A takarmányok energiatartalmának hasznosíthatósága a tyúk és a fácán fajban
Kulcsszavak:
tyúk, fácán, takarmányenergia hasznosításAbsztrakt
Három takarmány (kukorica, extrahált szójadara és fácántáp) látszólagos metabolizálható energia tartalmát vizsgáltuk kifejlett tojóhibrid és fácán kakasokkal. Ezek mellett az EU képlet alapján is kiszámítottuk az AMEn értéket. Az állatokkal AMEn és TMEn értéket mértünk. Az átlagos endogén energia ürítés tyúknál 0,251 kJ/g, fácánnál pedig 0,223 kJ/g szárazanyag volt. A két állatfaj közt a TMEn érték szoros összefüggést mutatott. Ezt a következő képlettel lehetett leírni: y = -0,93 + 1,09x
(r = 0,996), ahol y a fácánnal, x pedig a tyúk fajjal kapott TMEn értéket mutatja. Az AMEn értékek a TMEn értékhez hasonlóan alakultak. A kapott egyenlettel a tyúkra vonatkozó ME értékek adaptálhatók a fácánra is.
Hivatkozások
Härtel, H. (1986). Influence of food input and procedure of determination on metabolizable energy and digestibility of a diet measured with young and adult birds. Br. Poultry Sci., 27(1), 11–39. https://doi.org/10.1080/00071668608416851
Sibbald, I. R. (1975). The effect of level of feed on metabolizable energy values masured with adult roosters. Poultry Sci., 55. 303–308.
Vincze L. (1985). Baromfitakarmányok energia meghatározására szolgáló gyors biológiai Módszerek. ATE Keszthely kiadványa. 27. 1–18.
Vincze L., Szűts G. (1986). Comparatív test for the AME and TME contents of hungarian poultry feeds. Madrid 4th World Congress of Animal Feeding Proc., 105-106.
Vincze L., Dublecz K., Szűts G., Wágner L. (1999). A baromfitakarmányok energia és fehérje értékelése. Keszthelyi Akadémia Alapítvány kiadványa.
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2001 Szűts Gábor, Dublecz Károly, Wágner László, Bartos Ádám, Tóth G.

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
