A gödöllői helyi jelentőségű platánfasor állapotfelmérése (2014)

Szerzők

  • Berecz Tibor Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet, Természetvédelmi-mérnök MSc, 2100 Gödöllő, Páter Károly u 1.
  • Fehér Luca Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet, Természetvédelmi-mérnök MSc, 2100 Gödöllő, Páter Károly u 1.
  • Gyovai Gábor Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet, Természetvédelmi-mérnök MSc, 2100 Gödöllő, Páter Károly u 1.
  • Hága Krisztián Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet, Természetvédelmi-mérnök MSc, 2100 Gödöllő, Páter Károly u 1.
  • Kazinczy István Gábor Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet, Természetvédelmi-mérnök MSc, 2100 Gödöllő, Páter Károly u 1.
  • Kiszel Kata Zsófia Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet, Természetvédelmi-mérnök MSc, 2100 Gödöllő, Páter Károly u 1.
  • Mészáros Melinda Márta Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet, Természetvédelmi-mérnök MSc, 2100 Gödöllő, Páter Károly u 1.
  • Morvai Edina Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet, Természetvédelmi-mérnök MSc, 2100 Gödöllő, Páter Károly u 1.
  • Pápay Gergely Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet, Természetvédelmi-mérnök MSc, 2100 Gödöllő, Páter Károly u 1.
  • Petrovszki János Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet, Természetvédelmi-mérnök MSc, 2100 Gödöllő, Páter Károly u 1.
  • Prohászka Viola Judit Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet, Természetvédelmi-mérnök MSc, 2100 Gödöllő, Páter Károly u 1.
  • Raffa Brigitta Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet, Természetvédelmi-mérnök MSc, 2100 Gödöllő, Páter Károly u 1.
  • Ruff Sarolt Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet, Természetvédelmi-mérnök MSc, 2100 Gödöllő, Páter Károly u 1.
  • Szakács Ágnes Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar, Természetvédelmi és Tájgazdálkodási Intézet, Természetvédelmi-mérnök MSc, 2100 Gödöllő, Páter Károly u 1.

DOI:

https://doi.org/10.56617/tl.3664

Kulcsszavak:

állapotváltozás, természetvédelem, hallgatói felmérés, védett fasor

Absztrakt

A helyi jelentőségű védett természeti értékek az országos jelentőségű védett természeti értékekhez hasonlóan fontos szerepet töltenek be a természetvédelemben. Gödöllőn is számos helyi jelentőségű védett természeti érték található, azonban kevés ismerettel rendelkezünk róluk. A gödöllői platánfasor is ilyen, ráadásul jelentős emberi hatás alatt áll, ezért szükségesnek tartottuk elvégezni az állapotfelmérését. Az általunk felvett adatokat a 2013-as egyetemi felmérés adataival terveztük összehasonlítani. Azt is vizsgáltuk, hogy a helyi jelentőségű védett természeti területre vonatkozó kezelési terv megvalósul-e a gyakorlatban. Az állapotfelmérést 20 cm-es mérőszalaggal végeztük, az egyedek egymástól való távolságát, az úttól, illetve a kerítéstől való távolságát, a talajmenti és a 140, 160 és 80 cm-es magasságú kerületüket mértük. Az egyedek általános egészségi állapotát, az antropogén hatások közül a közúti forgalom, a taposás és a szemetelés mértékét vizsgáltuk. Megállapítottuk, hogy a védett fasort jelentős emberi behatások érik, amelyek a kezelési terv előírásait követve kiküszöbölhetőek lennének. Pótolhatóak lennének a hiányzó faegyedek és a táblák is. Fontos lenne a gépjármű parkoló kellő távolságba való áthelyezése, a fák megőrzése érdekében. Szemetesek kihelyezésével jobb magatartásformák elsajátítására ösztönözhetnék a lakosokat. Úgy gondoljuk, a közvetlen közelben található iskola felkarolhatná a fasor védelmét – hiszen a Nemzeti Alaptanterv szerint a környezeti nevelést az oktatásban integrálni kell – ezáltal növelve az ifjúság felelősségét a természeti értékek és a közvetlen környezetük iránt. A helyiek és a látogatók ismereteinek bővítésére tájékoztató táblák kihelyezését tartanánk kedvezőnek.

Hivatkozások

ALMÁSI B., DEMETER A., HOLLÓSI A., MAJOR B., MARTON K., MERZA P., MOLNÁR L., NAGY E., PISZKER Z., POLLER E. F., SARLÓS D., URSU D., VINCZE T. 2014: A gödöllői platánfasor természeti érték felmérése. Tájökológiai Lapok 12 (2): 429–435.

GYURÁKI P. 2011: Eger helyi jelentőségű védett fái. SZIE, MKK, KTI, TV BSc szakdolgozat, Gödöllő.

TAKÁCS M. 2013: Természeti kincsek a fővárosban – Budapest legnagyobb fái. In: Debreceni Fejlődés és Környezet Konferencia összefoglaló CD kiadványa. 2013.06.25‒26. Debrecen, pp. 15.

HTTP1: http://hu.wikipedia.org/wiki/Plat%C3%A1nf%C3%A9l%C3%A9k

HTTP2: http://www.csaladfasor.hu/rolunk

HTTP3: http://mno.hu/termeszet/egri-platan-lett-europa-faja-1142202

HTTP 4: http://www.inaturalist.org/check_lists/73545-Platanaceae-of-California--US 2012

HTTP 5: http://index.hu/tudomany/2012/11/30/egri_platanfa_lett_az_ev_faja/

HTTP 6: http://kertesz.blog.hu/2012/05/29/margitszigeti_osplatan_vigyaz_z_unk_rad 2012

HTTP 7: http://fokert.hu/a_margitszigeti_platanfak_kereghullasa2013

HTTP8: http://www.dendromania.hu/index.php?old=falistak&nemzetseg=PLATANUS%20(PLAT%C1N)

HTTP 9: http://evfaja.okotars.hu/galeria

HTTP10: http://onp.nemzetipark.gov.hu/_user/downloads/kormend.pdf

HTTP 11: http://kiskunfelegyhaza-utikalauz.hu/latnivalok/kossuth-utcai-platanfasor-kiskunfelegyhaza-86997.html

Letöltések

Megjelent

2015-07-19

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek

Hogyan kell idézni

A gödöllői helyi jelentőségű platánfasor állapotfelmérése (2014). (2015). TÁJÖKÖLÓGIAI LAPOK | JOURNAL OF LANDSCAPE ECOLOGY , 13(1), 105-113. https://doi.org/10.56617/tl.3664

Hasonló cikkek

1-10 a 133-ból/ből

You may also Haladó hasonlósági keresés indítása for this article.

Ugyanannak a szerző(k)nek a legtöbbet olvasott cikkei