Mire tanít bennünket a területhasználat történeti változása? A WATEM/SEDEM eróziómodell alkalmazása a Káli-medencében

Szerzők

  • Jordán Győző Magyar Állami Földtani Intézet, Stefánia út 14, Budapest 1143
  • Szilassi Péter Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógiai Kar Földrajz Tanszék, Szeged
  • van Rompaey Anton Physical and Regional Geography, K.U.Leuven, Belgium & Fund for Scientific Research Flanders (Belgium)

Kulcsszavak:

történelmi, területhasznosítás, erózió, térszerkezet

Absztrakt

A történelmi területhasznosítási változások jelentős hatással lehetnek az erózióra és a talajok egyes tulajdonságára, mint például a talajok savasodása, tápanyag kimosódás vagy szervesanyag veszteség. A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban található Káli-medence történelmi mezőgazdaságával, illetve az elmúlt 200 évre visszatekintő történelmi területhasznosítási adataival kitűnő lehetőséget nyújt a történelmi területhasznosítási változások talajerózióra és talajromlásra gyakorolt hatásának tanulmányozására. A vizsgálatok a mért adatokkal kalibrált és térinformatikai módszerekkel verifikált WATEM/SEDEM térbeli erózió és transzport modellel történtek. A modell alkalmazása megmutatta, hogy a vízgyűjtőből való alacsony összes talajveszteség ellenére a történelmi területhasznosítási változások csökkentették az átlagos eróziót, ugyanakkor növelték Balatonba beáramló üledék mennyiségét. Ez annak köszönhető, hogy megváltozott a felszínborítottság térszerkezete, amely az üledékek patakokba történő transzportját segítette. Az eredmények azt mutatják, hogy nemcsak az egyes területhasznosítási típusok vízgyűjtőbeli aránya, hanem a térszerkezet is meghatározó, melynek figyelembevétele a területgazdálkodási tervezésnél kulcsfontosságú a Káli medencében.

Információk a szerzőről

  • Jordán Győző, Magyar Állami Földtani Intézet, Stefánia út 14, Budapest 1143

    levelező szerző
    jordan@mafi.hu

Letöltések

Megjelent

2007-07-18

Folyóirat szám

Rovat

Konferencia híradók és absztraktok

Hogyan kell idézni

Mire tanít bennünket a területhasználat történeti változása? A WATEM/SEDEM eróziómodell alkalmazása a Káli-medencében. (2007). TÁJÖKÖLÓGIAI LAPOK | JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY , 5(1), 202. https://journal.uni-mate.hu/index.php/tl/article/view/4378

Hasonló cikkek

1-10 a 48-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.