Polyaromatic hydrocarbon contamination of fruits sold in areas with polluted air

Szerzők

  • James McConville University of Veterinary Medicine, Department of Food Hygiene
  • Lányi Katalin University of Veterinary Medicine, Department of Food Hygiene, e-mail: lanyi.katalin@univet.hu (levelezőszerző) https://orcid.org/0000-0003-1992-6324

Kulcsszavak:

PAH-ok, gyümölcs héj, légszennyezettség

Absztrakt

Kutatásunk célja az volt, hogy feltérképezzük a nagyvárosban, forgalmas környezetben, szennyezett levegőn, kültéren árusított gyümölcsök felületi poliaromás szénhidrogén (PAH) szennyezettségét. A PAH-ok között erősen rákkeltő vegyületek is akadnak, amelyek a táplálékkal az emésztőrendszerbe kerülve ott rosszindulatú daganatos megbetegedéseket indukálhatnak. Az EB 835/2011 rendeletben rögzített négy vegyület (EU PAH4) vizsgálata történt meg fluoreszcens HPLC-s módszerrel, különböző külső, illetve belső helyszíneken árusított nektarin, illetve sárgabarack esetén. Jól megfigyelhető különbséget sikerült körvonalazni a kültéren, illetve a beltéren árusított gyümölcsök PAH szennyezettsége között. Az előbbiek magasabb PAH terheltsége szoros összefüggésben lehet a légszennyezettséggel.

Hivatkozások

Arey, J. and Atkinson, R. 2003. Photochemical reactions of PAH in the atmosphere. PAHs: An ecotoxicological perspective 47–63. https://doi.org/10.1002/0470867132.ch4

EFSA - European Food Safety Authority. 2008. Polycyclic aromatic hydrocarbons in food, scientific opinion of the panel on contaminants in the food chain. The EFSA Journal 724. 1–114. https://doi.org/10.2903/j.efsa.2008.724

European Union. Commission Regulation (EC) No 208/2005. Official Journal of European Union L34/3 208/2005

European Union. Commission Regulation (EU) No 835/2011. Official Journal of European Union L214/5 835/2011

Fasano, E., Yebra-Pimentel, I., Martínez-Carballo, E. and Simal-Gandara, J. 2015. Profiling, distribution and levels of carcinogenic polycyclic aromatic hydrocarbons in traditional smoked plant and animal foods. Food control 59. 581–590. https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2015.06.036

Moorthy, B., Chu C., and Carlin D. J. 2015. Polycyclic Aromatic Hydrocarbons: From Metabolism to Lung Cancer. Toxicological Sciences 145(1). 5–15. https://doi.org/10.1093/toxsci/kfv040

Paris, A., Ledauphin, J., Poinot, P. and Gaillard, J. 2018. Polycyclic aromatic hydrocarbons in fruits and vegetables: Origin, analysis, and occurrence. Environmental Pollution 234. 96–106. https://doi.org/10.1016/j.envpol.2017.11.028

Phillips, D. H. 1983. Fifty years of benzo(a)pyrene. Nature 303. 468–472. https://doi.org/10.1038/303468a0

Letöltések

Megjelent

2020-03-06

Folyóirat szám

Rovat

Cikkek