Polyaromatic hydrocarbon contamination of fruits sold in areas with polluted air
Kulcsszavak:
PAH-ok, gyümölcs héj, légszennyezettségAbsztrakt
Kutatásunk célja az volt, hogy feltérképezzük a nagyvárosban, forgalmas környezetben, szennyezett levegőn, kültéren árusított gyümölcsök felületi poliaromás szénhidrogén (PAH) szennyezettségét. A PAH-ok között erősen rákkeltő vegyületek is akadnak, amelyek a táplálékkal az emésztőrendszerbe kerülve ott rosszindulatú daganatos megbetegedéseket indukálhatnak. Az EB 835/2011 rendeletben rögzített négy vegyület (EU PAH4) vizsgálata történt meg fluoreszcens HPLC-s módszerrel, különböző külső, illetve belső helyszíneken árusított nektarin, illetve sárgabarack esetén. Jól megfigyelhető különbséget sikerült körvonalazni a kültéren, illetve a beltéren árusított gyümölcsök PAH szennyezettsége között. Az előbbiek magasabb PAH terheltsége szoros összefüggésben lehet a légszennyezettséggel.
Hivatkozások
Arey, J. and Atkinson, R. 2003. Photochemical reactions of PAH in the atmosphere. PAHs: An ecotoxicological perspective 47–63. https://doi.org/10.1002/0470867132.ch4
EFSA - European Food Safety Authority. 2008. Polycyclic aromatic hydrocarbons in food, scientific opinion of the panel on contaminants in the food chain. The EFSA Journal 724. 1–114. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2008.724
European Union. Commission Regulation (EC) No 208/2005. Official Journal of European Union L34/3 208/2005
European Union. Commission Regulation (EU) No 835/2011. Official Journal of European Union L214/5 835/2011
Fasano, E., Yebra-Pimentel, I., Martínez-Carballo, E. and Simal-Gandara, J. 2015. Profiling, distribution and levels of carcinogenic polycyclic aromatic hydrocarbons in traditional smoked plant and animal foods. Food control 59. 581–590. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2015.06.036
Moorthy, B., Chu C., and Carlin D. J. 2015. Polycyclic Aromatic Hydrocarbons: From Metabolism to Lung Cancer. Toxicological Sciences 145(1). 5–15. https://doi.org/10.1093/toxsci/kfv040
Paris, A., Ledauphin, J., Poinot, P. and Gaillard, J. 2018. Polycyclic aromatic hydrocarbons in fruits and vegetables: Origin, analysis, and occurrence. Environmental Pollution 234. 96–106. https://doi.org/10.1016/j.envpol.2017.11.028
Phillips, D. H. 1983. Fifty years of benzo(a)pyrene. Nature 303. 468–472. https://doi.org/10.1038/303468a0
Letöltések
Megjelent
Folyóirat szám
Rovat
License
Copyright (c) 2020 James McConville, Lányi Katalin
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.
The articel is under the Creative Commons 4.0 standard licenc: CC-BY-NC-ND-4.0. Under the following terms: You must give appropriate credit, provide a link to the license, and indicate if changes were made. You may do so in any reasonable manner, but not in any way that suggests the licensor endorses you or your use. You may not use the material for commercial purposes. If you remix, transform, or build upon the material, you may not distribute the modified material. You may not apply legal terms or technological measures that legally restrict others from doing anything the license permits.