Kísérleti terv a hibiszkusz (Hibiscus sabdariffa L.) virág etanolos kivonatában található 5-koffeoil-kinsav (5-CQA) elemzésére

Szerzők

  • U. R. Chandimala Department of Food Science, Albert Kázmér Faculty of Agricultural and Food Sciences, Széchenyi István University, Mosonmagyaróvár, Hungary; Department of Food Technology, Institute for Agro-Technology and Rural Sciences, University of Colombo, Hambantota, Sri Lanka https://orcid.org/0000-0002-0647-0615
  • Sik Beatrix Department of Food Science, Albert Kázmér Faculty of Agricultural and Food Sciences, Széchenyi István University, Mosonmagyaróvár, Hungary https://orcid.org/0000-0002-1786-2710
  • Ajtony Zsolt Department of Food Science, Albert Kázmér Faculty of Agricultural and Food Sciences, Széchenyi István University, Mosonmagyaróvár, Hungary https://orcid.org/0000-0002-6484-5147

DOI:

https://doi.org/10.70809/6561

Kulcsszavak:

5-koffeoil-kinsav, klorogénsav, etanolos kivonat, hibiszkusz, HPLC-PDA

Absztrakt

Ez a tanulmány optimalizálta az 5-koffeoil-kinsav (5-CQA), a hibiszkuszvirágokban a domináns klorogénsav extrakcióját és elemzését, fenntartható etanolos extrakciós módszerrel kombinálva nagy teljesítményű folyadékkromatográfiás (HPLC) elemzéssel.  A hibiszkuszból származó 5-CQA optimális oldószeres extrakciós körülményeinek meghatározásához Response Surface Methodology (RSM) módszert alkalmaztunk, amely három tényezőt tartalmazott: pH-szint (2, 4,5, 7), extrakciós idő (20, 40, 60 perc) és oldószer összetétele (25 v/v%, 50 v/v%, 75 v/v% etanol). A hőmérsékletet a forrásponton tartottuk az extrakciós periódus alatt. Az RSM a 25%-os etanolt (pH 7) és a 25 perces hőkezelést azonosította optimális extrakciós körülményként az 5-CQA hozam maximalizálásához. Két HPLC oszlop; A hosszúságban, átmérőben és részecskeméretben eltérő InertSustain Phenyl (A) és Synergi Polar (B) kromatográfiás teljesítményét a HPLC-UV jelek 325 nm-es hullámhosszon történő monitorozására értékelték. Mindkét oszlop mozgófázisa acetonitrilből és (ortofoszforsavval) savanyított vízből állt. Mindkét HPLC oszlop magas korrelációs együtthatót ért el (0,9908 és 0,9965, A és B) az extrahált 5-CQA és a standard csúcsok között. Optimalizált körülmények között az 5-CQA hozama 1,43 mg/g és 1,48 mg/g száraz hibiszkuszvirág volt az A és B oszlopban. Az irodalomban közölt módszerekhez képest a kifejlesztett protokoll nagy hatékonyságot, csökkentett oldószerhasználatot és minimális hőkezelést kínál, így kényelmes és fenntartható alternatívát jelent az 5-CQA extrakcióhoz.

Információk a szerzőről

  • U. R. Chandimala, Department of Food Science, Albert Kázmér Faculty of Agricultural and Food Sciences, Széchenyi István University, Mosonmagyaróvár, Hungary; Department of Food Technology, Institute for Agro-Technology and Rural Sciences, University of Colombo, Hambantota, Sri Lanka

    levelezőszerző
    rushanthi@uciars.cmb.ac.lk

Hivatkozások

Aree, T. 2023. Atomic-level understanding of conformational flexibility of neochlorogenic and chlorogenic acids and their inclusion complexation with β-cyclodextrin. Food Hydrocolloids. 141 108742. https://doi.org/10.1016/j.foodhyd.2023.108742

Bhandarkar, N. S., Brown, L. and Panchal, S. K. 2019. Chlorogenic acid attenuates high-carbohydrate, high-fat diet–induced cardiovascular, liver, and metabolic changes in rats. Nutrition Research. 62 78–88. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2018.11.002

Boukerche, H., Malki, F., Ghaliaoui, N., Bensalem, A. and Mokrane, H. 2024. Combination of ultrasound, microwave and conventional extraction techniques for roselle (Hibiscus Sabdarifa. L.) total anthocyanins and phenolics recovery: effect on antioxidant and structural properties. Biomass Conversion and Biorefinery. 14 (15) 1–13. http://dx.doi.org/10.1007/s13399-023-04029-8

Chaowuttikul, C., Palanuvej, C. and Ruangrungsi, N. 2020. Quantification of chlorogenic acid, rosmarinic acid, and caffeic acid contents in selected Thai medicinal plants using RP-HPLC-DAD. Brazilian Journal of Pharmaceutical Sciences. 56. https://doi.org/10.1590/s2175-97902019000317547

Chongwilaikasem, N., Sithisarn, P., Rojsanga, P. and Sithisarn, P. 2024. Green extraction and partial purification of roselle (Hibiscus sabdariffa L.) extracts with high amounts of phytochemicals and in vitro antioxidant and antibacterial effects. Journal of Food Science. 89 (12) 1–17. https://doi.org/10.1111/1750-3841.17418

Deineka, V. I., Oleinits, E. Y., Blinova, I. P. and Deineka, L. A. 2019. Selectivity of the Separation of Isomeric Chlorogenic Acids under the Conditions of Reversed-Phase HPLC. Journal of Analytical Chemistry, 74 778–783. http://dx.doi.org/10.1134/S1061934819080057

Grujic, N., Rakic, B., Sefer, E., Rakic, D., Nedeljkovic, I., Kladar, N. V. and Bozin, B. 2015. Determination of 5-caffeoylquinic acid (5-CQA) as one of the major classes of chlorogenic acid in commercial tea and coffee samples. Vojnosanitetski Pregled. 72 (11) 1018–1023. https://doi.org/10.2298/VSP130915096G

Jeon, J. S., Kim, H. T., Jeong, I. H., Hong, S. R., Oh, M. S., Park, K. H., Shim, J. H. and Abd El-Aty, A. M. 2017. Determination of chlorogenic acids and caffeine in homemade brewed coffee prepared under various conditions. Journal of Chromatography. B, 1064 115–123. https://doi.org/10.1016/j.jchromb.2017.08.041

Mok, H. W., Ko, M. J., Choi, H. J. and Chung, M. S. 2022. Extraction of chlorogenic acids from hibiscus (Hibiscus syriacus L.) by subcritical water. Journal of Industrial and Engineering Chemistry. 11 255–262. https://doi.org/10.1016/j.jiec.2022.04.005

Mukherjee, P. K., Harwansh, R. K. and Bhattacharyya, S. 2015. Bioavailability of Herbal Products: Approach Toward Improved Pharmacokinetics. pp. 217–245. In Mukherjee, P. K. (eds). Evidence-Based Validation of Herbal Medicine. Elsevier, https://doi.org/10.1016/B978-0-12-800874-4.00010-6

Paraı´so, C. M., Santos, S. S. D., Correa, V. G., Magon, T., Peralta, R. M., Visentainer, J. V. and Madrona, G. S. 2019. Ultrasound-assisted extraction of hibiscus (Hibiscus sabdariffa L.) bioactive compounds for application as potential functional ingredient. Journal of Food Science and Technology. 56 (10) 4667–4677. https://doi.org/10.1007/s13197-019-03919-y

Peng, Y., Liu, F. and Ye, J. 2005. Determination of Phenolic Acids and Flavones in Lonicera japonica Thumb by Capillary Electrophoresis with Electrochemical Detection. Electroanalysis. 17 (4) 356–362. https://doi.org/10.1002/elan.200403102

Pimentel-Moral, S., Borrás-Linares, I., Lozano-Sánchez, J., Arráez-Romána, D., Martínez-Férezc, A. and Segura-Carretero, A. 2018. Microwave-assisted extraction for Hibiscus sabdariffa bioactive compounds. Journal of Pharmaceutical and Biomedical Analysis. 156. 313–322. https://doi.org/10.1016/j.jpba.2018.04.050

Plazas, M., Andujar, I., Vilanova, S., Hurtado, M., Gramazio, P. J., Herraiz, F. J. and Prohens, J. 2013. Breeding for chlorogenic acid content in eggplant. Notulae Botanicae Horti Agrobotanici. 41 (1) 26–35. https://doi.org/10.15835/nbha4119036

Sakai, E., Farhana, F., Yamaguchi, Y. and Tsukuba, T. 2022. Potentials of natural antioxidants from plants as antiosteoporotic agents. In: Atta-ur-Rahman, ed. Studies in Natural Products Chemistry. 72 1–28. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-823944-5.00002-8

Yilmaz, P. K. and Kolak, U. 2017. SPE-HPLC Determination of Chlorogenic and Phenolic Acids in Coffee. Journal of Chromatographic Science, 55 (7) 712–718. https://doi.org/10.1093/chromsci/bmx025

Letöltések

Megjelent

2025-01-30