Az ivadékok számának hatása a koca fialás után közvetlenül fejt kolosztrumának összetételére

Szerzők

  • Csapó János University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40. , Kaposvári Egyetem, Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40.
  • Horn Péter University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40. , Kaposvári Egyetem, Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40.
  • Csapóné Kiss Zsuzsanna University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40. , Kaposvári Egyetem, Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40.
  • Németh T. Kajtorvölgye Agricultural Cooperative, 8127 Aba , Kajtorvölgye Mezőgazdasági Szövetkezet, 8127 Aba
  • Házas Zoltán University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40. , Kaposvári Egyetem, Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40.

Kulcsszavak:

ivadék, koca fialás, kolosztrum összetétel

Absztrakt

Meghatározva 37 magyar nagyfehér x holland lapály F1 fajtájú koca elsőfejésű kolosztrumának szárazanyag-, összesfehérje-, savófehérje-, kazein-, nem fehérje nitrogén-, hamu- és makro- és mikroelem tartalmát (kálium, nátrium, kalcium, foszfor, magnézium, cink, vas, réz, mangán) megállapítottuk, hogy a legtöbb vizsgált komponens a 10–12 malacszámnál a legnagyobb, és a vizsgált komponensek koncentrációja mind a csökkenő, mind a növekvő malaclétszám esetén csökken. A komponensek maximumgörbe szerinti változását a malacok számának függvényében egyrészt a placentáris laktogén hatásának (növekvő szakasz), másrészt az anyai szervezel túlterhelésének (csökkenő szakasz) tulajdonítjuk.

Információk a szerzőről

  • Csapó János, University of Kaposvár, Faculty of Animal Science, H-7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40., Kaposvári Egyetem, Állattenyésztési Kar, 7400 Kaposvár, Guba Sándor út 40.

    levelezőszerző
    csapo@mail.atk.u-kaposvar.hu

Hivatkozások

Berezvai F., Rákóczi I. (1966). Újabb adatok a kocatej összetételének változásához a laktáció folyamán. Magyar Állatorvosok Lapja, 212. 484–491.

Bowland, J. P. (1966). In: Bustad, L. K., McClean, R. O., Burns, M. P. (Ed.) Swine in Biochemical Research, Frayn Printing Co., Seattle, WA. USA.

Butler, J. E. (1971). Review of the bovine immunglobulins. J. Dairy Sci., 54. 1315–1316.

Csapó J., Wolf Gy., Csapó Jné. (1988). Ikreket ellett kecskék és juhok kolosztrumának összetétele. Előzetes közlemény. Állattenyésztés és Takarmányozás, 1. 49–54.

Csapó, J., Wolf, Gy., Csapó, Jné. (1989). Composition of colostrum from goats and ewes dropping twins. Acta Agronomica Hungarica, 3–4. 395–402.

Csapó J., Wolf Gy., Csapó-Kiss Zs., Szentpéteri J., Kiss J. (1991a). Ikreket ellett szarvasmarhák kolosztrumának összetétele. Állattenyésztés és Takarmányozás, 3. 231–238.

Csapó J. (1991b). Ikreket ellett szarvasmarhák, kecskék és juhok kolosztrumának összetétele. Tejipar, 1–2. 12–20.

Csapó J., Wolf Gy., Csapó-Kiss Zs., Szentpéteri J., Kiss J. (1991c). Composition of colostrum from twinning cattle. Acta Agronomica Hungarica, 1–2. 152–157.

Csapó J., Csapó-Kiss Zs. (1992). A kocatej összetétele és táplálkozásbiológiai értéke. I. Szakirodalmi előzmények. Szaktanácsok, 1–2. 22–28.

Csapó J., Csapóné Kiss Zs. (1993). A kocatej összetétele és táplálkozásbiológiai értéke. II. A koca kolosztrumának és tejének szárazanyag- és zsirtartalma, fehérjefrakciói, aminosav-összetétele és biológiai értéke. Szaktanácsok, 1–2. 15–26.

Csapó J., Csapóné Kiss Zs., Kovách G., Kováts D. (1994a). A koca kolosztrumának és tejének összetétele. 1. Zsírtartalom, zsírsavösszetétel, vitamin-, makro- és mikroelem tartalom. Állattenyésztés és Takarmányozás, 5. 415–430.

Csapó J., Csapóné Kiss Zs., Kovách G., Kováts D. (1994b). A koca kolosztrumának és tejének összetétele. 2. Fehérjetartalom, aminosav összetétel és biológiai érték. Állattenyésztés és Takarmányozás, 6. 541–552.

Csapó, J., Csapó-Kiss, Zs. (1994c). Composition of colostrum from goats, ewes and cows producing twins. International Dairy Journal, 4(5), 445–458. https://doi.org/10.1016/0958-6946(94)90058-2

Csapó, J., Csapó-Kiss, Zs. (1995). Composition of sow's milk and its alimentary value. Acta Alimentaria, 24. 128.

Csapó, J., Csapó-Kiss, Zs., Martin, T. G., Házas, Z. (1995a). Composition of sow's colostrum and milk. II. Fatty acid composition, and contents of fat, vitamins and macro- and microelements. Acta Alimentaria, 24. 147–161.

Csapó, J., Csapó-Kiss, Zs., Martin, T. G., Házas, Z. (1995b). Composition of sow's colostrum and milk. I. Protein content, amino acid composition and biological value. Acta Alimentaria, 24. 135–146.

Csapó, J., Martin, T. G., Csapó-Kiss, Zs., Házas, Z. (1996). Protein, fats, vitamin and minaral concentrations in porcine colostrum and milk from parturition to 60 days. International Dairy Journal, 6(8–9), 881–902. https://doi.org/10.1016/0958-6946(95)00072-0

Elliott, R. F., Vander Noot, G. W., Gilbreath, R. L., Fisher, H. (1971). Effect of dietary protein level on composition changes in sow colostrum and milk. J. Anim. Sci., 32(6), 1128–1137. https://doi.org/10.2527/jas1971.3261128x

Erlich, P. (1892). Ober Immunität durch Vererbung und Säugung. Z. Hyg. Infektionskr., 12. 183–185. https://doi.org/10.1007/BF02284236

Frenyó V. L., Pethes Gy., Antal T., Szabó I. (1981). A sertés kolosztrum- és vérsavó- IgG koncentrációjának változása az idő függvényében. Magyar Állatorvosok Lapja, 36. 315–317.

Gurr, M. I. (1981). Review of the progress of Dairy Science: Human and artificial milks for infant feeding. J. Dairy Res., 48(3), 519–554. https://doi.org/10.1017/S0022029900022020

Hardy, R. N. (1965). The breakdown of 131I gamma-globulin in the digestive tract of the newborn pig intestine. J. Physiology, 205(2), 435–451. https://doi.org/10.1113/jphysiol.1969.sp008976

Hennig, A., Anke, M. (1966). Die Zusammenzetzung der Sauenmilch verschiedener Laktationsstadien. (Rohnährstoffe, Mengenelemente, Spurenelemente). Archiv für Tierzucht, 9. 312–329.

Inoue, T. (1981). Possible factors influencing the immunoglobulin M concentration in swine colostrum. Am. J. Vet. Res., 42. 1429–1432. https://doi.org/10.2460/ajvr.1981.42.08.1429

Jensen, P. T. (1978). Trypsin inhibitor and immunoglobulins in porcine colostrum. Acta Vet. Scand., 19. 475–477. https://doi.org/10.1186/BF03547620

Jensen, P. T., Pedersen, K. B. (1979). Studies on immunoglobulins and trypsin inhibitor in colostrum and milk from sows and in serum of their piglets. Acta Vet. Scand., 20. 60–72. https://doi.org/10.1186/BF03546630

Klaver, J., Van Kempen, G. J. M., De Lange, P. G. B., Verstegen, M. W. A., Boer, H. J. (1981). Milk composition and daily yield of different milk components as affected by sow condition and lactation/feeding regimen. J. Anim. Sci., 52(5), 1091–1097. https://doi.org/10.2527/jas1981.5251091x

Klobasa, F., Werhahn, E., Butler, J. E. (1981). Regulation of humoral immunity in the piglet by immunoglobulins of maternal origin. Res. Vet. Sci., 31(2), 195–206. https://doi.org/10.1016/S0034-5288(18)32494-9

Klobasa, F., Butler, J. E., Werhahn, E., Habe, F. (1986) Maternal-neonatal immunoregulation in swine. II. Influence of multiparity on de novo synthesis by piglets. Vet Immunol. Immunopath., 11(2), 149–156. https://doi.org/10.1016/0165-2427(86)90094-2

Klobasa, F., Werhahn, E., Butler, J. E. (1987). Composition of sow milk during lactation. J. Anim. Sci., 64(5), 1458–1466. https://doi.org/10.2527/jas1987.6451458x

Kovács J. (1961). Fehérhússertés szoptatókocák takarmányhasznosítása. Mezőgazd. Kiad., Budapest, 1–21.

Kovács F., Kalich, J., Sallai, J. (1967). Egyes környezeti tényez k hatása a sertés termelésére és egészségére. III. A colostrum mint környezeti faktor, különös tekintettel a malackori betegségek megelőzésére. Magyar Állatorvosok Lapja, 22. 557–560.

Lecce, J. G., Matrone, G., Morgan, D. O. (1962). Porcine neonatal nutrition, absorption of unaltered nonporcine proteins, and polyvinylpyrrolidine from gut of piglets and subsequent effects on maturation of serum profile. J. Nutr., 73(2), 159–171. https://doi.org/10.1093/jn/73.2.158

Lucas, I. A. M., Lodge, G. A. (1961). The nutrition of the young pig: A review. Technical Communication No. 22. Commonwealth Bureau of Animal Nutrition.

Neuhaus, U. (1961). Die Milchleistung der Sau und die Zusammensetzung und Eigenschaften der Sauenmilch. Z. Tierz. Züchtungsbiol., 75(1–4), 160–167. https://doi.org/10.1111/j.1439-0388.1961.tb01302.x

Noblet, J., Etienne, M. (1986) Effect of energy level in lactating sows on yield and composition of milk and nutrient balance of piglets. J. Anim. Sci., 63(6), 1888–1896. https://doi.org/10.2527/jas1986.6361888x

Onderscheka, K. (1969). Untersuchungen über Menge und Zusammensetzung der Schweinemilch und den Einfluss dieser Faktoren auf das Wachstum Ferkel. Wien. Tieraerztl. Monatsschr., 56. 1–14.

Payne, L. C., Marsh, C. L. (1962). Absorption of gamma-globulin by the small intestine. Federation Proceedings, 103. 751–756.

Rerat, A., Dnee, P. H. (1975). Ernährung und Reproduction der Sau. Obersichten Tierernaehr., 3. 249–258.

Speer, V. C., Brown, H., Quinn, L., Catron, D. V. (1959). The cessation of antibody absorption in the young pig. J. Immunol., 83(6), 632–634. https://doi.org/10.4049/jimmunol.83.6.632

Werhahn, E., Klobasa, F., Butler, J. E. (1981). Investigation of some factors which influence the absorption of IgG by neonatal piglet. Vet. Immunol. Immunopath., 2(1), 35–51. https://doi.org/10.1016/0165-2427(81)90037-4

White, C. E., Head, H. H., Bachman, K. C., Bazer, F. W. (1984). Yield and composition of milk and weight gain of nursing pigs from sows fed diets containing fructose or dextrose. J. Anim. Sci., 59(1), 141–150. https://doi.org/10.2527/jas1984.591141x

Letöltések

Megjelent

2001-10-15

Hogyan kell idézni

Csapó, J., Horn, P., Csapóné Kiss, Z., Németh, T., & Házas, Z. (2001). Az ivadékok számának hatása a koca fialás után közvetlenül fejt kolosztrumának összetételére. Acta Agraria Kaposváriensis, 5(3), 1-11. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1585

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 3 4 5 6 7 8