Fattening and slaughtering examination of Hungarian Racka sheep in extensive and intensive conditions
Keywords:
fattening, slaughtering, cutting, boning, carcass classificationAbstract
Performance of the Hortobágyi Racka in both colour types was evaluated in the course of a comparative breed test in extensive and intensive fattening. The other sheep genotypes were the Hungarian Merino, German Mutton Merino, Cigaja Milk sheep, Cigaja and British Milk sheep, respectively. Significant differences of the breeds’ fattening, dissection and deboning performances were determined by variance analysis. During fattening the Racka showed the lowest average daily gain and the highest fat deposition in intensive conditions. Muscle to bone ratio of the Racka breed was higher than that of the other breeds in intensive conditions and based on the dissection and deboning the Rackas’ performance was higher for bone to muscle ratio than that of the Cigaja Milk sheep in extensive conditions.
References
Andrews, R. P., Oerskov, E. R. (1970). The nutrition of the early weaned lamb. II. The effect of dietary protein concentration feeding level and sex on body composition at two live weights. J. Agric. Sci. Camb., 75. 19–26. https://doi.org/10.1017/S0021859600026009
Bedő S., Barcsákné Tóth G., Kovács G. (1984). A tömegtakarmányok etetésének hatása a hízóbárányok takarmányfelvételére és táplálóanyag értékesítésére. In: Nagyüzemi juhtenyésztés nemzetközi konferenciája. Magyar Agrártudományi Egyesület, Debrecen, 29–38.
Demberel, S. (1994). Az őshonos mongol juh bárányainak növekedése a kiszopott tej és a felvett takarmány mennyiségének függvényében. Állattenyésztés és takarmányozás, 43(1), 17–23.
Dransfield, E., Nute, G. R., Hogg, B. W., Walters, B. R. (1990). Carcass and eating quality of ram, castrated ram and ewe lambs. Animal-Production, 50(2), 291–299. https://doi.org/10.1017/S0003356100004748
Gabdullin, P. R. (1984). Meat quality of Romanov wethers. Zhivotnovodstvo, 8. 58–59.
Göhler, H. (1978). Untersuchungen zur Bestimmung der Körperentwicklung und des Schlachtkörperwertes bei Lämmern. KMU Leipzig, Dissertation B 130.
Hadjigeorgiou, I., Politis, I. (2004). Seasonal variation in non-specific immunity in relation to management and feeding practices in a semi-extensive dairy sheep farm in Greece. Small Ruminant Research, 53(1–2), 53–60. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2003.09.001
Hankó B. (1954). A magyar háziállatok története ősidőktől máig. Művelt Nép, Budapest, 130.
Hassen, Y., Sölkner, J., Gizaw, S., Baumung, R. (2002). Performance of crossbred and indigenous sheep under village conditions in the cool highlands of central-northern Ethiopia: growth, birth and body weights. Small Ruminant Research, 43(3), 195–202. https://doi.org/10.1016/S0921-4488(02)00012-3
Jávor A., Kukovics S., Árnyasi M. (2002). Gondolatok a juhtenyésztés genetikai fejlesztéséhez. In: Innováció, a tudomány és a gyakorlat egysége az ezredforduló agráriumában. Debrecen, 55–60.
Kemp, J. D., Crouse, J. P. (1970). Composition of lamb carcass. J. of Anim. Sci., 30(3), 348–356. https://doi.org/10.2527/jas1970.303348x
Kempester, A. J. (1981). The problem of breed bias in commercial carcass classification and grading. Anim. Prod. Edinburgh – London, 32. 360–361.
Konczné Soós K., Solymosiné Kondor G., Szerdahelyi K. (1993): Húsipari ismeretek. Pannon Agrártudományi Egyetem, Állattenyésztési Kar, Kaposvár, 140.
Kukovics S., Balogh J., Domanovszky Á. (1984). Tömegtakarmány és legelő használata a corriedale F1 kosbárányok hizlalásában. In: Nagyüzemi juhtenyésztés nemzetközi konferenciája. Magyar Agrártudományi Egyesület, Debrecen, 87–97.
Küchenmeister, U., Ladegast, H., Ender, K. (1990). Schlachtkörper-bewertung und Klassifizierung bei Schafen und Rind. Fortschrittsbereichte für die Landwirtschaft und Nahrungsgüterwirtschaft. 28. 2. Akad., Der DDR, Berlin.
Lengyel A., Horn P. (1982). A rackajuh értékmérő tulajdonságai. In: Őshonos és honosult háziállatfajtáink genetikai sajátosságai. (szerk.: Csató L.) Kaposvár, 81–93.
Mezőszentgyőrgyi D. (2003). A juhtenyésztés fejlődésének technológiai és gondolkodásmódbeli lehetőségei. In: Az állattenyésztés szolgálatában. (szerk.: Jávor A.) DE ATC, Debrecen, 115–122.
Mihálka T., Balogh J. (1983). Eltérő takarmányozás hatása a juhhús minőségére. X. Vándorgyűlés. Veszprém, 52–61.
Morgan, J. A., Owen, J. B. (1973). The nutrition of artificially reared lambs. III. The effect of sex on the performance and carcass composition of lambs subjected to different nutritional treatments. Anim. Prod. Edinburgh, 16(1), 49–58. https://doi.org/10.1017/S0003356100034863
Snyman, M. A., Olivier, W. J. (2002). Productive performance of hair and wool type Dorper sheep under extensive conditions. Small Ruminant Reasearch, 45(1), 17–23. https://doi.org/10.1016/S0921-4488(02)00116-5
Suiter, R. J. (1983). Husbandry practices affecting body composition and meat quality in sheep. Proceedings os a seminar on measuring and marketing meat animals. Northam, Australia, 25–38.
Toldi Gy. (2003). Az S/EUROP minősítés és a juhok vágóértéke közötti összefüggés. Doktori értekezés. Kaposvár, 152.
Tshabalala, P. A., Strydom, E. C., Webb, E. C., de Kock, H. L. (2003). Meat quality of designated South African indigenous goat and sheep breeds. Meat Science, 65(1), 563–570. https://doi.org/10.1016/S0309-1740(02)00249-8
Veress L., Vadáné Kovács M., Lovas L., Vágvölgyi O., Radnai L., Makai B. (1984). Gyorshizlalású pecsenyebárányok hústermelő képességének vizsgálata. (I. Magyar merinó fajtában). Állattenyésztés és takarmányozás, 33(1), 57–67.
Vrakii, V. F., Gushchin, S. N. (1985). The effect of time of castration of Romanov rams on their meat production. Zhivotnovodstvo, 10. 32–33.
Downloads
Published
Issue
Section
License
Copyright (c) 2007 Nagy László, Gáspárdy András, Toldi Gyula, Bodó Imre, Komlósi István

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.

