A természetvédelem határai zambiai esettanulmányok

Szerzők

  • Pottyondy Ákos Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Tájökológiai Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.

DOI:

https://doi.org/10.56617/tl.4594

Kulcsszavak:

Zambia, fenntarthatóság, vadgazdálkodás, éhínség, túlnépesedés, orvvadászat

Absztrakt

A Zambiában töltött hónapok természetvédelmi munkálatai során több alkalommal is szembesültünk azzal a ténnyel, hogy a különféle vadvédelmi programok céljai és eredményei milyen sok esetben ütköznek a helyi lakosság vélt vagy valós érdekeivel. A nemzeti parkokban védettséget élvező, túlszaporodott állatpopulációk nem csak a parkok egyéb élőlényeire – növényekre és állatokra egyaránt – nézve fejtenek ki negatív hatást, de egyre inkább a parkok környékén élő emberek létét is veszélyeztetik. Az éhező lakosság földjeit pusztító elefántokat, az egyre több halálesetet okozó oroszlánokat és krokodilokat a helyiek ősi ellenfélként tartják számon, míg a természetvédelmi szervezetek ezen populációk fenntartásában érdekeltek. Egy adott faj elsődleges rendeltetéséről tehát érdekkörönként egészen eltérő módon nyilatkoznak: míg az egyik fél potenciális élelemforrásról, addig a másik fél fokozottan védendő értékről beszél. A védelmi programok negatív eredményeinek következtében az újabb szervezeteket a lakosság sok esetben minimum fenntartásokkal fogadja. A humanizmus és a természetvédelem határvonala korántsem egyértelmű, mint ahogyan az sem, hogy egy éhségzónában vajon van e bárkinek joga CITES listáról beszélni.

Információk a szerzőről

  • Pottyondy Ákos, Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Tájökológiai Tanszék, 2103 Gödöllő, Páter K. u. 1.

    potakos@freemail.hu

Hivatkozások

Anderson D., Richard H. G. 1989: Conservation in Africa. Cambridge University Press.

Bingham M. 1995: Zambia’s Vegetation. Struik Books Distributors.

Hurford E. 1999: South Africa: A Visual Celebration. Struik Books Distributors.

Jonathan S. A., Tomas O. M. 1996: The Myth of Wild Africa: Conservation Without Illusion. University of California.

Meredith M. 2003: Elephant Destiny: Biography of an Endangered Species in Africa. Public Affairs.

http://www.allafrica.com

http://www.mundawanga.com

http://www.zambia.co.zm

http://www.zambiatourism.com

Letöltések

Megjelent

2004-12-27

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

A természetvédelem határai zambiai esettanulmányok. (2004). TÁJÖKÖLÓGIAI LAPOK | JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY , 2(2), 201-209. https://doi.org/10.56617/tl.4594

Hasonló cikkek

1-10 a 16-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.