in mice. Lipids, 32(8), 853–858. https://doi.org/10.1007/s11745-997-0109-x

Park, Y., Pariza, M. W. (1998). Evidence that commercial calf and horse sera can contain substantial amounts of trans-10, cis-12 conjugated linoleic acid. Lipids, 33(8), 817–819. https://doi.org/10.1007/s11745-998-0275-x

Park, Y., Storkson, J. M., Ntambi, J. M., Cook, M. E., Sih, C. J., Pariza, M. W. (2000). Inhibition of hepatic stearoyl-CoA desaturase activity by trans-10,cis-12 conjugated linoleic acid and its derivatives. Biochim. Biophys. Acta, 1486(2–3), 285–292. https://doi.org/10.1016/S1388-1981(00)00074-3

Pariza, M. W., Ashoor, S. H., Chu, F. S., Lund, D. B. (1979). Effects of temperature and time on mutagen formation in pan-fried hamburger. Cancer Lett., 7(2–3), 63–69. https://doi.org/10.1016/S0304-3835(79)80097-X

Pariza, M. W., Park, Y., Cook, M. E. (2000). Mechanisms of action of conjugated linoleic acid: evidence and speculation. Proc. Soc. Exp. Biol. Med., 223(1), 8–13. https://doi.org/10.1111/j.1525-1373.2000.22302.x

Pariza, M. W., Park, Y., Cook, M. E. (2001). The biologically active isomers of conjugated linoleic acid. (Review). Progr. Lipid Res., 40(4), 283–298. https://doi.org/10.1016/S0163-7827(01)00008-X

Poulson, C. S., Dhiman, T. R., Cornforth, D., Olson, K. C., Walters, J. (2001). Influence of diet on conjugated linoleic acid content of beef. J. Anim. Sci., Suppl. 1. 159.

Pollard, M. R., Gunstone, F. D., James, A. T., Morris, L. J. (1980). Desaturation of positional and geometric isomers of monoenoic fatty acids by microsomal preparations from rat liver. Lipids, 15(5), 306–314. https://doi.org/10.1007/BF02533545

Raes, K., De Smet, S., Demeyer, D. (2000). Conjugated linoleic acid and polyunsatureted fatty acids in intramuscular fat of Belgian Blue bulls: effect of double-muscling. 46th ICoMST Buenos Aires Argentina, 68–69.

Raes, K., Ansorena, D., Chow, T. T., Fievez, V., Demeyer, D., De Smet, S. (2001). Introduction of n-3 fatty acids and conjugated linoleic acid into the intramuscular fat of belgian blue double-muscled bulls. 47th ICoMST Kraków, Poland, 114–115.

Ramsay, T. G., Evock-Clover, C. M., Steele, N. C., Azain, M. J. (2001). Dietary conjugated linoleic acid alters fatty acid composition of pig skeletal muscle and fat. J. Anim. Sci., 79(8), 2152–2161. https://doi.org/10.2527/2001.7982152x

Scollan, N. (2001). The healthy beef project. Belgian Association for Meat Science and Technology Conference „Healthier meat in future?!” Ghent, 26–33.

Shorland, F. B., Weenink, R. O., Johns, A. T. (1955). Effect of the rumen on the dietary fat. Nature, 175. 1129–1130. https://doi.org/10.1038/1751129a0

Swan, J. E., Parrish, F. C., Jr.Wiegand, B. R., Larsen, S. T., Baas, T. J., Berg, E. P. (2001). Total body electrical conductivity (TOBEC) measurement of compositional differences in hams, loins, bellies from conjugated linoleic acid (CLA)-fed stress genotype pigs. J. Anim. Sci., 79(6), 1475–1482. https://doi.org/10.2527/2001.7961475x

Takenoyama, S., Kawahara, S., Murata, H., Muguruma, M., Yamauchi, K. (1999). A method for determining 9cis 11trans conjugated linoleic acid and some factors influencing it’s contrentations in meats. 45WK ICoMST, Yokohama, Japan, 650–651.

Thiel-Cooper, R. L., Parrish, F. C. Sparks, J. C., Wiegand, B. R., Ewan, R. C. (2001). Conjugated linoleic acid changes swine performance and carcass composition. J. Anim. Sci., 79(7), 1821–1828. https://doi.org/10.2527/2001.7971821x

Warris, P. H.: Meat Science An Introductory Text. Cabi Publishing, Wallingford, 2000. 295. https://doi.org/10.1079/9780851994246.0000

Weber, T. E., Schinckel, A. P., Houseknecht, K. L., Richert, B. T. (2001). Evaluation of conjugated linoleic acid and dietary antibiotics as growth promotants in weanling pigs. J. Anim. Sci., 79(10), 2542–2549. https://doi.org/10.2527/2001.79102542x

Wiegand, B. R., Parrish, F. C., Swan, J. E., Larsen, S. T., Baas, T. J. (2001). Conjugated linoleic acid improves feed efficiency, decreases subcutaneous fat, and improves certain aspects of meat quality in Stress-Genotype pigs. J. Anim. Sci., 79(8), 2187–2195. https://doi.org/10.2527/2001.7982187x

Wood, J. D., Enser, M., Fisher, A. V., Nute, G. R., Richardson, R. I., Sheard, P. R. (1999). Manipulating meat quality and composition. Nutr. Soc., 58(2), 363–370. https://doi.org/10.1017/S0029665199000488

Letöltések

Megjelent

2002-02-15

Hogyan kell idézni

Holló, G., Csapó, J., Seregi, J., Tőzsér, J., Szűcs, E., & Repa, I. (2002). A konjugált linolsav előfordulása, élettani hatása és mennyiségének növelési lehetőségei a húsban. Acta Agraria Kaposváriensis, 6(1), 1-16. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1605

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 2 3 4 5 6 7