Információtechnológiák a húsipari termékpályák minőségmenedzsmentjében

Szerzők

  • Herdon Miklós Debreceni Egyetem, Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138. , University of Debrecen, Faculty of Applied Economics and Rural Development, H-4032 Debrecen, Böszörményi út 138.
  • Füzesi István Debreceni Egyetem, Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138. , University of Debrecen, Faculty of Applied Economics and Rural Development, H-4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

Kulcsszavak:

hús, minőségbiztosítás, nyomon követés, informatika, terméklánc

Absztrakt

A nyersanyagokat különféle termesztési, tenyésztési és termelési forrásokból nyerik, egyre nagyobb számú feldolgozási technológiát használnak és a termékek hatalmas választéka áll a fogyasztók rendelkezésére. Az élelmiszer-biztonsági problémákat a területet érintő szabályozások betartása (betartatása), a modern minőségmenedzsment rendszerek bevezetése, a termékek nyomon követhetősége, illetve a minden kétséget kizáró azonosíthatósága oldhatja meg. Vizsgálataink középpontjában a húsiparban (húsipari termékpályákba a baromfiipart is figyelembe véve) előforduló minőségügyi rendszerek informatikai támogatásának-fejlődésének vizsgálata mellett, a területen jelenleg alkalmazott minőségmenedzsment rendszerek és szabályozások, az élelmiszer nyomon követési rendszerek, az alkalmazott és a jövőben alkalmazható azonosítási és informatikai eszközök, illetve a hazai húsipari vállalkozások felkészültségének vizsgálata állt. 

Információk a szerzőről

  • Herdon Miklós, Debreceni Egyetem, Gazdálkodástudományi és Vidékfejlesztési Kar, 4032 Debrecen, Böszörményi út 138., University of Debrecen, Faculty of Applied Economics and Rural Development, H-4032 Debrecen, Böszörményi út 138.

    levelezőszerző
    herdon@agr.unideb.hu

Hivatkozások

Diemer, J., Quetel, C. R., Taylor, P. D. (2002): Contribution to the certification of B, Cd, Cu, Mg and Pb in a synthetic water sample, by use of isotope-dilution ICP-MS. Analytical and bioanalytical chemistry, 374(2). 220–225. https://doi.org/10.1007/s00216-002-1333-8

Golan, E., Krissoff, B., Kuchler, F., Nelson, K., Price, G. (2004a): Traceability in the U.S. Food Supply: Economic Theory and Industry Studies. Agricultural Economic Report No. (AER830) March

Győri Z., Mitlasovszky I., Kerekes B., Sólyom J., Németh Zs. (2006): Farmtól az asztalig a takarmánynövények termesztésére és nyomonkövethetőségére kialakítandó minőségbiztosítás, Magyar Minőség, 40(4), 196–205.

Hiroyasu, M., Ozeki, M., Miyagawa, H. A., Fujiwara, Y., Hiai, H., Toyokuni, S. (2002): Novel surrogate endpoint biomarker to evaluate agents for use in the chemoprevention of reactive oxygen species-associated cancer. Redox report, 7(5), 335–338. https://doi.org/10.1179/135100002125000938

Hoogland, J. P., Jelemma, A., Jongen, W. M. F. (1998): Quality Assurance Systems, In: Jongen W.M.F., Meulenberg M.T.G. (eds.), Innovation of food production systems. Wageningen Pers, The Netherlans

Husti, I. (2007): Gondolatok az agrárinnováció néhány kritikus területéről. MAG Kutatás, fejlesztés és környezet, 16(2), 5–11.

Illés, B. Cs. (szerk.) (2007): A kft. gyakorlati kézikönyve. Verlag Dashöfer Szakkiadó kft, Budapest 2007. 3200 p.

Jabs, J., Devine, C. M. (2006): Time scarcity and food choices: an overview. Appetite, 47(2), 196–204. https://doi.org/10.1016/j.appet.2006.02.014

Laczay, P., Reichart, O. (2008): Élelmiszer-Higiénia Élelmiszerlánc-Biztonság. Mezőgazda Kiadó, Budapest, 650 p.

Lakner, Z., Bánáti, D., Szabó, E., Kasza, Gy. (2003): A magyar fogyasztó és az élelmiszerek biztonsága. A Hús, 13(1), 49–55.

Lang, T, Heasman, M., (2004): Food wars: Battle for Mouths, Minds and Market. Earthscan Ltd, London, 365 p. https://doi.org/10.4324/9781849776011

Norton, S. M., Huyn, P., Hastings, C. A., Heller, J. C. (2001): Data mining of spectroscopic data for biomarker discovery Current Opinion In Drug Discovery And Development, 4. 325–331.

Raspor, P (2004): Bio-markers as primary identifiers as needed for food safety and traceability of food items. 2nd Central European Congress on Food, April 2004, Budapest, Hungary, 1–11. p.

Schiefer, G. (1997): Quality Management and Process Improvement – The Challange, In: Schiefer G., Helbing R. (eds.), Quality Management and Process Improvement for Competitive Advantage in Agriculture and Food (Volume I.), Dept. of Agricultural Economics, University of Bonn

Sembery, P. (2000): Minőségbiztosítás az agrárgazdaságban. Műszaki Könyvkiadó: Budapest 383 p.

Sharpless, K., Greenberg, R., Schantz, M., Welch, M., Wise, S., Ihnat, M (2004): Filling the AOAC triangle with food-matrix standard reference materials. Analytical and bioanalytical chemistry, 378. 1161–1167. p. https://doi.org/10.1007/s00216-003-2384-1

Veress, G. (2002): A minőségügy alapfogalmai. In: Győri Z. (szerk.): Minőségirányítás az élelmiszergazdaságban. Primom Vállalkozásélénkítő Alapítvány

Zolg, J. W., Langen, H. (2004): How industry is approaching the search for new diagnostic markers and biomarkers. Mol Cell Proteomics, 3(4), 345–354. p. https://doi.org/10.1074/mcp.M400007-MCP200

Letöltések

Megjelent

2011-12-12

Hogyan kell idézni

Herdon, M., & Füzesi, I. (2011). Információtechnológiák a húsipari termékpályák minőségmenedzsmentjében. Acta Agraria Kaposváriensis, 15(3), 1-12. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/7085

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei