A vágósertés genetikai képességének jobb kihasználása takarmányozással
Kulcsszavak:
vágósertés, genetikai képesség, takarmányozásAbsztrakt
Magyarország a sertéstenyésztés területén jelentős kapacitással rendelkezik. Ágazatunk fejlesztése azonban egyre sürgetőbb feladatokat ró a hazai termelőkre, különös tekintettel a hatékonyság növelésre és a környezetvédelem témájában. A Flungapig a takarmányozás területén jelentős eredményeket ért el az elmúlt évek során Hungapig-Alfa takarmányozási rendszerével, melynek alapja egy speciális hatóanyag. A Hungapig-Alfa egy természetes eredetű takarmánystabilizátor, amely keveréktakarmányokba keverve, biológiai úton fejti ki hatását. Megakadályozza a takarmányok értékes hatóanyagainak oxidációját, támogatja- és elősegíti a kedvező természetes bélflóra kialakulását. Hatására a keveréktakarmány tápanyagainak hasznosulása javul, ezért alacsonyabb fehérje és csökkentett ásványi anyagszint mellett az állat természetes enzimaktivitása és anyagcseréje felgyorsul. A Hungapig-Alfa hatóanyag a frissen őrölt takarmányokban gátolja az aminosav bontó enzimek hatását. Növeli a tápanyagok felszívódáséinak hatásfokát, akár 20 %-kal alacsonyabb fehérjeszint melleit is kimagasló eredményeket érünk el a hizlalásban. A készítmény elősegíti a mikro- és makroelemek felszívódását, ezért a takarmányok ásványi anyagtartalma ezáltal csökkenthető, melynek következtében az emésztés hatásfoka és az egészségi állapot jelentős mértékben javul, mert a patogén kórokozók aránya csökken. A Hungapig-Alfa takarmányozásnak köszönhetően az eddigieknél sokkal egészségesebbek az állatok a felnevelés alatt, és a termelés hatékonysága és gazdaságossága magas színvonalúvá válik. A környezetvédelem szempontjai sokkal inkább érvényesülnek, mint hagyományos takarmányozás esetén.