A Magyarországon előforduló meghatározó jelentőségű és gyakori talajtípusok fitolit profiljának katasztere V. A vizsgált réti és öntéstalajok eredményei

Szerzők

  • Pető Ákos Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Természetvédelmi és Tájökológiai Tanszék 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1., Magyar Nemzeti Múzeum, Nemzeti Örökségvédelmi Központ, Alkalmazott Természettudományi Laboratórium 1113 Budapest, Daróci út 3.
  • Barczi Attila Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Természetvédelmi és Tájökológiai Tanszék 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1.

DOI:

https://doi.org/10.56617/tl.3776

Kulcsszavak:

növényi opálszemcse, fitolit, réti és öntéstalaj-szelvények

Absztrakt

A magyarországi jellegzetes talajok fitolitprofiljának kataszterét bemutató cikksorozatunk a hazai viszonylatban meghatározó jelentőségű és gyakori talajtípusokban megjelenő növényi opálszemcsék morfo- típus eloszlásával (fitolitprofil) foglalkozik. A 20 elemzésre kiválasztott szelvény részletes talajtani jellemzését, a fitolitvizsgálat tételes eredményeit, valamint az erre alapozott következtetéseket talajtani főtípusonként mutat- juk be. Jelen munka a réti talajok és az öntéstalajok főtípusát képviselő két-két szelvény vizsgálati eredményeit tartalmazza. Számos szakirodalmi adattal ellentmondásban nem tudtuk igazolni a réti talajok szelvényeinek kimagasló fitolittartalmát. Mind a réti, mind az öntéstalajok komplex talajtörténeti múltját híven tükrözik az egyes szintekben – öntéstalajoknál a rétegekben – megjelenő fitolitfelhalmozódási, valamint a közéjük ékelődő steril zónák. A fitolitok vertikális eloszlása – mind mennyiségi, mind minőségi értelemben – rávilágít a hidro- morf talajok összetett talajképződési jellegzetességeire, amelyet döntően a felszíni elöntések, leöblítések, és a nem autochton folyami üledékek felhalmozódása és lerakódása határoz meg.

Információk a szerzőről

  • Pető Ákos, Szent István Egyetem, Környezet- és Tájgazdálkodási Intézet, Természetvédelmi és Tájökológiai Tanszék 2103 Gödöllő, Páter Károly u. 1., Magyar Nemzeti Múzeum, Nemzeti Örökségvédelmi Központ, Alkalmazott Természettudományi Laboratórium 1113 Budapest, Daróci út 3.

    levelező szerző
    peto.akos@mnm-nok.gov.hu

Letöltések

Megjelent

2012-07-09

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

A Magyarországon előforduló meghatározó jelentőségű és gyakori talajtípusok fitolit profiljának katasztere V. A vizsgált réti és öntéstalajok eredményei . (2012). TÁJÖKÖLÓGIAI LAPOK | JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY , 10(1), 87-114. https://doi.org/10.56617/tl.3776

Hasonló cikkek

1-10 a 484-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei

1 2 3 > >>