Estimation of longissimus muscle area by real-time ultrasound measurements in Charolais breed

Előzetes közlemény

Authors

  • János Tőzsér Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Department of Cattle and Sheep Breeding, Department of Applied Ethology, Gödöllő, H-2103 Páter Károly u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. https://orcid.org/0000-0002-5632-1765 (unauthenticated)
  • Zoltán Domokos Association of Hungarian Charolais Breeders, Miskolc, H-3525 Vologda út 1. , Magyar Charolais Tenyésztők Egyesülete, 3525 Miskolc, Vologda út 3.
  • Márton Bujdosó Charolais Ltd. Lajosmizse, H-6050 Dózsa György u.106. , Charolais Kft. 6050 Lajosmizse, Dózsa György u. 106. https://orcid.org/0000-0002-5428-1528 (unauthenticated)
  • Andrea Szentléleki Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Department of Cattle and Sheep Breeding, Department of Applied Ethology, Gödöllő, H-2103 Páter Károly u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. https://orcid.org/0009-0005-1319-5315 (unauthenticated)
  • Gabriella Bakus Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Department of Cattle and Sheep Breeding, Department of Applied Ethology, Gödöllő, H-2103 Páter Károly u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.
  • Rita Zándoki Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Department of Cattle and Sheep Breeding, Department of Applied Ethology, Gödöllő, H-2103 Páter Károly u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1. https://orcid.org/0009-0007-8097-4196 (unauthenticated)
  • Richárd Minorics Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Department of Cattle and Sheep Breeding, Department of Applied Ethology, Gödöllő, H-2103 Páter Károly u. 1. , Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

Keywords:

real-time ultrasound, measurement of area of musculus longissimus dorsi, Charolais breed

Abstract

Authors’ aim was to test Falco100 (Pie Medical, 3.5 MHz head) ultrasound machine for measuring the area of musculus longissimus dorsi in cattle. Research was carried out in 2003 on a Hungarian farm, with Charolais bulls (B, n = 17, age: 545 days, live weight: 400.7 kg) and heifers (H, n = 6, age: 540 days, live weight: 358.1 kg). Animals were kept in a barn with a paddock, in small groups, fed on corn silage, hay (ad libitum) and concentrate (limited). Applying Falco100 machine, depth of skin, subcutaneous fat thickness, and longissimus muscle thickness were measured between 12–13rd ribs. From these data and live weight the software of the machine calculates longissimus muscle area automatically, using regression equations. Results of ultrasonic measurements did not differ significantly between sexes (P > 0.05): skin depth, cm B = 0.39; H = 0.43; subcutaneous fat thickness, cm B = 0.48; H = 0.54; longissimus muscle thickness, cm B = 6.94; H = 6.47; longissimus muscle area, cm: B = 86.42; H = 80.24. Ultrasound measurements correlated positively with live weight (r = 0.23–0.60), but correlation coefficients differed between sexes in case of fat thickness (B: r = 0.34, H: r = 0.73), longissimus muscle thickness (B: r = 0.40, H: r = 0.23), and longissimus muscle area (B: r = 0.41, H: r = 0.23). According to their results, Falco 100 with 3.7 MHz transducer is suitable for measuring longissimus muscle area, but for determination of differences between sexes more measurements are neccessary.

Author Biography

  • János Tőzsér, Szent István University, Faculty of Agricultural and Environmental Sciences, Department of Cattle and Sheep Breeding, Department of Applied Ethology, Gödöllő, H-2103 Páter Károly u. 1., Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Szarvasmarha- és Juhtenyésztési Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

    corresponding author
    tozser@fau.gau.hu

References

Anderson, D. C., Kress, D. D., Boss, D. C., Davis, K. C., Bailey, D. W. (1999). Comparison of carcass traits from calves by Angus, Charolais, Salres, Piedmontese, Tarantaise and Hereford sires. J. Anim. Sci. 77. (suppl), 134.

Augustini, C., Branscheid, W., Schwarz, F. J., Kirchgessner, M. (1993). Growth specific alterations of carcass quality of fattening cattle of German Simmentals: IV. Influence of feeding intensity and slaugther weight on the coarse tissue composition of steer carcass. Fleischwirtsch, 73. 1058–1065.

Balázs F. (2003). Szóbeli közlés.

Charland, Y. (1989). Szóbeli közlés.

Claus A. (1957). Die Messung natürlicher Grenzflachen in Schweinerkörper mit Ultraschall. Fleischwitsch, 9. 552–554.

Dobrowolski, A., Höreth, R., Branscheid, W. (1993). Apparative Klassifizierung von Schweinehalften. Kulmbacher Reiche, 12. 1–26.

Gresham, J. D. (2004). International study guide. Pie Medical, 1–24.

Field, C. M., Williams, A. R., Mckinley, W. B., Jefcoat, L. R., Smith, R. G. (2000). Use of live animal carcass ultrasound in stocker grazing in Mississippi. J. of Anim. Sci. 78. (suppl) 11.

Herring, W. O., Miller, D. C., Bertrand, J. K., Benyshek, L. L. (1994). Evaluation of machine, techician, and interpreter effects on ultrasonic measures of backfat and longissimus muscle area in beef cattle. J. Anim. Sci., 72(9), 2216–2226. https://doi.org/10.2527/1994.7292216x

Journaux, L., Renand, G., Longy, G., Baribault, P. (1999). Appréciatin de la composition corporelle dans les schémas francais de sélection des bovins allaitants en utilisant les mesures par ultrasons avec le metériel VOS. Renc. Rech. Ruminant, 6. 239–242.

Klawuhn, D., Staufenbiel, R. (1997). Aussagekraft der Ruckenfettdicke zum Körperfettgehalt beim. Rind. Tierarztliche-Praxis, 2. 133–138.

Kövér Gy., Csörnyei Z., Nagy I., Novozánszky G., Kovách G. (2002). A testösszetétel különböző módszerekkel történő becsülhetőségének összehasonlítása sertéseken. Állattenyésztés és takarmányozás. 6. 587–596.

Moser, D. W., Bertrand, J. K., Miszral, I., Kriese, L. A., Benyshek, L. L. (1997). Genetic parameters estimates for carcass and yearling ultrasound measurements in Brangus cattle. J. Anim. Sci., 76(10), 2542–2548. https://doi.org/10.2527/1998.76102542x

Pászthy Gy. (2000). In vivo testanalízis felhasználása a juhtenyésztésben. Doktori (Ph.D.) értekezés, Kaposvár.

Reverter, A., Johston, D. J., Ferguson, D. M., Perry, D., Goddard, M. E., Burrow, H. M., Oddy, V. H., Thompson, J. M., Bidon, B. M. (2003). Genetic and phenotypic characterisation of animal, carcass, and meat quality traits from temperate and tropically adapted beef breeds. 4. Correlations among animal, carcass, and meat quality traits. Australian J. of Agricultural Research, 54(2), 149–158. https://doi.org/10.1071/AR02088

Robinson, D. L., Mcdonald, C. A., Hammond, K., Turner, J. W. (1992). Live animal measurement of carcass traits by ultrasound: assessment and accuracy of sonographers. J. of Anim. Sci., 70(6), 1667–1676. https://doi.org/10.2527/1992.7061667x

Song, Y. H., Kim, S. J., Lee, S. K. (2002). Evaluation of ultrasound for prediction of carcass meat yield and meat quality in Korean-native cattle (Honwoo). Asian-Australasian J. of Anim. Sci., 15(4), 591–595. https://doi.org/10.5713/ajas.2002.591

Temple R. S., Stnaker, H. H., Howry, D., Posakony, G., Hazaleus, H. H. (1956). Ultrasonic and conductivity methodes for estimating fat thikness in live cattle. Am. Soc. Anim. Prod. West Section. Proc., 7. 477.

Tőzsér J., Holló G., Domonkos Z. (2001). Az ultrahang sebességen (VOS) alapuló technika legújabb franciaországi eredményei a szarvasmarha vágott felek összetételének becsléséhez. Állattenyésztés és Takarmányozás. 3. 197–204.

Tőzsér J., Balázs F., Márton I., Zándoki R. (2003). Red és aberdeen angus tenyészbika- jelöltek teljesítményei egy tenyészetben. Állattenyésztés és Takarmányozás. 1. 39–50.

Wilson, D. E., Rouse, G. H., Haya, C. L., Hassen, A. (2000). Carcass expected progeny differences using real-time ultrasound measures from developing Angus heifers. Ann. Meeting of ADSA-ASAS, July 24–28, Baltimore, Maryland, J, of Anim. Sci., (suppl) 58.

William, R. J. (2002). The product: Quality and yield grades of beef carcasses. Alabama Beef Cattle Producers Guide, Alabama A and M and Auburn Universities, 135–142.

Walter, B. H. (2002). Cattleman’s Ultrasound Glossary. Charolais Journal, January, 18–19.

Wilson, D. E. (1992). Application of ultrasound for genetic improvement. J. of Anim. Sci., 70(3), 973–983. https://doi.org/10.2527/1992.703973x

Wittmann M., Király A. (1989). Transponder feeding in field est. 40 th Ann. Meeting of the EAAP, 27–31 August Dublin, 1–8.

Young, M. J., Nsoso, S. J., Longer, C. M., Beatson, P. R. (1996) Prediction of carcass tissue weight in vivo using live weight, ultrasound or X-ray CT measurements. Proceedings of the New Zealand Society of Animal Production, 56. 205–211.

Published

2004-07-15

How to Cite

Tőzsér, J., Domokos, Z., Bujdosó, M., Szentléleki, A., Bakus, G., Zándoki, R., & Minorics, R. (2004). Estimation of longissimus muscle area by real-time ultrasound measurements in Charolais breed: Előzetes közlemény. Acta Agraria Kaposváriensis, 8(2), 11-21. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/1682

Most read articles by the same author(s)

1 2 > >>