Dió törtszem etetésének hatása a ponty filé (Cyprinus carpio L.) húsminőségére, zsírsav összetételére és fogyasztói megítélésére

Szerzők

  • Dániel Varga
  • Zoltán ifj. Horváth
  • Zoltán Horváth
  • Gabriella Andrássyné Baka
  • András Szabó

Kulcsszavak:

ponty, diótakarmány, húsminőség, zsírsavösszetétel, fogyasztói megítélés

Absztrakt

Kísérletünkben diófeldolgozói hulladékkal etetett pontyok minőségi tulajdonságait hasonlítottunk össze hagyományos gabonatakarmányon nevelt pontyokéval. A vizsgálat során csoportonként 9 halat vizsgáltunk, meghatároztuk a filék konvencionális húsminőségét (víztartó képesség, szín, pH), zsírsavprofilját valamint fogyasztói megítélését). A csoportokat független kétmintás t-próbával összehasonlítva jelentős különbségeket találtunk. A dióval etetett halak filéjének víztartó képessége kedvezőbbnek bizonyult. A filé színében szignifikáns különbséget találtunk, a dió kiegészítéssel nevelt pontyok húsa sötétebb tónusú a megszokottnál. A zsírsavprofil meghatározása során szinte mindegyik egyedi zsírsav és származtatott zsírsav adat szignifikánsan különbözött a két csoportban. A dió jelentős mértékben csökkentette a telített, és növelte a többszörösen telítetlen zsírsavak arányát. Bár a dió jelentős n6 zsírsav forrás, az n6/n3 arány is jóval kedvező értéket mutat a szemesterményt fogyasztó halakkal szemben. A fogyasztói megítélés során a dióval etetett pontyok több tekintetben jobb pontszámot kaptak a másik csoporttal szemben. A bírálók kevésbé zsírosnak, jobb ízűnek ítélték a diót fogyasztó halakat és az összbenyomás esetében is pozitívabban értékelték ezt a csoportot. Eredményeink alapján elmondható, hogy a dió takarmány etetés hatására keletkezett termék több szempontból egy magasabb értéket képviselhet a piacon a hagyományosan gabonával takarmányozott ponty húsával szemben.

Letöltések

Megjelent

2013-02-15

Folyóirat szám

Rovat

Akvakultúra és hidrobiológia

Hogyan kell idézni

Dió törtszem etetésének hatása a ponty filé (Cyprinus carpio L.) húsminőségére, zsírsav összetételére és fogyasztói megítélésére. (2013). ACTA AGRARIA KAPOSVARIENSIS, 17(1), 41-49. https://journal.uni-mate.hu/index.php/aak/article/view/2075

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

<< < 1 2 3